НААУ звернулася до Омбудсмена із закликом підтримати міжнародні принципи поводження з ув"язнениями під час пандемії COVID-19 | НААУ

НААУ звернулася до Омбудсмена із закликом підтримати міжнародні принципи поводження з ув"язнениями під час пандемії COVID-19

Гарантії діяльності
18:36 Пн 06.04.20 4531 Переглядів
Версія для друку

Голова НААУ Лідія Ізовітова звернулася до Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової щодо умов перебування ув’язнених та арештованих під час пандемії COVID-19.

У листі Голови НААУ згадано про останні зміни у національному законодавстві, які враховують особливості карантину в системі правосуддя. Зокрема, Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), який набрав чинності 2 квітня 2020 року, запроваджено низку заходів щодо протидії поширенню зазначеної інфекційної хвороби.

Також у зверненні НААУ наведено позицію Комітету Ради Європи з питань запобігання катуванням, який закликає держави частіше використовувати альтернативи взяттю особи під варту в очікуванні суду, вдаватися до скорочення строків позбавлення волі, до умовно-дострокового звільнення та пробації, до повторної оцінки потреби у продовженні недобровільної госпіталізації психіатричних пацієнтів, до виписки або надання комунальної медико-соціальної допомоги особам, які перебувають в установах соціального захисту, а також до відмови, наскільки це можливо, від адміністративного затримання мігрантів.

Крім того, 20 березня 2020 року Комітетом було затверджено Перелік принципів, що стосуються поводження з особами, позбавленими свободи, у контексті пандемії коронавірусної хвороби (COVID-19). Зокрема, у принципі 5 Переліку наголошується на тому, що всі органи влади, від яких це залежить, повинні здійснювати узгоджені заходи, що є альтернативними позбавленню свободи. Такі заходи є нагально необхідними передусім у ситуаціях перенаселеності установ. Крім того, органи влади повинні частіше використовувати альтернативи взяттю особи під варту в очікуванні суду, а також вдаватися до скорочення строків позбавлення волі, до умовно дострокового звільнення та пробації, до повторної оцінки потреби у продовженні недобровільної госпіталізації психіатричних пацієнтів, до виписки або надання комунальної медико-соціальної допомоги особам, які перебувають в установах соціального захисту, а також до утримання максимально можливою мірою від затримання мігрантів.

Комісар Ради Європи з прав людини підтримала опублікований Європейським комітетом із запобігання катуванням Перелік принципів у контексті пандемії COVID-19. Зокрема, вказано, що використання альтернативних позбавленню свободи заходів є першочерговим обов'язком в ситуаціях перенаселеності місць позбавлення волі, а надто в надзвичайних ситуаціях. Особливу увагу слід приділяти тим ув'язненим, у яких є проблеми зі здоров'ям; літнім людям, які не являють загрози для суспільства; і тим, хто звинувачується або засуджений за незначні або ненасильницькі злочини. Скорочення чисельності позбавлених волі осіб у всій Європі є необхідною умовою для забезпечення ефективного дотримання санітарних правил і послаблення тиску на тюремний персонал і пенітенціарні системи загалом".

Окремі із запропонованих поважними європейськими інституціями заходи вже запроваджено у таких країнах, як Італія, Польща, Франція.

Враховуючи рекомендації європейських інституцій та ситуацію з пандемією в Україні, розуміючи, що життя та здоров’я людини згідно з Конституцією України є найвищою соціальною цінністю (стаття 3), НААУ закликала вжити дієвих заходів щодо обов’язкового врахування судами, органами прокуратури і досудового розслідування умов пандемії як однієї з обставин, що мають враховуватися при обранні тримання під вартою, чи зміні іншого запобіжного заходу на тримання під вартою та пошук можливостей застосування у разі потреби альтернатив. НААУ також закликала надати можливості у встановленому процесуальним законом (наприклад, за ініціативи сторони захисту) порядку для перегляду вже обраних запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою на менш суворі.

Популярні новини

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 226

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 255

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 772

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 683

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 735

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 2048

Дискусія

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили…

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

12:49 Чт 18.04.24 2641

Гарантії діяльності

Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники…

Однією із тем, що сьогодні обговорюються професійною юридичною спільнотою, залишається проблема діяльності українських адвокатів на тимчасово окупованих територіях. Наскільки правомірними є ініціативи її криміналізації?

9:41 Чт 18.04.24 2400

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл