НААУ направила пропозиції та зауваження до Рекомендацій щодо дотримання гарантій адвокатської діяльності в Україні у світлі стандартів Ради Європи | НААУ

НААУ направила пропозиції та зауваження до Рекомендацій щодо дотримання гарантій адвокатської діяльності в Україні у світлі стандартів Ради Європи

Різне
16:22 Пн 17.02.20 1581 Переглядів
Версія для друку

Національна асоціація адвокатів України розробила пропозиції та зауваження до Рекомендацій щодо дотримання гарантій адвокатської діяльності в Україні у світлі стандартів Ради Європи. Пропозиції побудовані на основі аналізу проекту звіту, представленого експертом Ради Європи Дж. Голдсмітом під час круглого столу на тему: «Гарантії адвокатської діяльності в Україні у світлі стандартів Ради Європи» у Києві. Документ НААУ скерувала до Офісу Ради Європи в Україні.

НААУ наголошує на тому, що гарантії адвокатської діяльності треба розширювати та посилювати. І змінювати потрібно як Конституцію, так і профільні закони.

«Незалежно від сильних сторін законів та кодексів України, органи влади часто безкарно нехтували ними, і передусім потрібно вирішити саме цю проблему. А тому цілком логічним виглядає, що пропонований проект аналізу та рекомендацій розділено на дві частини: можливі зміни до Конституції України, Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» і/або Кримінального процесуального кодексу щодо прав адвокатів, з огляду на результати аналізу та зустрічі, та обговорення рекомендацій щодо поточного стану відповідальності державних органів за порушення процесуальних гарантій адвокатів», - йдеться у документі.

Водночас НААУ звертає увагу на те, що сучасні тенденції вдосконалення того чи іншого виду адвокатської діяльності відрізняються непослідовністю і доволі часто прямо протилежними за змістом «пропозиціями», що висловлюються представниками різних гілок влади.

«На жаль, такі «пропозиції» потрапляють не тільки в окремі законодавчі акти, а й без широкого конструктивного обговорення, перш за все з так би мовити основним стейкхолдером – адвокатурою, мають усі шанси бути закріпленими в Основному Законі України. При цьому автори цих пропозицій, на нашу думку, навіть не намагаються прораховувати ті наслідки, які можуть настати в першу чергу для громадян України в результаті таких змін, зіставляти позитивні і негативні результати впровадження їх ініціатив у найближчій та подальшій перспективі тощо», - сказано у документі.

Рекомендації розділено на 3 частини. НААУ пропонує удосконалювати саму Конституцію України, закон «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», а також Кримінальний процесуальний кодекс. Окремо винесені пропозиції щодо змін у таких напрямках адвокатської діяльності, як конфіденційність, еквівалентність прав на захист: процесуальна рівність, ототожнення адвокатів з інтересами своїх клієнтів, обшуки, вільний вибір адвоката та безкарність за порушення гарантій адвокатської діяльності.

 

 

Популярні новини

Законодавство

Свідоцтво адвоката пропонують викладати у Дію - проект закону

Зважаючи на досвід розміщення документів у Єдиному державному веб порталі електронних послуг, у Верховній Раді пропонують закріпити можливість відображення свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю та посвідчення адвоката на порталі Дія.

17:14 Пн 15.04.24 1238

Привітання

У другому Турнірі із судових дебатів визначено переможців

Молодіжний Комітет НААУ – UNBA NextGen оголосив переможців другого Турніру із судових дебатів, участь у якому брали студенти юридичних вишів.

16:36 Пн 15.04.24 1269

Законодавство

Адвокати знайшли юридичний ляп в останніх змінах до КПК

Через помилки у юридичній техніці, що були допущені під час внесення чергових змін до Кримінального процесуального кодексу, можуть порушуватися права осіб, що тримаються в установах попереднього ув’язнення або виконання покарань.

13:32 Пн 15.04.24 1447

Законодавство

Якщо строк розслідування закінчився, справа має бути закрита, -…

Міністерство юстиції в рамках приведення законодавства до стандартів ЄС опрацьовує ідею скасування однієї з підстав закриття кримінального провадження, а саме - закінчення строку досудового розслідування. У НААУ попереджають про порушення прав підозрюваного.

15:52 Пт 12.04.24 6179

Дискусія

Підготовче судове засідання: поради адвокатам

Щодня відбуваються десятки підготовчих судових засідань у кримінальних справах, в абсолютній більшості яких беруть участь адвокати. Принципово важливим є те, щоб кожен захисник, який залучається до підготовчого судового засідання, усвідомлював значення такої стадії процесу та вмів ефективно підготувати себе та клієнта до участі в ньому.

16:41 Чт 11.04.24 7948

За кордоном

Як оформити паспорти українцям в Північній Ірландії? (вебінар)

Громадяни України, які через війну тимчасово перебувають в Північній Ірландії, можуть записатися на прийом до консульських установ в межах консульського округу в місті Единбург. Там надаються послуги з оформлення паспортного документа, реєстрації народження дитини, продовження дії паспорта та отримання проїзного документа для повернення в Україну.

13:26 Чт 11.04.24 7428

Законодавство

Місцеве самоврядування: огляд останніх законодавчих новел

З жовтня 2023 року по березень 2024 року розроблено та прийнято велику кількість законодавчих актів, що стосуються вирішення стратегічних завдань державних органів та органів місцевого самоврядування. Більшість з них пов’язані з подоланням наслідків воєнних дій в Україні.

11:34 Чт 11.04.24 6602

Дискусія

Усиновлення дітей за кордоном прокоментувала голова Комітету НААУ

Національне законодавство надає перевагу усиновлення українським громадянам. Разом із тим, коли вичерпано такі можливості, дітей можуть усиновити і іноземці. В умовах повномасштабного вторгнення, коли чимало дітей опинилися за кордоном, питання набуло особливого значення.

16:12 Ср 10.04.24 7609

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл