Піврічні підсумки діяльності Комітету захисту прав адвокатів | НААУ

Піврічні підсумки діяльності Комітету захисту прав адвокатів

Різне
12:41 Пт 12.07.19 2556 Переглядів
Версія для друку

В період з 1 січня до 05 липня 2019 року до Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності (далі - Комітет) надійшло 45 звернень про порушення прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності.

Щодо вищезазначених звернень Комітетом було направлено 47 відповідей, 20 з яких були адресовані керівництву правоохоронних органів з вимогами припинити порушення прав адвокатів, а щодо порушників провести службові розслідування та притягти до дисциплінарної відповідальності.

В період з 01.01.2019 року по 05.07.2019 року Комітетом було проведено 14 заходів, з-поміж яких:

8 Чергових Засідань Комітету;
4 Екстрених Засідань Комітету;
Прес-конференція;
Круглий стіл.
Опубліковано 4 статті голови Комітету Ганни Боряк, 4 статті заступника Голови Комітету Юрія Григоренка і статтю заступника Голови Комітету Євгена Солодка

Комітетом  ведеться робота щодо профілактики порушень професійних прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності  працівниками правоохоронних органів.  Зокрема було досягнуто взаєморозуміння з Національним антикорупційним бюро України, Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою, Кваліфікаційно-дисциплінарною комісією прокурорів, Державною кримінально-виконавчою службою України, Головним слідчим управлінням Національної поліції України щодо недопущення порушень адвокатських прав і гарантій. Керівництвом вищезазначених органів були призначені особи начальницького складу, відповідальні за дотримання та захист професійних прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності. Наразі існує можливість оперативного попередження порушення прав та гарантій в телефонному режимі.

Комітетом було підготовлене Звернення Заступнику голови Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Логвинському Г.В. Темою звернення було систематичне порушення професійних прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності органами державної влади. У Зверненні було описано більше п’ятдесяти справ, в яких були наявні порушення прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності.

21 травня 2019 року Заступником Голови Комітету Григоренком Ю.С. було проведено зустріч з ІТ-експертами проекту USAID “Нове правосуддя” Омаром Гонзалесом та Сергієм Сученком. Темою розмови було запровадження електронного судочинства, зокрема робота адвоката через особистий кабінет.

Комітетом було організовано ряд навчальних семінарів для адвокатів у різних містах України. Темою семінарів був захист прав адвокатів у кримінальному процесі. Спікерами були члени Комітету  - найбільш досвідчені столичні адвокати-криміналісти. Вищезазначені семінари було проведено за підтримки Рад адвокатів регіонів.

20 березня 2019 року представники Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності при НААУ спільно з представниками комітетів Київської, Одеської та Харківської області прийняли участь у засіданні Комітету Верховної Ради України з прав людини. Серед питань порядку денного було заслуховування представників правоохоронних органів щодо результатів розслідування злочинів вчинених відносно адвокатів, та дотримання прав та гарантій адвокатської діяльності  слідчими та оперативними підрозділами правоохоронних органів.

            За результатами було направлено ряд депутатських звернень щодо стану розслідування кримінальних проваджень за наслідками скоєння злочинів щодо адвокатів та надання пояснень щодо великої кількості випадків порушень прав та гарантів адвокатів. 

6 березня 2019 року Комітетом було проведено круглий стіл на тему «Міжнародні механізми захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності». Круглий стіл відбувся за участю директора програм МКЮ у Європі та Центральній Азії Розін Піллай, в.о. президента Асоціації адвокатів Нідерландів Моніки Бремер, адвоката Швейцарії Жозеф Алкату, старшого юридичного радника Європейської програми МКЮ Тимура Шакірова, юридичного консультанта програми Марії Рудько та інших.

            Результатом цієї зустрічі стала доповідь комісарів ICJ щодо порушень прав адвокатів в Україні, яку було скеровано на розгляд Ради ООН з питань прав людини.

6 березня 2019 року відбулась зустріч делегації Міжнародної комісії юристів та керівництва Комітету. Темою зустрічі було поглиблення співробітництва з метою ефективного захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності.

22 січня 2019 року Комітетом було проведено прес-конференцію на тему «Переслідування та напади на адвокатів – сьогоденні реалії держави Україна». У заході взяли участь адвокати, представники громадських організацій, органів державної влади.

4 грудня 2018 року Комітетом було проведено зустріч з повноважним представником Управління спеціальних процедур офісу Верховного Комісара ООН з прав людини Стефано Сенсі у Женеві. Темою обговорення було прийняття Верховною радою України проекту закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Зокрема, українська делегація доповіла, що вищезазначений проект закону є загрозливим для адвокатури України.

            За наслідками зустрічі поважна міжнародна інституція надала негативний висновок Законопроекту 9055  “Про адвокатуру та адвокатську діяльність” авторства Адміністрації Президента Порошенка.

            Також комітетом надається підтримка  регіональним комітетам захисту прав адвокатів  у разі, коли порушником адвокатських прав та гарантій виступає центральний апарат правоохоронного органу,  і регіональних ресурсів недостатньо для впливу на сторону обвинувачення  задля ефективного захисту адвоката.

 

    

Популярні новини

Анонс

Українських адвокатів запрошують на стажування до Німеччини

Молоді українські адвокати, які спеціалізуються у сфері цивільного, комерційного та економічного права, мають змогу взяти участь у програмі стажування в Німеччині. Її проводить Фонд міжнародної правової співпраці (IRZ) спільно з Федеральною палатою адвокатів та Німецькою спілкою адвокатів.

13:42 Чт 28.03.24 100

БПД

Зупинення кримінального провадження блокує виплати адвокатам БПД…

В разі зупинення кримінального провадження надання правничої допомоги підозрюваному фактично припиняється, оскільки в ній немає безпосередньої потреби. Втім, у Законі «Про безоплатну правничу допомогу» відповідна підстава для припинення надання безоплатної вторинної правничої допомоги відсутня.

17:34 Ср 27.03.24 1504

Гарантії діяльності

Коли суди ігнорують гарантію вільного вибору захисника

Якщо захист в кримінальному провадженні є успішним, сторона обвинувачення інколи намагається за підтримки суду «підмінити» захисника в окремих процесуальних діях. Для цього призначаються адвокати системи БПД.

14:23 Вт 26.03.24 3187

За кордоном

Оформлення паспортів за кордоном: про що варто знати українцям?

Через воєнні дії в Україні понад 180 тисяч українських громадян перебувають на території Великої Британії. Консульства України в цій країні надають всіляку підтримку українцям, в тому числі, і в оформленні паспортів.

13:08 Вт 26.03.24 3404

Взаємодія

Омбудсман за підтримки НААУ надаватиме правничу допомогу –…

Пілотний проект із надання професійної правничої допомоги громадянам п’яти регіонів України започаткували в Офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

10:17 Вт 26.03.24 3669

Гарантії діяльності

Адвокати знайшли порушення гарантій захисту у процедурі in absentia

З початком повномасштабного вторгнення істотно зросла кількість злочинів проти основ національної безпеки. Оскільки підозрювані частіше за все знаходяться за межами України, розслідування здійснюється in absentia із залученням адвокатів системи БПД.

15:42 Пн 25.03.24 4651

Сумна звістка

Помер відомий адвокат Сергій Гончаренко

На 61-му році перестало битися серце відомого адвоката, науковця та практика, Заслуженого юриста України Сергія Гончаренка.

15:45 Нд 24.03.24 6123

Привітання

Обрано фіналістів Турніру із судових дебатів

14 та 15 березня 2024 року відбувся І тур Турніру із судових дебатів для студентів юридичних вишів, організований Молодіжним Комітетом НААУ – UNBA NextGen. Обрано дві команди учасників, які зустрінуться у фіналі 8 квітня 2024 року.

16:34 Пт 22.03.24 6099

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл