РАУ скасувала рішення Ради адвокатів Київської області про страйк адвокатів (ПОВНИЙ ТЕКСТ) | НААУ

РАУ скасувала рішення Ради адвокатів Київської області про страйк адвокатів (ПОВНИЙ ТЕКСТ)

Регіони
17:55 Вт 18.06.19 10092 Переглядів
Версія для друку

Рада адвокатів України скасувала рішення Ради адвокатів Київської області від 12 червня 2019 року, яким було проголошено попереджувальний страйк адвокатів регіону.

РАУ ухвалила рішення в режимі електронного засідання 13 червня. Повний текст рішення РАУ

Підставою для скасування рішення Ради адвокатів Київської області стало порушення внаслідок його реалізації конституційних прав громадян на правову допомогу та гарантій незалежності адвокатської діяльності.

РАУ наголосила, що рішення органів адвокатського самоврядування не може бути спрямованим на обмеження чи блокування діяльності адвокатів з мотивів, не передбачених профільним Законом та Правилами адвокатської етики, необґрунтованого звинувачення адвокатури України у відмові від здійснення захисту конституційних прав громадян України та інших осіб.

Відповідно до статті 21 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» під час здійснення адвокатської діяльності адвокат зобов’язаний дотримуватися присяги адвоката України та Правил адвокатської етики; також адвокату забороняється використовувати свої права всупереч правам, свободам та законним інтересам клієнта, відмовлятися від надання правової допомоги, крім випадків, установлених законом.

«Очевидними наслідками прийнятого Радою адвокатів Київської області рішення про страйк стануть порушення конституційного права громадян на професійну правову допомогу. При цьому, під ризик потрапляють не лише наявні клієнти адвокатів Київської області, але кожен мешканець регіону, який потенційно може потребувати адвоката для захисту своїх конституційних прав у визначений для страйку термін.

Рада адвокатів України наголошує на неприпустимості ситуації, коли п’ять тисяч адвокатів регіону будуть зобов’язані бездіяти та утримуватися від надання правової допомоги на території Київської області, а правоохоронці  і суди продовжуватимуть виконувати свої обов’язки.  Затримання, обшуки, інші процесуальні дії у рамках кримінальних проваджень, судові засідання, включно з винесенням судових рішень, відбуватимуться за відсутності захисників, залучених до страйку», - ідеться у рішенні РАУ.

Також РАУ наголосила на неухильному дотриманні адвокатами своїх професійних обов`язків і забезпечення безперервного надання правової допомоги клієнту, а також утриматися адвокатам від використання своїх прав всупереч правам, свободам та законним інтересам клієнта, не вдаватися адвокатам до засобів та методів, які суперечать чинному законодавству та Правил адвокатської етики.

Рішення Ради адвокатів Київської області від 12 червня 2019 року, як повідомляється з веб-сайту РАР, прийнято в зв’язку з побиттям адвоката Несвітайла Олексія Миколайовича 20 травня 2019 року. Як ідеться в інформаційному повідомленні, «одноголосно було прийнято рішення про те, що внаслідок страйку на період з 20 червня до 20 липня 2019 року усіма адвокатами Київської області припиняється надання будь-якої правової допомоги у кримінальних провадженнях у поліції, прокуратурі, судах на території Київської області (окрім Києва). Страйк може бути припинено раніше, в разі оголошення підозри усім особам, винним у скоєнні злочину стосовно адвоката». Рада адвокатів Київської області вирішила проінформувати про прийняте рішення територіальні управління ДСАУ, Національної поліції України, МВС Київської області, прокурора Київської області тощо. Також відповідне рішення буде доведене й до керівництва Координаційного центру з питань надання безоплатної вторинної правової допомоги Київської області

Популярні новини

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 1047

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 2546

Законодавство

Сплата судового збору за позов немайнового характеру: що варто…

Спроба спростити правила сплати судового збору може призвести до ситуації правової невизначеності, коли на випадок подання позову з кількома вимогами немайнового характеру не буде регулюючої норми.

14:12 Пн 15.07.24 3901

Законодавство

Повноваження дізнавача мають враховувати форму досудового…

Кримінальний процесуальний кодекс дійсно потребує уточнення компетенції дізнавача, органу дізнання та керівника цього органу. Разом із тим їхні повноваження мають узгоджуватися із формою, в якій здійснюється розслідування кримінальних проступків.

9:49 Пт 12.07.24 8763

Гарантії діяльності

Споживачів грантів забронювали. А як щодо адвокатів?

На тлі рішення Кабміну про визнання критично важливими громадських організацій, які є виконавцями проектів міжнародної допомоги на іноземні гранти, та бронювання від мобілізації усіх їхніх співробітників, залишається незрозумілою позиція Уряду з цього питання щодо адвокатів.

8:56 Пт 12.07.24 10078

Дискусія

Вибори у післявоєнний час: виклики організації обговорили в Острозі

У Національному університеті «Острозька академія» відбулася VII Міжнародна науково-практична конференція «Адміністративна юстиція в Україні: проблеми теорії та практики. Судовий захист політичних та громадянських прав і свобод у довоєнний, воєнний і післявоєнний час».

16:46 Чт 11.07.24 8938

Законодавство

Дезертирів звільнятимуть від відповідальності за двох умов

Законодавча ініціатива з упровадження механізмів звільнення військовослужбовців Збройних Сил від кримінальної відповідальності за вчинення військового кримінального правопорушення заслуговує на підтримку. Водночас, вона містить дискусійні положення.

15:58 Чт 11.07.24 9453

Видання

Бюлетень Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики…

Комітет медичного і фармацевтичного права та біоетики НААУ підготував бюлетень за квітень - червень 2024 року.

13:43 Ср 10.07.24 7680

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл