На Волині презентовано книги з історії адвокатури | НААУ

На Волині презентовано книги з історії адвокатури

Різне
15:35 Ср 29.05.19 1786 Переглядів
Версія для друку

24 травня 2019 року, в День слов’янської писемності та культури з ініціативи Національної асоціації адвокатів України, Центру досліджень адвокатури і права, Ради адвокатів Волинської області та юридичного факультету Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки в приміщенні актового залу СНУ відбулися науково-мистецькі заходи, зокрема, презентація двох книг, виставки "Адвокати в українському державотворенні", та мистецької програми «Адвокатура мистецька».

Науково-мистецькі заходи було розпочато презентацією книги "Українська адвокатура Волині литовсько-польської доби XVI-XVIII ст.", яку представила керівник Центру досліджень адвокатури і права та керівник даного проекту, проректор Вищої школи адвокатури при НААУ Ірина Василик.

Книга з історії адвокатури Волині стала важливим надбанням не лише для адвокатів Волині, а й усіх поціновувачів історії України. Книгу розробив Центр досліджень адвокатури і права при НААУ, автор - доктор історичних наук Михайло Довбищенко, керівник проекту - Ірина Василик, за сприяння Ради адвокатів Волинської області. Дослідження проводилися бульше 4-ох років. Найважливіший здобуток у дослідженнях: встановлено, що адвокатура на території Західноукраїнських земель бере початок від 14 століття, а не як прийнято було досі вважати - від 16 століття. На основі архівів вдалося віднайти імена 28 адвокатів найдавнішого періоду; показати "професійну майстреню" Волинських адвокатів. Під час досліджень зроблені наукові вдкриття: - відкрито імена двох жінок Магдалени Цетнерівни та Маріанни Закревської, які брали участь у судових засіданнях, як сторона захисту, на постійній основі; на обкладинці книги є зображення адвоката Федора Домашевського і його дружини Єви, які були фундаторами і меценатами Почаївського монастиря, і це єдине відоме сьогодні зображення адвоката найдавнішого періоду.

На заходах також була презентована книга "Державна поліція Волинського воєводства міжвоєнного періоду"; автор книги кандидат історичних наук Разиграєв Олег; а також виставка "Адвокати в українському державотворенні", яку презентувала пані Ірина Василик.

Під час заходу адвокати мали можливість дізнатися більше про адвокатів - провісників Соборності України; членів Української Центральної Ради та її урядів; адвокатів в урядах Української Держави гетьмана Павла Скоропадського будівничих, адвокатів - будівничих Західно-Української Народної Республіки; адвокатів – діячів Директорії та міністрів Української Народної Республіки; адвокатів – творців Соборної України; адвокатів – президентів у боротьбі за незалежність України адвокатів-діячів української еміграції.

В рамках заходів відбулася також виставка творчих робіт адвокатів Волинської області, на якій були представлені роботи адвоката Ірини Міщук з бісероплетіння, картини адвоката Ірина Масич. Неабиякий інтерес викликали книги адвокатів Волині. Зокрема, на виставці була представлена книга адвоката, прихильника козацтва Володимира Кононенка "Корвет "Луцьк"; адвоката, журналіста, волонтера Василя Нагорного "Крізь пекло війни та судів"; адвоката, громадського діяча, продюсера, керівника Одеської кіностудії Андрія Осіпова "З особливою жорстокістю".

Окремим заходом стала концертна програма «Адвокатура мистецька», яка поєднала у собі твори адвокатів минулого та сучасності.

В концертній програмі прозвучали вірш і пісні, написані адвокатами минувшини, у виконанні артистів Волинського народного хору. Сучасну мистецьку адвокатуру Волині представили адвокат Олександр Лавренчук, прочитавши власні віршовані твори, авторські пісні виконав адвокат Олексій Чайка.

Центр досліджень адвокатури і права висловлює подяку Раді адвокатів Волинської області та усім причетним, до організації проведення заходів.

Популярні новини

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 708

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 726

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 1305

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 1134

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 1195

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 2518

Дискусія

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили…

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

12:49 Чт 18.04.24 3106

Гарантії діяльності

Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники…

Однією із тем, що сьогодні обговорюються професійною юридичною спільнотою, залишається проблема діяльності українських адвокатів на тимчасово окупованих територіях. Наскільки правомірними є ініціативи її криміналізації?

9:41 Чт 18.04.24 2866

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл