Відкрита заява Національної асоціації адвокатів України до Генерального прокурора України | НААУ

Відкрита заява Національної асоціації адвокатів України до Генерального прокурора України

Різне
17:36 Ср 30.11.16 9662 Переглядів
Версія для друку

 

                                                    Шановний Юрію Віталійовичу!

Національна асоціація адвокатів України звертається до Вас із заявою (скаргою) щодо недопустимих публічних висловлювань заступника Генерального прокурора України – Головного військового прокурора Матіоса Анатолія Васильовича на адресу адвокатів в одній із резонансних судових справ.

28 листопада в прямому ефірі телеканалу “112 Україна” Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос у коментарі відеодопиту Віктора Януковича зазначив таке: «Все що сьогодні розказує так званий захисник, не знаю його фаховий рівень, беркутівців, це просто плювок всім людям, які бачили кров, які три місяці поспіль після лютого застеляли всю Інститутську квітами... Не знаю, чи він там був, не знаю, чи знає він, що таке кров, але по-людськи, як казав сьогодні генеральний прокурор, так як, я українець, я б йому змазав дуже добре в пику, щоб він вмився юшкою і відчув наскільки це солодко втрачати рідних.....».

Емоційний виступ пана Матіоса розцінюємо як втручання в адвокатську діяльність та адресний тиск на захисника, поєднаний із публічним закликом до насильства. Небезпечно, що адвокатів не лише ототожнюють з клієнтами всупереч закону, але і роздають їм політичні ярлики. Вочевидь, Головний військовий прокурор свідомо такими висловлюваннями формує певну громадську думку і таким способом вчиняє тиск на суд та адвокатів, порушуючи гарантоване кожному конституційне право на правничу допомогу.

Національна асоціація адвокатів України має всі приводи стверджувати про те, що право обвинувачених на презумпцію невинуватості було порушено цією публічною заявою посадовця у ЗМІ щодо їхніх адвокатів.

Своїм публічним виступом Головний військовий прокурор проявив демонстративну неповагу до конституційної ролі захисників та до прав усіх учасників судового процесу. Цей шокуючий прецедент, на жаль, розширює практику правоохоронних органів по дискредитації адвокатури в цілому та особливо захисників у резонансних і політичних справах.

ЄСПЛ неодноразово підкреслював важливість добору посадовими особами слів у своїх виступах, якщо вони оприлюднюють свої заяви ще до судового розгляду справи та визнання особи винною у вчиненні певного злочину.

Національна асоціація адвокатів України, вважає, що своєю публічною заявою заступник Генерального прокурора України – Головний військовий прокурор, допустив грубі порушення своїх прямих обов’язків, передбачених законодавством, Присягою прокурора та Правилами прокурорської етики. Такі порушення ми вбачаємо у демонстрації публічної неповаги до захисника (адвоката) та публічному заклику до навмисного заподіяння тілесних ушкоджень, його негативними публічними висловлюваннями порушено презумпцію невинуватості обвинувачених, вчинено втручання в адвокатську діяльність, поширено негативну інформацію про професію адвокатів, а також завдано репутаційної шкоди не тільки адвокатурі, а й власне прокуратурі яка, відповідно до вимог оновленої в частині правосуддя Конституції України уповноважена підтримувати публічне обвинувачення в суді.

Враховуючи вищенаведене, керуючись ст.ст. 45, 56 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», ст. ст. 19, 41 Закону України «Про прокуратуру», прошу Вас терміново провести перевірку викладених фактів у заяві/скарзі, за наслідками якої прийняти рішення в межах наданих законом повноважень та вирішити питання про подальше перебування Матіоса А.В. на посаді заступника Генерального прокурора України.

З повагою

Голова

Національної асоціації адвокатів України,

Ради адвокатів України Л.П. Ізовітова

Оригінал листа відправлено Генеральному прокурору

Популярні новини

Дискусія

Велика приватизація: сподівання на повне розблокування процесу

Попри вкрай складну економічну ситуацію, спричинену війною, Україна вимагає дієвих підходів до відновлення економіки. І приватизація є одним із ключових джерел наповнення бюджету та перетворення неефективних державних активів на дієздатні підприємства, що створюють робочі місця та забезпечують податкові надходження.

16:38 Пт 30.08.24 1530

Cудова практика

Обчислення вислуги років за участь в операціях Миротворчих Сил:…

Час служби у складі Миротворчих Сил ООН військовослужбовцям Збройних Сил України зараховується до вислуги років для призначення пенсій на пільгових умовах: один місяць служби за три місяці.

14:28 Пт 30.08.24 1694

Підтримка

Родина загиблого на війні бійця отримала допомогу від Опікунської…

Опікунська рада НААУ підтримала родину загиблого на війні бійця, а також надала матеріальну допомогу двом пораненим воїнам та адвокату, який втратив майно через ворожі обстріли.

12:36 Пт 30.08.24 1838

Законодавство

Зміни до КПК про безальтернативне тримання під вартою суперечать…

Безальтернативне тримання під вартою для підозрюваних у правопорушеннях проти власності, у сфері господарської та службової діяльності суперечить положенням Конституції України, рішенням Конституційного Суду, а також практиці Європейського Суду з прав людини.

11:04 Чт 29.08.24 3454

Гарантії діяльності

Обшук у адвоката і гарантії діяльності: 8 висновків АП ВАКС, які…

Адвокати, як і судді, наділені окремими елементами імунітету спеціального суб’єкта у кримінальному провадженні проти них. Тож підхід, установлений щодо суддів варто застосовувати за аналогією щодо гарантій адвокатської діяльності.

10:12 Ср 28.08.24 5872

Cудова практика

Зниклий безвісти військовий: як визнати загиблим (судова практика)

В умовах війни буває так, що всі обставини свідчать про загибель військовослужбовця, але немає тіла або його неможливо ідентифікувати. В таких випадках отримати лікарський документ про смерть не вийде. Особа визнається безвісти зниклою, а родичі не можуть отримати всіх належних сум.

16:07 Вт 27.08.24 6263

Гарантії діяльності

Захисту достойні всі, адвокатура виконує цю вимогу Конституції

Формування у суспільстві думки, що адвокати якось неправильно обирають собі клієнтів, бо деякі люди не варті захисту, - дуже небезпечне явище для держави. У майбутньому це може бути використано нашими ворогами проти України.

12:58 Вт 27.08.24 5305

Привітання

Привітання з Днем незалежності України!

Шановні колеги, друзі та партнери!

8:57 Сб 24.08.24 34547

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл