Як захистити права ув’язненого під час участі в судовому засіданні? | НААУ

До початку трансляції:

Круглий стіл

Як захистити права ув’язненого під час участі в судовому засіданні?

245 Переглядів Версія для друку
13:00 Пт 27.09.24
онлайн
Доповідачі: Ганна Колесник
Організатор: Комітет НААУ з питань захисту прав людини

27 вересня 2024 року у НААУ відбудеться круглий стіл на тему «Як захистити права ув’язненого під час участі в судовому засіданні?»

Ініціатором заходу виступив Комітет НААУ з питань захисту прав людини. Співорганізатором є Комітет НААУ з питань кримінального права та процесу.

Захід розпочнеться о 13:00 у режимі онлайн і транслюватиметься на платформі Zoom та Facebook-сторінці НААУ.

Актуальність проведення круглого столу пов’язана з тим, що більше ніж 12 років тому ЄСПЛ визнав, що перебування підсудних у металевих клітках у залах суду — це нелюдське поводження, яке принижує їхню гідність і суперечить Конвенції про захист прав людини. Відтоді більшість судів обладнувалися скляними броньованими боксами для підсудних. Проте, на жаль, мало хто звертає увагу на те, що перебування у таких скляних боксах здебільшого повністю виключає можливість реалізації своїх процесуальних прав, наприклад здійснення самозахисту.

Основною метою заходу є висвітлення проблем, що стосуються неналежних умов участі підсудних у судовому засіданні, поширення практичних навичок та порад, як діяти захиснику у випадку, коли мають місце відповідні порушення прав клієнта.

Питання до обговорення:

  1. Участь ув’язненого в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду – реалізація права чи його порушення?
  2. Перебування ув’язненого під час судового засідання у металевій клітці чи в кайданках: застосування методів катування чи спосіб впливу на особу?
  3. Забезпечення участі ув’язненого під час судового засідання поза межами скляного боксу як спосіб сприяння реалізації процесуальних прав.
  4. Забезпечення захисту життя та здоров’я ув’язнених, що беруть участь у судовому засіданні, під час повітряної тривоги.

Модератором-доповідачем буде голова Комітет НААУ з питань захисту прав людини, адвокат Ганна Колесник.

Реєстрація доступна за посиланням.

За більш детальною інформацією можна звертатися до члена команди координатора комітетів НААУ Альони Бузюн (a.buzuyn@unba.org.ua).

Розповісти про подію

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл