ЄС реалізує проект багатомовної пілотної платформи судових аукціонів | НААУ

Головна цитата

«Щоб усунути існуючі бар’єри та заповнити прогалини в транскордонному співробітництві в судових аукціонах, ЄС реалізував проект багатомовної пілотної платформи, де інформація про активи, які будуть продані по всій Європі, повідомляється з відповідними правилами»

Публікація

ЄС реалізує проект багатомовної пілотної платформи судових аукціонів

13:28 Чт 10.10.24 Автор : Массіміліано Бласоне 10756 Переглядів Версія для друку

Це час цифрової еволюції. Поширення пандемії дало великий поштовх для розвитку електронних судових аукціонів у всьому світі. Вони були придатним інструментом, щоб одночасно гарантувати безперервне функціонування судових систем і убезпечити людей, уникаючи фізичного контакту та обмежуючи поширення інфекції.

У період з 2019 по 2023 рік кількість держав – членів ЄС, які використовують цей вид аукціону, подвоїлася. Найновіші платформи не лише кращі графічно, але й простіші й інтуїтивніші у використанні.

Можливості для іноземних інвестицій, особливо в нерухомість, закладають основи для нового глобального ринку, заснованого на простоті та надійності платформ, чітких правилах та англійській мові.

Порівняльний аналіз показує, що судові системи, які використовують національні онлайн-платформи для аукціону вилучених активів, мають спільні не лише однакові цілі (найкращий дохід від продажу, скорочення тривалості провадження, більша прозорість операцій з продажу, менші корупція та порушення правил аукціону), а також багато елементів.

Більшість країн використовують єдиний портал як для реклами, так і для управління тендерами. Для подання пропозицій та участі в торгах учасникам необхідно зареєструватися на порталі. Платежі як депозитів тендерної пропозиції, так і остаточного розрахунку повинні здійснюватися в електронному вигляді. Електронні аукціони проводяться в заздалегідь визначений час (тобто як eBay). Тендерами керує програмне забезпечення під контролем спеціалізованих аукціоністів: приватних професіоналів, державних службовців або державних органів.

Незважаючи на багато точок зв’язку, сектор судових електронних аукціонів фрагментований на національному рівні, що негативно впливає на конкуренцію серед потенційних покупців, на вартість продажу та на час завершення продажу. Правила (що регулюють проведення судових аукціонів у державах-членах ЄС) суттєво відрізняються, більшість платформ працюють лише місцевою мовою, по-різному індексуються вебпошуковими системами та мають національне призначення: користувач не може здійснювати пошук між трансграничних аукціонів та брати в них участь.

У деяких країнах існують обмеження на реєстрацію на платформах іноземних учасників електронних торгів, яка необхідна для призначення довіреного резидента (Греція) або вибору місця проживання (Італія, Португалія) в окружному суді за місцем виконання. В інших випадках необхідно мати національний банківський рахунок (Фінляндія, Португалія), або місцевий ідентифікаційний номер платника податків (Італія, Португалія, Україна), або місцевий номер соціального страхування (Вірменія, Швеція), або національний ідентифікаційний номер (Фінляндія, Грузія, Туреччина). В одному випадку використання платформи було заборонено користувачам, підключеним з-за кордону (Португалія).

Щоб усунути існуючі бар’єри та заповнити прогалини в транскордонному співробітництві в судових аукціонах, ЄС реалізував проект багатомовної пілотної платформи, де інформація про активи, які будуть продані по всій Європі, повідомляється з відповідними правилами. Багатомовна пошукова система, пов’язана з різними національними платформами, лише за допомогою яких можна буде подати ставку та взяти участь в аукціоні. Попередня версія платформи була завершена в 2023 році і доступна в інтернеті за таким посиланням: www.pilot.eujudicialauction.eu.

Leila — це портал для пошуку судових аукціонів (як електронних, так і присутніх) по всій Європі, але не для їх проведення. Якщо користувач зацікавлений в участі в аукціоні, користувач може бути безпосередньо переадресований на національну платформу, яка спочатку опублікувала оголошення про продаж, і продовжити звідти надсилання ставки та участь у тендері відповідно до правил країни аукціон.

Наразі Leila інтегрована з наявними даними аукціонів оголошень національних платформ Італії, Латвії, Хорватії, Чеської Республіки, Португалії, Франції та Литви, але інші країни-члени можуть приєднатися.

ЄС ставить перед собою багато цілей у цьому проекті: підвищити конкурентоспроможність та ефективність судових аукціонів на рівні ЄС, забезпечити унікальний та сучасний багатомовний механізм для пошуку активів, проданих на судових аукціонах у ЄС, надати користувачам перевірену інформацію про активи, судові аукціони та правила національних систем, створити основу для пан’європейської платформи, присвяченої судовим електронним аукціонам.

Платформа працює дуже просто і безкоштовно. Користувач порталу, вибираючи мову, може вибрати мову та шукати або переглядати активи за критеріями пошуку. Результати відображатимуться на карті (для нерухомості) і в списку з основними деталями активів. Також можна отримати конкретну інформацію завжди вибраною мовою про те, як брати участь в аукціоні вибраного активу, і, якщо він зацікавлений в участі в аукціоні, користувач може бути безпосередньо переадресований на національну платформу, яка опублікувала спочатку і продовжити там.

Leila представляє першу спробу міжнародного співробітництва у сфері судових аукціонів на європейському рівні.

Однак, щоб забезпечити повний розвиток потенційно глобального європейського ринку судових електронних аукціонів, також необхідно сприяти інтеграції інших національних систем виконавчого провадження та їхніх порталів, дозволяючи всім громадянам Європейського Союзу брати участь в електронних аукціонах в усіх країнах (наразі 21 із 27 держав-членів використовують електронні аукціони (Австрія, Бельгія, Болгарія, Чеська Республіка, Хорватія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Греція, Угорщина, Італія, Латвія, Литва, Люксембург, Нідерланди, Польща, Португалія, Словенія, Іспанія, Швеція), і з них 18 мають лише одну національну платформу. В одній країні (Румунія) традиційні судові аукціони рекламуються на національному вебсайті, але не проводяться через нього).

Одна з головних наступних проблем у впровадженні платформ електронних аукціонів полягає в тому, щоб зробити їх сумісними одна з одною. З погляду розвитку європейського єдиного вікна наступна можлива еволюція LEILA матиме важливий вплив на транскордонне співробітництво шляхом впровадження принципу взаємного визнання електронної ідентифікації для використання онлайн-сервісів. Необхідно буде спочатку шукати єдині методи електронної ідентифікації учасників торгів і визначити спільні критерії для реєстрації на платформах і для подання та/або підпису електронних пропозицій.

Наразі реєстрація користувачів на платформі відповідно до стандартів eIDAS держав ЄС (Регламент (ЄС) № 910/2014) дозволена лише в кількох країнах (Словенія та Естонія). Кожна платформа повинна дозволяти користувачам використовувати свої системи цифрової ідентифікації на етапі реєстрації, таким чином реалізуючи принцип взаємного визнання ідентифікації для онлайн-сервісів відповідно до Регламенту eIDAS.

На більш пізньому етапі необхідно буде усунути існуючі правові перешкоди, зазначені вище, які ускладнюють участь іноземних учасників торгів і, зокрема, реєстрацію на платформі, сприяючи гармонізації національних процедур електронного аукціону або створюючи нова європейська процедура подання пропозицій та участі в аукціонах транскордонних електронних учасників торгів.

Але це вже інша історія, інший європейський виклик.

Переклад Олександра Черних.

Автор публікації: Массіміліано Бласоне

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Інші публікації автора

Вестник:№ 9 вересень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл