Захист прав військовозобов’язаних під час мобілізації | НААУ

Головна цитата

«У таких ситуаціях адвокат повинен виявляти високий рівень професіоналізму та вміння ефективно використовувати юридичні засоби для захисту інтересів свого клієнта»

Публікація

Захист прав військовозобов’язаних під час мобілізації

17:24 Ср 03.07.24 Автор : Ганна Колесник, Марія Островська 15228 Переглядів Версія для друку

В умовах воєнного стану в Україні питання уточнення даних про військовозобов'язаних набуло особливої актуальності. З одного боку, важливо мати чітку та актуальну інформацію про мобілізаційний резерв країни. З іншого - виникають певні правові проблеми, з якими стикаються військовозобов'язані при актуалізації своїх даних.

Згідно із законодавством до числа тих, кому потрібно уточнювати дані в ТЦК, входять усі військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років, призовники і резервісти, ті, хто заброньований, має відстрочку, і жінки-військовозобов'язані.

Спираючись на практичний аспект цього питання, відвідувати територіальні центри комплектування та соціальної підтримки людям доводиться кілька разів, перш ніж подати весь перелік необхідних документів для актуалізації даних, адже існують невідповідності у роботі електронних черг, наприклад, відсутність уточнень, до якого саме кабінету формується черга.

Для осіб, які не виконали обовʼязок з уточнення облікових даних про себе, передбачена адміністративна відповідальність за порушення правил військового обліку.

У Законі України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» визначено перелік осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Перевірка підстав щодо надання військовозобов’язаним відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та її оформлення здійснюється територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки.

Військовозобовʼязані чоловіки, які не мають підстав для відстрочки, можуть бути мобілізовані під час дії воєнного стану. Щоб отримати відстрочку від призову під час мобілізації за наявності для цього умов, потрібно подати заяву про відстрочку та додати до неї документи, які підтверджують, що людина дійсно не підлягає призову.  

Щодня адвокати зіштовхуються з проблемами при наданні правничої допомоги військовозобов’язаним. Працівники ТЦК та СП нерідко вчиняють незаконні дії щодо перешкоджання у наданні захисту прав клієнта адвокатом, незаконного утримання особи, вилучення засобів зв’язку та грубого поводження. У таких ситуаціях адвокат повинен виявляти високий рівень професіоналізму та вміння ефективно використовувати юридичні засоби для захисту інтересів свого клієнта.

Розроблення ефективної стратегії захисту є критично важливою. Адвокат повинен виходити з особливості обставин справи та використовувати юридичні засоби, щоб максимально мінімізувати наслідки для клієнта.

Адвокат може встановити позитивне співробітництво з військовими установами або представниками державних органів для пошуку компромісного рішення або інформації, яка сприяє захисту інтересів клієнта.

Провідною складовою професійної діяльності адвоката є дотримання високих етичних стандартів, особливо при спілкуванні з працівниками ТЦК та СП, поліції, задля уникнення загострення ситуації.      

Ці та низка інших важливих і водночас проблемних питань у сфері захисту прав військовозобов’язаних стануть предметом розгляду на круглому столі Комітету НААУ з питань захисту прав людини та Комітету НААУ з питань військового права, що відбудеться 05.07.2024 о 12.00.

Автор публікації: Ганна Колесник

Автор публікації: Марія Островська

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Інші публікації автора

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорії

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл