«Ми створили систему для успішної роботи адвоката». LegalTech-директор ЛІГА:ЗАКОН про LIGA360:АДВОКАТ НААУ | НААУ

Головна цитата

У межах партнерства з Національною асоціацією адвокатів України компанія ЛІГА:ЗАКОН створила унікальний продукт LIGA360: АДВОКАТ НААУ. Це ексклюзивний робочий онлайн-простір адвоката "під ключ", який надає широкі можливості для адвокатів, дійсних членів НААУ. Відтепер усе, що потрібно успішному адвокату, знаходиться в єдиному онлайн-рішенні. Система LIGA360: АДВОКАТ НААУ містить повний комплекс інструментів для ефективного вирішення професійних завдань, адже під час його створення було максимально враховано всі рекомендації та побажання адвокатів. Про особливості LIGA360: АДВОКАТ НААУ ми поговорили з директором LegalTech-бізнесу компанії ЛІГА:ЗАКОН Валерієм Решетняком.

Публікація

«Ми створили систему для успішної роботи адвоката». LegalTech-директор ЛІГА:ЗАКОН про LIGA360:АДВОКАТ НААУ

16:41 Чт 08.04.21 Автор : Валерій Решетняк 1200 Переглядів Версія для друку

– Поясніть, будь ласка, одним реченням, що таке LIGA360: АДВОКАТ НААУ?

LIGA360: АДВОКАТ НААУ – це створений ексклюзивно для членів НААУ робочий онлайн-простір адвоката "під ключ", який забезпечує безліч можливостей і переваг. Насправді це інноваційне рішення, яке поєднує в собі 30-річний досвід розроблення IT-продуктів компанії ЛІГА:ЗАКОН та експертизу НААУ в організації адвокатської діяльності й підвищенні професійних стандартів адвокатури.

– Які переваги отримають адвокати, якщо користуватимуться продуктом?

Цей перелік є досить великим, адже включає в себе і доступ до актуального законодавства та повної бази судових рішень із можливістю прогнозувати рішення за позовами, і доступ до сервісу перевірки та моніторингу контрагентів, і до новин і подій НААУ, аналітики від експертів юридичних видань тощо.

Окрім того, адвокати зможуть підвищувати свою кваліфікацію завдяки доступу до навчальних продуктів Вищої школи адвокатури в межах установленого НААУ річного обсягу залікових балів, а також сплачувати до НААУ щорічні внески на фінансування діяльності органів адвокатського самоврядування (доступ до особистого кабінету адвоката є на сайті НААУ).

Також LIGA360: АДВОКАТ НААУ допоможе адвокату контролювати свою репутацію в публічному просторі та залучати нових клієнтів завдяки розміщенню інформації в національному професійному юридичному каталозі Liga:BOOK.

– Ви сказали, що LIGA360: АДВОКАТ НААУ поєднує в собі попередні продукти та напрацювання компанії ЛІГА:ЗАКОН. Уточніть, які саме?

Почну, напевно, з добре відомої всім системи VERDICTUM. Це найбільш повна база судових рішень. До неї входить більше ніж 90 млн судових рішень, винесених за останні десятиріччя. Вона завжди актуальна і знаходиться в релевантному стані. Це дуже зручно, коли після чашки ранкової кави адвокат заходить у VERDICTUM і бачить всю картину щодо судових рішень. При цьому можна подивитися як коротку, резолютивну частину, так і всю історію тієї чи іншої справи, увесь ланцюжок по судовій справі. Це те, чим ми особливо пишаємося.

Щодо самого функціоналу продукту, то він складається з таких основних модулів, як: аналіз, прогноз, розклад засідань.

– Як працює штучний інтелект у цій системі та які можливості він відкриває для адвоката?

Можливість прогнозування рішення суду функціонує у VERDICTUM PRO і стосується модуля ПРОГНОЗ. Ми називаємо це магією. Якщо коротко, то адвокат завантажує в систему позовну заяву, а продукт зчитує вордівський файл і розпізнає його. Після цього система знаходить нормативно-правові акти, на яких ґрунтується ця позовна заява. VERDICTUM PRO показує список цих НПА, і за потреби є можливість його розширити іншими законодавчими актами.

Окрім того, система дає можливість обрати вид правовідносин, суд чи конкретного суддю й побачити статистику саме щодо них.

– Які види судочинства охоплює VERDICTUM PRO?

На цей час система працює в межах господарських рішень. Вона добирає найбільш релевантні з них, використовуючи всю 90-мільйонну базу. Потім їх сортує. Це зручний дашборд, де видно всю сукупність судових рішень і результат щодо них: задоволено, частково задоволено чи відмовлено.

– Чи можливо побачити ситуацію за судовими рішеннями не лише першої інстанції, а й апеляційної чи касаційної?

Так, звичайно. Є можливість перейти до апеляційної чи касаційної інстанцій і щодо них також відстежити весь ланцюг судових рішень.

– У чому найбільша цінність цього функціоналу для адвоката?

Він одразу бачить шанси позовної заяви та ймовірність перемоги в суді. Бачить ті недоліки чи прогалини, які можна покращити в позовній заяві, чим збільшити її шанси на отримання позитивного рішення.

Цей функціонал значно скорочує час підготовки адвоката до судового засідання. Якщо раніше підготовка могла займати кілька днів, то з VERDICTUM PRO буде достатньо кількох годин.

Коли адвокат бачить перед очима всю картину, він може аргументовано пояснити це своєму клієнту, зекономити свій час, зберегти репутацію та не йти в завідомо програшний бій.

– Які ще можливості відкриває LIGA360: АДВОКАТ НААУ?

LIGA360: АДВОКАТ НААУ – це єдиний робочий онлайн-простір для адвокатів, який поєднує в собі безліч можливостей. Серед них бізнес-розвідка і перевірка контрагентів. Мова йде про систему CONTR AGENT, яка також входить в LIGA360: АДВОКАТ НААУ. Ви маєте можливість отримати всю інформацію про ваших партнерів чи конкурентів й уникнути ризиків під час роботи з ними. Водночас це може бути не лише компанія чи ФОП, а й фізична особа.

Продукт має модульну структуру й безліч аналітичних інструментів. Найбільш новий модуль стосується перевірки саме фізичних осіб, адже адвокат працює не лише з юридичними особами чи ФОПами. Система надає відомості про людину, використовуючи дані із 16 реєстрів. Це реєстри виконавчих проваджень, єдиний реєстр боржників, перевірок СБУ, реєстр осіб, які вчинили корупційні правопорушення, а також інформація про пов'язані компанії, ФОП тощо.

Чи є можливість отримати конфіденційну інформацію про людину?

Дані, представлені в продукті, ми отримуємо з відкритих реєстрів, як платних, так і безплатних. Важливо те, що ми не використовуємо й не показуємо персональні дані, а діємо лише в межах закону. Пошук працює за ПІБ особи, за яким система знаходить відомості про неї.

– Чи можлива ситуація, коли тих чи інших відомостей про особу немає?

Так, оскільки особа може не перебувати, наприклад, у реєстрі зниклих безвісти чи щодо неї ніколи не проводило перевірки СБУ тощо. Тобто цілком можлива ситуація, коли людина чиста перед законом. Для цього, власне, і було створено продукт – щоб адвокат мав можливість проаналізувати ту чи іншу особу, щодо якої в його клієнта виникли питання.

– А як бути в ситуації, коли, наприклад, компанія не була помічена в якихось порушеннях закону, але вона пов'язана з іншими компаніями, які це роблять. Як дізнатися таку інформацію?

Це ще одна річ, якою ми пишаємося, – модуль ЗВ'ЯЗКИ. Адвокат використовує його тоді, коли потрібно побачити те, що за ширмою, і розуміти чітку картину. За зв'язками легко прослідкувати, з ким пов'язаний контрагент, і вибудувати весь ланцюг зв'язків. Це надзвичайно цінний функціонал.

– Свого часу компанія ЛІГА:ЗАКОН починала діяльність із такого продукту, як Інформаційно-правові системи. Чи входить він до функціоналу LIGA360: АДВОКАТ НААУ?

Так, звичайно. Інформаційно-правові системи – це продукт, який має модульну структуру й у фокусі якого знаходиться вся база законодавства України.

Розповім детальніше про модулі, а почну з Time machine, тобто машини часу. Це надзвичайно крутий інструмент, така собі подорож у минуле з урахуванням досвіду майбутнього. "Машина часу" надає всю необхідну інформацію про стан правового поля на певну дату. Тобто адвокат зможе побачити, проаналізувати й порівняти законодавство в тому проміжку часу, який його цікавить.

Модуль законодавства є на сьогодні найбільш повним в Україні. У нашій базі близько 2 млн нормативно-правових актів: і законів, і підзаконних НПА. Система показує чинну редакцію того чи іншого НПА, утім якщо потрібно обрати якусь іншу редакцію – це не проблема. Обираємо той варіант, який нам потрібен, і можемо порівняти його із чинним; побачити, які відбулися в ньому зміни.

– Чи є змога отримувати автоматичні сповіщення про зміни, які відбуваються в законодавстві, щоб оперативно реагувати на них?

Є можливість поставити документ на моніторинг і контролювати зміни щодо нього. Причому такий моніторинг можна зробити як щодо всього документа, так і щодо конкретної його частини чи абзацу. Система миттєво реагуватиме й повідомить користувача про зміни.

– Які ще цікавинки є в Інформаційно-правових системах і можуть бути корисні для адвоката?

Досить ефективним інструментом є модуль ЗВОРОТНІ ЗВ'ЯЗКИ. З кожним законом пов'язані безліч інших НПА, аналітичні матеріали, судова практика тощо. Побудова цих зв'язкових ланцюжків допомагає адвокату бачити повну інформаційну картину законодавства.

Ще один модуль, про який хотів би розповісти, – СИТУАЦІЇ ДЛЯ ЮРИСТА. Це добірки аналітичних матеріалів, законодавства та судової практики щодо конкретних юридичних ситуацій. Наявність такої структурованої інформації допоможе адвокату швидко та якісно підготуватися до судового засідання.

– А чи є в продукті LIGA360: АДВОКАТ НААУ інформація щодо судової практики?

Так, звісно. Усі ці дані містяться в окремому модулі СУДОВА ПРАКТИКА. Передусім сюди входять судові прецеденти, адже в Україні рішення Верховного Суду де-факто мають статус прецеденту. Також цей модуль стане у пригоді адвокатам, які працюють із рішеннями Європейського суду з прав людини. До речі, рішення ЄСПЛ можна переглянути чотирма мовами, тобто не лише в офіційному перекладі.

Більше того, функціонал продукту є надзвичайно зручним для адвоката: коли він, наприклад, спирається на ту чи іншу статтю Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, то може клікнути на ЗВОРОТНІ ЗВ'ЯЗКИ й побачити останні рішення, пов'язані саме з цією статтею, і останню судову практику щодо неї.

Ще хочу додати, що система автоматично підраховує всі дедлайни подання документів, враховуючи при цьому вихідні та святкові дні. Тож жоден строк не буде пропущено.

– Як бачимо, інноваційний продукт LIGA360: АДВОКАТ НААУ поєднав у собі найкращі ІТ-рішення ЛІГА:ЗАКОН та увесь 30-річний досвід роботи компанії. А чи містить цей єдиний онлайн-простір для адвокатів певний функціонал на робочому столі так би мовити поза конкретними продуктами?

Безумовно, такий функціонал має місце. Це і стрічка новин, і багато інших корисних речей. Адвокати отримають актуальну аналітику та ефективні практики від експертів юридичного ринку, матимуть змогу побачити готові алгоритми дій у різноманітних ситуаціях.

До складу LIGA360: АДВОКАТ НААУ входять також смарт-сигнали, які сповіщають адвоката про зміну законодавства, появу нових судових рішень, ті чи інші зміни в компаніях контрагентів або клієнтів.

Окрім того, адвокат має можливість розмістити інформацію про власну компанію в національному юридичному каталозі Liga:BOOK, опублікувати свої матеріали у профільних виданнях.

– Чи матиме адвокат змогу подати звітність за допомогою нового комплексного ІТ-рішення LIGA360: АДВОКАТ НААУ?

Така можливість теж передбачена. Недарма ж продукт мав на меті професійне зростання та інформаційно-технологічне забезпечення адвокатів. Більше того, він розроблявся з урахуванням професійної експертизи НААУ та всіх рекомендацій і побажань самих адвокатів. За допомогою LIGA360: АДВОКАТ НААУ можна подати онлайн-звітність. Також  є зручна можливість сплати податків за допомогою бота.

– То LIGA360: АДВОКАТ НААУ може стати невід'ємним атрибутом успішного адвоката? Які є варіанти придбання цього продукту?

Так, я у цьому впевнений! Ми надаємо йому(адвокату) усі необхідні інструменти для ефективної роботи. Ми створили систему дійсно для успішної роботи українського адвоката.

У рамках LIGA360: АДВОКАТ НААУ було розроблено різні варіанти пакетів для адвокатів, членів НААУ, а саме:

– LIGA360: АДВОКАТ НААУ – для кожного адвоката;

– LIGA360: АДВОКАТ НААУ Старт – для адвоката в перші три роки у професії та для тих, хто поновив адвокатську практику;

– LIGA360: Помічник адвоката НААУ – для помічників і стажерів адвокатів.

– Чим вони відрізняються між собою?

Названі вище пакети відрізняються кількістю доступних навчальних кваліфікаційних заходів Вищої школи адвокатури, кількістю залікових балів, наявністю доступу до особистого кабінету адвоката, а також функціональністю модулів інформаційно-аналітичних продуктів ЛІГА:ЗАКОН. Ці пакети можна придбати на різні періоди: 3, 9 та 12 місяців. Тож кожен обирає свій варіант і те, що потрібно саме йому.

 

Інші публікації автора

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорії

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл