БПД. Міфи vs реальність | НААУ

Головна цитата

Про безоплатну правову допомогу на сьогодні існує маса статей, відеороликів, друкованих матеріалів, навіть мобільний додаток нещодавно презентувало Міністерство Юстиції України. Проте, ще досить часто зустрічаю людей, які знають про систему досить мало. Серед правників, що не дотичні до системи БПД, взагалі ходять міфи про кабальні повинності адвокатів, що уклали договір з центрами БВПД та систематичні невиплати їм коштів. Як насправді – спробуємо розібратися.

Публікація

БПД. Міфи vs реальність

16:00 Пн 27.07.20 Автор : Сергій Кошельник 1418 Переглядів Версія для друку

Безоплатну правову допомогу слід розділяти на первинну та вторинну.

Первинна - це консультації, написання роз’яснень з правових питань, проектів простих договорів, звернень і т.і., здійснюється штатними юристами через мережу місцевих центрів з надання БПД.

Вторинна правова допомога також розділяється на:

- БВПД в цивільних і адміністративних правах, представництво потерпілих в кримінальних провадженнях;

- захист затриманих, підозрюваних, обвинувачених засуджених, з моменту затримання і до касаційної інстанції.

Хто може надавати БПД?

Первинну – юристи місцевих центрів з надання правової допомоги. Такі центри зазвичай є майже в кожному районному центрі та в кожному районі міста.

Вторинну – адвокати, які пройшли конкурсний відбір та уклали контракт

- з місцевими центрами для надання правової допомоги в цивільних, адміністративних справах, представляти потерпілих в кримінальних провадженнях. 

- з регіональним центром з надання БВПД для здійснення захисту в кримінальних справах.

Конкурс. Як його пройти?

В 2020 році в період з 20 січня по 30 березня уже проведено конкурс з відбору адвокатів, які залучаються для надання безоплатної вторинної правової допомоги. Коли буде наступний і чи буде взагалі невідомо, адже рішення про проведення конкурсу приймається Мін’юстом за поданням Координаційного центру з надання правової допомоги і лише в певному регіоні де в цьому є необхідність.

Але якщо прослідкувати тенденцію, конкурс, що був у 2020 році був сьомий, тобто періодичність їх проведення близько раз на рік, то можна припустити що в 2021 році буде новий.

Для участі в конкурсі потрібно зареєструватися на веб-сторінці реєстрації, заповнити анкету, біографічну довідку, зазначити електронну пошту, завантажити скановані копії документів (заяви, паспорту, свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю, мотиваційний лист). Якщо все Ок, центр надсилає запрошення для проходження дистанційного навчання (онлайн тести). Комісія розглядає надіслані Координаційним центром скановані копії документів адвоката  та проводить індивідуальну співбесіду з адвокатом. У разі успішного проходження конкурсу, адвокат вноситься до реєстру адвокатів, що мають право на надання безоплатної правової допомоги.

Система оплати послуг.

Регіональні центри з надання БВПД здійснюють оплату винагороди адвокатів за поданими ними звітними розрахунками відповідно до Методики обчислення розміру винагороди адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 17 вересня 2014 р. № 465. За наявності підтвердних документів адвокатам відшкодовуються і витрати, пов’язані з наданням правової допомоги.

Фінансування Регіональних центрів з надання БВПД здійснюється з державного бюджету України, спеціалізовані установи що надають безоплатну первинну правову допомогу (місцеві центри), утворені органами місцевого самоврядування, фінансуються за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Робота адвоката починається з прийняття доручення. Черговий пропонує адвокату отримати доручення для надання БВПД затриманій особі, чи для здійснення захисту підозрюваного чи обвинуваченого в кримінальному провадженні, чи то з надання БВПД під час здійснення окремої процесуальної дії і т.і..

Приймаючи доручення через брак інформації в чергового, зазвичай адвокат не знає що саме за справа його чекає. В цьому, на мою думку, є найбільший мінус для адвоката. Прибувши, для прикладу на затримання, може виявитись, що справа, досить масштабна і найближчі кілька днів доведеться приділити їй досить багато часу, а буває що доручення буде завершено за 20 хвилин.

Адвокат вправі відмовитись від прийняття доручення, це скоріше його право ніж обов’язок, зазвичай бажаючих прийняти доручення більше ніж пропозицій, тому на вашу відмову Центр реагує спокійно.

Надаючи БВПД в кримінальних справах чи в цивільних і адміністративних справах досить часто можна натрапити на «токсичного» клієнта, що нерідко трапляється і на ринку юридичних послуг.

В будь-якому випадку є досить великий шанс натрапити на цікаву, справу, для того, хто цього бажає.

Досвід та переваги, які отримує адвокат, працюючи в системі БВПД.

Найперше, це курси і тренінги, їх центр проводить постійно особливо для новачків системи, якість такого навчання, досить висока, деякі заходи сертифіковані НААУ, що дає можливість отримувати бали.

Працюючи в межах доручень можна напрацювати практичних досвід надання правової допомоги, особливо в кримінальних провадженнях. Через короткий проміжок часу в залежності від інтенсивності та комунікативних навичок адвокату стає відоме місце знаходження судів, відділів поліції нових знайомств, та чималий список контактів в телефонній книзі.

Адвокат паралельно з робото в системі БВПД може працювати в справах за угодою, чи займатися іншою діяльністю відповідно до ПАЕ, він сам вправі регулювати своє навантаження від БВПД.

На підсумок.

Безоплатних адвокатів не буває. Адвокати що працюють в системі БВПД отримують оплату з бюджету, а за угодою - від клієнтів. Скільки ж саме можна заробити з БВПД, конкретні приклади та цікаві ситуації під час надання БВПД розкажу в ефірі 03.08.2020 року.

Автор публікації: Сергій Кошельник

 

Інші публікації автора

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорії

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл