Правова оцінка та реагування відносно опублікованої на веб-ресурсі «УКРАЇНСЬКА ПРАВДА» статті «Депутат, король контрабанди і будівельний барон: за кого взявся і чого досяг Антикорсуд за 100 днів роботи». | НААУ

Головна цитата

Перш ніж звинувачувати адвокатуру в цілому та конкретних адвокатів в окремих «корупційних» справах – слід відповісти і собі і Суспільству на одне логічне запитання: «Як адвокат може заважати чи перешкоджати притягненню винної особи до відповідальності, коли у справі належним чином у належний процесуальний законний спосіб та з додержанням встановлених КПК України процедур зібрані всі докази, які беззаперечно вказують на винуватість особи обвинуваченого у вчиненні злочину?»

Публікація

Правова оцінка та реагування відносно опублікованої на веб-ресурсі «УКРАЇНСЬКА ПРАВДА» статті «Депутат, король контрабанди і будівельний барон: за кого взявся і чого досяг Антикорсуд за 100 днів роботи».

13:12 Пт 27.12.19 Автор : Ганна Леус 3577 Переглядів Версія для друку

Основний Закон– Конституція України закріплює ряд основоположних принципів, на яких ґрунтується правова система держави, якими має керуватися кожна людина, і особливо – державні службовці, посадові особи, судді, правоохоронні органи, адвокати та інші – всі ті, хто  безпосередньо пов’язаний із правозастосовчою діяльністю. 

В статті 1 Конституції України закріплений основний принцип розбудови державності: «Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава».

Відповідно до ст. 3 Конституції «Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави.»

Стаття 55 Основного Закону закріплює: «Права і свободи людини і громадянина захищаються судом. Кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань.»

При розгляді і, тим більше, публічному обговоренні судової справи або кримінального провадження слід пам’ятати про закріплену у статті 62 Конституції «презумпцію невинуватості», відповідно до якої  особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. Ніхто не зобов'язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину. Обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.»

На виконання наведених Конституційних принципів у Кримінальному процесуальному кодексі України закріплений чіткий порядок та строки проведення слідчих дій, збору доказів та інших процедур, права и обов’язки кожного учасника процесу. 

Для реалізації завдань держави з подолання корупції, протидії кримінальним корупційним правопорушенням, які вчинені вищими посадовими особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та становлять загрозу національній безпеці, а також вжиття інших передбачених законом заходів щодо протидії корупції створено Національне антикорупційне бюро України, на яке покладається попередження, виявлення, припинення, розслідування та розкриття корупційних правопорушень, віднесених до його підслідності, а також запобігання вчиненню нових.

 Відповідно до статті 131-2 Конституції України  для надання професійної правничої допомоги в Україні діє адвокатура. Незалежність адвокатури гарантується. Виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення.

Підозрюваний, обвинувачений чи підсудний має право на захист (ст. 63 Конституції України).

Робота адвоката полягає саме в забезпеченні реалізації закріплених Конституцією України та Кримінальним процесуальним кодексом України основоположних принципів судочинства, таких як верховенство права, рівність перед законом і судом, презумпція невинуватості та забезпечення доведеності вини, забезпеченні реалізації соціального та правового балансу між обвинуваченням та захистом.

5 вересня 2019 року розпочав свою роботу Вищий антикорупційний суд.

Від початку роботи до суду надійшло уже понад 3 тисячі судових справ. Це як численні скарги, клопотання та заяви учасників проваджень на етапі розслідування, так і передані справи Національного антикорупційного бюро з інших судів. Понад дві з половиною тисячі вже розглянуто. Наразі у  ВАКС перебуває 140 справ, які розглядаються по суті.

Автори публікації та редакція веб-ресурсу «Українська правда» намагається змістити вектор уваги в питанні затягування розгляду Вищим антикорупційним судом направлених до нього резонансних справ  саме на адвокатів.

Але! Перш ніж звинувачувати адвокатуру в цілому та конкретних адвокатів в окремих «корупційних» справах – слід відповісти і собі і Суспільству на одне  логічне запитання: «Як адвокат може заважати чи перешкоджати притягненню винної особи до відповідальності, коли у справі належним чином у належний процесуальний законний спосіб та з додержанням встановлених КПК України процедур зібрані всі докази, які беззаперечно вказують на винуватість особи обвинуваченого у вчиненні злочину?»

Відповідно до ст. 17 КПК України підозра, обвинувачення не можуть ґрунтуватися на доказах, отриманих незаконним шляхом. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на користь такої особи.

Детективи НАБУ наділені Законом всіма необхідними повноваженнями для здійснення оперативно-розшукової діяльності та досудового розслідування у кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених законом до підслідності Національного бюро.

Коли матеріали кримінального провадження довгий час не передаються в суд або коли  суд повертає обвинувальний акт з причин його невідповідності вимогам КПК, або визнає зібрані у справі докази недопустимими – то чия це вина?  Адвоката, який, виконуючи свій професійний конституційний обов’язок, вказує та звертає увагу суду на такі порушення або сторони обвинувачення? Відповідь є очевидною.

В Конституції України, а саме в статті 129 зазначено, що суддя, здійснюючи правосуддя, є незалежним та керується верховенством права. Однією із основних засад судочинства, закріплених в Основному законі є рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом.

Подолання корупції є одним із першочергових соціальних запитів в Україні.

А отже, лише належне  виконання кожною стороною та учасником кримінального провадження та судового процесу своїх професійних обов’язків дозволить досягти поставленої мети.

Автор публікації: Ганна Леус

 

Інші публікації автора

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорії

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл