Галина Ковбасінська: Нова система підвищення кваліфікації вирішує проблему «гонитви за балами» | НААУ

Головна цитата

Нові правила впроваджують більше відповідальності – і для майбутніх адвокатів, і для КДКА, і для рад адвокатів регіонів, і для керівників стажування, і для операторів, які проводять освітні заходи для адвокатів. Більше не буде девальвації знань

Публікація

Галина Ковбасінська: Нова система підвищення кваліфікації вирішує проблему «гонитви за балами»

9:00 Ср 18.09.19 Автор : Галина Ковбасінська 4046 Переглядів Версія для друку

Голова Ради старійшин при НААУ, багаторічний керівник КДКА Київської області, адвокат з 1970 року, Галина Ковбасінська прокоментувала останні зміни до системи підвищення кваліфікації адвокатів та стажування. Перебуваючи на більшості засідань Ради адвокатів України, Голова Ради старійшин є активним учасником дискусій щодо змін, які приймає Рада для модернізації стандартів професійної освіти. У таких дискусіях практичний досвід в адвокатурі, експертиза старшого покоління є неоціненними і, безумовно, враховуються.

Великий етап історії адвокатури, ще до прийняття закону 2012 року, передбачав, по-перше, високі вимоги для доступу в професію і надзвичайну дисциплінованість адвокатів-керівників стажування, майбутніх адвокатів, членів кваліфікаційно-дисциплінарних комісій. По-друге, за радянських часів існували обмеження щодо кількості адвокатів на кожну область. Якщо квота була заповнена, стати адвокатом було просто неможливо, які б амбіції у вас не були.

Тобто, бар’єри для входження у професію були дуже високими. Старих добрих часів, коли все було легко, а потрапляння в адвокатуру і робота адвоката не вимагали серйозних зусиль, - їх просто не існувало.  Це міф, що раніше було легше, а тепер, з новим порядком підвищення кваліфікації 2019 року, усе стало складно

Як згадує Галина Василівна, формального ставлення до кандидатів не було, і кожен був зацікавлений у тому, щоб належно перевірити знання, так само як і кандидат в адвокати прагнув продемонструвати високий рівень теоретичної і практичної підготовки. Перший етап був складний. Далі, адвокат вважався молодим перші 5 років з моменту отримання свідоцтва. Це покладало на нього обов’язок більш інтенсивно підвищувати кваліфікацію. Незалежно від попереднього стажу в юриспруденції, перші п’ять років в адвокатурі необхідно було проходити 8 годин підвищення кваліфікації кожного місяця. І це було обов’язком, який просто не можна було обійти.  

Адвокати з досвідом направлялися на місяць на курси підвищення кваліфікації, які організовувало Міністерство юстиції. Окрім того, в колегіях були щотижневі лекції або семінари у приміщеннях колегій. Присутність була обов’язкова.

Це зараз є величезна кількість заходів, і можна обрати зручний час, цікаву тему чи певних лекторів. А тоді цей обов’язок адвоката взагалі не обговорювався.

Звичайно, що останні зміни до порядку підвищення кваліфікації, зміни до проходження стажування, передбачають , що демократії стане менше. «Мені на це вказували деякі колеги мого віку, жартували, що демократія закінчилася», - каже Галина Ковбасінська про комплексну реформу підвищення кваліфікації, яка розпочалася з лютого 2019 року. Але не в тому сенсі, що буде менше вибору курсів для навчання чи менше свободи. Це значить, що нові правила впроваджують більше відповідальності – і для майбутніх адвокатів, і для КДКА, і для рад адвокатів регіонів, і для керівників стажування, і для операторів, які проводять освітні заходи для адвокатів. Більше не буде девальвації знань, вважає Галина Ковбасінська.

Власне реформа, за її словами, - логічний крок, оскільки монополія адвокатури стимулює прихід в професію багатьох юристів і кількість адвокатів стрімко зростає. Важливо, щоб свідоцтво про зайняття адвокатською діяльністю було для всіх не просто формальним допуском до участі в судових засіданнях, а якісним етапом професійного розвитку і усвідомленням своєї професійної місії.

Об’єктивною умовою є і те, що в сучасний період зміни до законодавства відбуваються надзвичайно швидко, і це вимагає від адвокатів постійного навчання. Опанувати самостійно всі зміни просто неможливо, і це одна з причин, чому підвищення кваліфікації є абсолютно виправданим. Тим більше, це стосується молодих адвокатів, яким доводиться опановувати швидкими темпами великі обсяги інформації.

Тому Галина Василівна не радить навчатися заради балів, а свідомо ставитися до оновлення знань. «Має бути усвідомлення, навіщо це робиш. Якщо ти хочеш бути класним спеціалістом, мати повагу колег, навчитися витримувати всі ситуації, з яким стикається адвокат в судах, то треба вдосконалюватися, поглиблювати свої знання. Весь світ навчається. Зараз іншого варіанту немає», - говорить Галина Ковбасінська. За її словами, якість навчання залежить не тільки від відданості чи фаховості викладача, але і від того, як ставляться до цього процесу ті, кого навчають.

«Гонитва за балами – це не підвищення кваліфікації. Якщо людина просто прийшла відмітити свою присутність і пішла, це нічого не дає. Але система, яка є зараз, вона вирішує проблему формального ставлення до балів», - переконана Галина Ковбасінська.

«Система занять має бути ефективною. І має бути контроль отриманих знань, щоб не обходили цю систему оцінювання. Треба бути чесними насамперед із собою», -додає голова Ради старійшин.

 

Аналогічно вона позитивно оцінює і зміни до порядку проходження стажування. Цей процес вимагає високої фаховості керівника стажування, який фактично вперше відкриває для людини практичний бік адвокатської професії. У цьому процесі має відбутися передача і практичних навичок, і етичних принципів, і порад щодо кризових ситуацій чи складного морального вибору. Галина Василівна постійно наголошує на тому, що стажування найчастіше передбачає поглиблення в одній спеціалізації , проте, має бут баланс і стажист повинен вивчити різні практичні аспекти діяльності адвоката. Саме на це спрямований адаптаційний онлайн-курс для стажистів, який є обов’язковим і включає широкий спектр запитань з різної тематики. Окрім того, зараз адвокат може бути керівником стажування, якщо має 5-річний досвід в адвокатурі. Чи достатньо такого досвіду для того, щоб навчати стажистів, питання дискусійне. Власне, чинний закон фактично відносить до «молодих» адвокатів зі стажем 5 років. Наприклад, після 5 років можна кандидувати до органів адвокатського самоврядування. Тому логічно, щоб і зараз до категорії молодих були віднесені адвокати у перший п’ятирічний період діяльності (зараз – 3 роки), а для керівництва стажування відповідно також був на два роки підвищений бар’єр.

Цікаво, що до технологічних інновацій Голова ради старійшин ставиться з відкритістю: «Зараз у людей старшого віку не буде проблем з тим, що реєстрація, нарахування балів, тестування відбувається через комп’ютер. Зараз всі мають мобільний телефон, смартфон. Я змогла розібратися, як працює нова система. Якщо хтось не зможе самостійно справитися, то Рада адвокатів України передбачила допомогу з комп’ютерною грамотністю, щоб кожен навчився користуватися своїм особистим кабінетом адвоката і всіма послугами, які він включає», - сказала Галина Ковбасінська.

 Голова Ради старійшин наголосила, що старше покоління має продемонструвати приклад не лише досвідченості та фаховості в адвокатській діяльності, але і відданості справі постійного вдосконалення знань і стандартів професії. Саме такий підхід сприяє зміцненню репутації та престижу адвокатури.

Автор публікації: Галина Ковбасінська

 

 

Інші публікації автора

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорії

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл