Нові правила підвищення кваліфікації переформатують підхід в удосконаленні професійного рівня адвокатів | НААУ

Головна цитата

Постійне підвищення кваліфікації адвокатів – передбачений законом обов’язок. Це не радянський пережиток, а навпаки – міжнародний стандарт life-time learning, прийнятий в юридичних професіях всього світу. В умовах постійно мінливого законодавства і реформування судової системи в Україні навчання адвокату абсолютно необхідне.

Публікація

Нові правила підвищення кваліфікації переформатують підхід в удосконаленні професійного рівня адвокатів

17:06 Ср 07.08.19 Автор : Ігор Орлов 3130 Переглядів Версія для друку

Проводячи чимало заходів та спілкуючись із колегами, чув багато негативних відгуків на нову модель підвищення кваліфікації адвокатів, особливо від тих, хто в професії нещодавно. Переважно, молоді спеціалісти нарікали на посилення вимог до отримання ними балів за новими правилами. Як голова Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Києва, хочу розповісти, для чого були прийняті нововведення і як вони впроваджуються на практиці.

Перш за все, хочу підкреслити, що постійне підвищення кваліфікації адвокатів – передбачений законом обов’язок. Це не радянський пережиток, а навпаки – міжнародний стандарт life-time learning, прийнятий в юридичних професіях всього світу. В умовах постійно мінливого законодавства і реформування судової системи в Україні навчання адвокату абсолютно необхідне.

Крім того, на сьогодні в Україні налічується понад 50 тисяч членів адвокатської спільноти, і щороку її лави поповнюються тисячами нових спеціалістів. Українська адвокатура стрімко розширюється і саме нові правила підвищення кваліфікації розроблені для того, щоб професійний рівень як молодих адвокатів, так і адвокатів зі стажем був високий.

Так, за новими правилами, в перший рік діяльності молодим спеціалістам необхідно пройти модульну програму «Молодий адвокат» у Вищій школі адвокатури. У перші три роки адвокату необхідно прослухати по 16 годин лекцій, семінарів і майстер-класів на рік. Відповідно, отримати 16 балів – по одному за кожен захід. Для всіх інших адвокатів зберігається вимога 10 балів на рік.

Не менше двох годин від кількості всіх заходів повинні бути присвячені адвокатській етиці і стандартам професійної діяльності. Половину необхідних балів можна набрати, навчаючись за кордоном, що також прописано у нових правилах підвищення кваліфікації. Перелік країн, а їх 45, містить Меморандум Ради адвокатських та правових спільнот Європи, до якого долучилася і НААУ.

Також за новими правилами посилились вимоги і до тих, хто тільки вступає у професію. Окрім іспиту, який приймає Кваліфікаційно-дисциплінарна палата адвокатів регіону, претенденти мають отримати базовий практичний досвід під час стажування. Адаптаційний курс у професію адвоката для стажистів містить 7 модулів, що ґрунтуються на окремих темах. Кожен із модулів включає відеоматеріали, тексти та документи, а також тестові і практичні завдання. Проходження курсу відбувається у режимі он-лайн. Після цього видається сертифікат, без якого не зараховується стажування.

Водночас, кваліфікаційні іспити для набуття права на заняття адвокатською діяльністю теж будуть прийматися за новими правилами. Їх Рада адвокатів України ухвалила 26 червня 2019 року. Зміни, зокрема, стосуються, вимоги до претендентів мати повну вищу юридичну освіту на рівні магістра (спеціаліста). Так, передбачені більш жорсткі умови для складання письмового іспиту. Можна користуватися лише офіційними текстами нормативно-правових актів на друкованих носіях. У разі виявлення порушень, членами кваліфікаційної палати КДКА буде складатися акт і прийматися рішення про відмову у видачі свідоцтва про складення кваліфікаційного іспиту.

Новими правилами підвищення кваліфікації встановлюються і більш жорсткі вимоги до операторів з професійного навчання адвокатів. Відтепер такі послуги більше не зможуть надавати некомпетентні фірми та сумнівні лектори. Щоб навести лад на цьому перенасиченому і хаотичному ринку, був прийнятий «нульовий варіант». Тобто, всі, хто раніше були лекторами, з 1 липня 2019 року вже не можуть видавати сертифікати про підвищення кваліфікації адвокатів. Керувати цим процесом буде Центр акредитації Вищої школи адвокатури.

На останок хочу сказати, що, на моє глибоке переконання, нові правила підвищення кваліфікації адвокатів переформатують підхід в удосконаленні професійного рівня адвокатів і підготовці молодих кадрів, адже нововведення несуть у собі системні зміни і повністю відповідають сучасним викликам конкурентного ринку адвокатських послуг.

Автор публікації: Ігор Орлов

 

Інші публікації автора

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорії

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл