ЄСПЛ визнав порушення Конвенції при утриманні під вартою екс-прем”єра Грузії через зміну його мети | НААУ

Головна цитата

Заявник стверджував, що його арешт та попереднє тримання під вартою в період з 21 травня 2013 року до 17 лютого 2014 року були незаконними та необґрунтованими, що 25 вересня 2013 року він не отримав належного судового перегляду підстав його затримання та що обмеження його права на свободу було застосовано для інших цілей, ніж ті, для яких вони були встановлені.

Публікація

ЄСПЛ визнав порушення Конвенції при утриманні під вартою екс-прем”єра Грузії через зміну його мети

23:12 Пн 05.02.18 Автор : Олександр Дроздов, адвокат, голова ВКДКА, Олена Дроздова, адвокат 2745 Переглядів Версія для друку

Європейський суд з прав людини визнав порушення Конвенції про захист прав та основних свобод при утриманні під вартою колишнього прем'єр-міністра Грузії Іване Мерабішвілі, оскільки з певного моменту метою арешту було отримання інформації про інших грузинських посадовців.

Повний текст рішення від 28 листопада 2017 року доступний за посиланням.

Справа була ініційована заявою Іване Мерабішвілі, поданою відповідно до статті 34 Конвенції про захист прав людини та основних свобод 20 листопада 2013 року. Мерабішвілі був активним грузинським політиком, соратником президента Саакашвілі, з 2005 по 2012 рік — міністром внутрішніх справ, з липня до жовтня 2012 року прем'єр-міністром; після програшу парламентських виборів 2012 був обраний генеральним секретарем ОНР, що опинилася в опозиції.

Заявник стверджував, що його арешт та попереднє тримання під вартою в період з 21 травня 2013 року до 17 лютого 2014 року були незаконними та необґрунтованими, що 25 вересня 2013 року він не отримав належного судового перегляду підстав його затримання та що обмеження його права на свободу було застосовано для інших цілей, ніж ті, для яких вони були встановлені.

У своєму рішенні, винесеному 14 червня 2016 р., Палата встановила, що не було порушено пункту 1 статті 5 Конвенції та не було порушення пункту 3 статті 5 Конвенції стосовно первісного рішення про розміщення заявника до місця попереднього тримання під вартою, але визнала порушення пункту 3 статті 5 внаслідок відсутності будь-яких підстав для прийняття рішення від 25 вересня 2013 року, яким заявнику було відмовлено у звільнені. Палата встановила, що немає необхідності розглядати скаргу відповідно до пункту 4 статті 5 Конвенції. Насамкінець, було виявлено порушення статті 18 в поєднанні з пунктом 1 статті 5 Конвенції.

14 вересня 2016 р. Уряд Грузії ("Уряд") попросив передати справу до Великої палати відповідно до статті 43 Конвенції. 17 жовтня 2016 року колегія Великої палати задовольнила дане прохання.

13 грудня 2012 року прокуратура Західної Грузії в Кутаїсі порушила кримінальну справу проти заявника та пана З.Т., міністра охорони здоров'я, праці та соціальних справ у його уряді (який одразу після виборів у жовтні 2012 року був призначений губернатором Кахетійської області), за підозрою в розкраданні та зловживанні службовим становищем у зв'язку з "Державною програмою для шукачів роботи", проведеною урядом заявника у період з липня по вересень 2012 року.

18 січня 2013 року прокуратура Аджарської Автономної Республіки порушила окреме кримінальне провадження проти заявника за ймовірним фактом зловживання останнім службовими повноваженнями щодо приватного будинку в місті Кваріаті, курорті на південному узбережжі Чорного моря в Грузії.

Обидва судові провадження були об'єднані. Після допиту в статусі свідка 21 травня 2013 року Мерабішвілі був затриманий. При цьому правоохоронні органи обгрунтували необхідність затримання підозрою у вчиненні правопорушення та можливого уникнення покарання, від якого заявник може намагатися втекти. Цей ризик був підтверджений його спробою перетнути кордон з підробленим паспортом у 2012 році, а також наявністю політичного впливу.

Європейський суд з прав людини постановив одноголосно відсутність порушення статті 5 § 1 Конвенції щодо арешту заявника; відсутність порушення статті 5 § 1 Конвенції щодо попереднього ув'язнення заявника; відсутність порушення статті 5 § 1 Конвенції щодо початкового розміщення заявника в досудовому ув’язненні. ЄСПЛ одноголосно визнав що мало місце порушення статті 5 § 3 Конвенції тому, що, принаймні з 25 вересня 2013 року досудове ув’язнення заявника припинило засновуватися на достатніх підставах; також одноголосно суд вирішив, що не існувало необхідності розглядати скаргу відповідно до статті 5§1 Конвенції;

Дев'ятьма голосами проти восьми ЄСПЛ постановив, що мало місце порушення статті 18 Конвенції разом зі статтею 5§1. Зокрема, у висновках суду ідеться про те, що під час досудового ув'язнення, яке необхідно розглядати як ситуацію, яка триває, переважаюча мета обмеження свободи заявника змінилася. У той час як на початку це було розслідування злочинів на підставі обґрунтованої підозри, згодом метою стало отримання інформації про смерть пана Жванія і банківські рахунки пана Саакашвілі від колишнього голови грузинського уряду.

Відповідно до рішення суду, держава-відповідач повинна сплатити заявнику протягом трьох місяців з дня, коли рішення стане остаточним 4000 євро у зв’язку з відшкодування моральної шкоди. Решту вимог заявника щодо справедливої сатисфакції (оплати послуг адвокатів) відхилено.

Повний текст перекладу рішення ЄСПЛ у справі Мерабішвілі проти Грузії доступний за посиланням

 

Автор публікації: Олександр Дроздов

Автор публікації: Олена Дроздова


 


 


 

Інші публікації автора

ЄСПЧ зобов”язав Росію компенсувати 14 громадянам виплати за облігаціями 1982 року

Публікація

ЄСПЧ зобов”язав Росію компенсувати 14 громадянам виплати за облігаціями 1982 року

Автор: Олександр Дроздов, адвокат, голова ВКДКА, Олена Дроздова, адвокат

12:48 Ср 11.07.18 2157
У справі Бенедік проти Словенії ЄСПЧ визнав порушення Конвенції через ідентифікацію користувача по ІР-адресі

Публікація

У справі Бенедік проти Словенії ЄСПЧ визнав порушення Конвенції через…

Автор: Олександр Дроздов, адвокат, голова ВКДКА, Олена Дроздова, адвокат

10:41 Пт 01.06.18 6722
Відмова у видачі закордонного паспорту визнано порушенням Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод — огляд практики ЄСПЛ

Публікація

Відмова у видачі закордонного паспорту визнано порушенням Конвенції про захист…

Автор: Олександр Дроздов, адвокат, голова ВКДКА, Олена Дроздова, адвокат

11:20 Пт 18.05.18 3357
ЄСПЛ визнав порушення Конвенції у справі Корнійчук проти України

Публікація

ЄСПЛ визнав порушення Конвенції у справі Корнійчук проти України

Автор: Олександр Дроздов, адвокат, голова ВКДКА, Олена Дроздова, адвокат

10:21 Вт 06.02.18 6684
ЄСПЛ визнав порушення Конвеції у справі Макаренко проти України

Публікація

ЄСПЛ визнав порушення Конвеції у справі Макаренко проти України

Автор: Олександр Дроздов, адвокат, голова ВКДКА, Олена Дроздова, адвокат

0:03 Вт 06.02.18 3120
ЄСПЛ визнав порушення Конвенції при утриманні під вартою екс-прем”єра Грузії через зміну його мети

Публікація

ЄСПЛ визнав порушення Конвенції при утриманні під вартою екс-прем”єра Грузії…

Автор: Олександр Дроздов, адвокат, голова ВКДКА, Олена Дроздова, адвокат

23:12 Пн 05.02.18 2746

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорії

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл