Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили адвокати | НААУ

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили адвокати

Дискусія
12:49 Чт 18.04.24 7774 Переглядів
Версія для друку

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

Такої думки дійшли учасники круглого столу на тему «Забезпечення дотримання прав людини в умовах воєнного стану», який відбувся за ініціативи Молодіжного Комітету НААУ - UNBA NextGen.

Спікери обговорили дотримання прав людини під час затримання особи і доставлення її до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК). Зокрема, йшлося про протиправні затримання людей не в місцях їх проживання або реєстрації. Також звернули увагу на тенденцію недопуску адвокатів до клієнтів у приміщення центрів, що порушує як адвокатські гарантії, так і право самої людини на правничу допомогу.

Адвокат Ігор Андрєєв поділився власним досвідом та успішними кейсами у протидії незаконному постановленню на облік і незаконним спробам мобілізації осіб співробітниками ТЦК, які зареєстровані та стоять на обліку в інших областях України. Він розкрив правову природу оголошення у розшук через АРМОР та розкрив механізм, які використовують співробітники центрів. Він надав поради, як уникнути виникненню конфліктних ситуацій, а якщо не вийшло, то як протидіяти силовому затриманню і побиттю.

Адвокат Дмитро Бакулін розібрав декілька кейсів у судових справах, де скасовувалися рішення військово-лікарських комісій щодо мобілізованих, а адвокат Вікторія Коновалова акцентувала увагу на важливості актуалізації інформації про себе в ТЦК, а також дослідила нюанси під час постановлення на військовий облік, у тому числі для внутрішньо переміщених осіб.

Регіональний представник Комітету у Хмельницькій області Андрій Іваницький наголосив на важливості підвищення обізнаності громадськості щодо процесів мобілізації та військового обліку, а адвокат Алла Філатова відзначила зацікавленість колег темою порушення прав людини у цій сфері. Тож голова Комітету Сергій Барбашин запропонував узагальнити практику порушень прав людини під час заходів мобілізації.

Цей круглий стіл став першим із запланованого циклу заходів, присвячених порушенням прав людини в умовах воєнного стану.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Етика

Хто вправі оцінювати повноваження адвоката за договором?

За загальним правилом, кваліфікаційно-дисциплінарні комісії адвокатури не можуть здійснювати оцінку повноважень адвоката на представництво або захист, що виникає з договору про надання правничої допомоги.

18:36 Вт 30.04.24 843

За кордоном

Використання ШІ стає безумовною перевагою у діяльності адвоката -…

Цього місяця у Сан-Дієго (США) Американська асоціація юристів (American Bar Association, АВА) провела щорічну весняну конференцію на тему «Оволодіння майбутнім: революціонізація вирішення спорів у динамічному світі».

14:19 Вт 30.04.24 994

Самоврядування

Адвокатура має не тільки виглядати, але і діяти незалежно, - IBA

«За роки мого знайомства з Україною, можу з упевненістю сказати, що Національна асоціація адвокатів України добре представляє українську адвокатську спільноту на міжнародній арені. Адвокати, з якими я тут зустрічаюся, мають дуже високий рівень».

12:42 Вт 30.04.24 1126

Cудова практика

Мобінг на роботі: судова практика

Мобінг – це діяння роботодавця або окремих працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження гідності та честі працівника, його професійної (ділової) репутації у формі психологічного та/або економічного тиску. Проте існує чимало прогалин у доведенні фактів мобінгу на практиці.

15:54 Пн 29.04.24 2529

Підтримка

Опікунська рада НААУ підтримала родини ще 7 адвокатів

Опікунська рада НААУ підтримала родини двох загиблих на війні адвокатів, а також надала матеріальну допомогу колегам, що втратили житло через бойові дії в Україні.

10:12 Пт 26.04.24 6887

Анонс

РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД

Тлумачення центром безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, протиставило інтереси адвоката інтересам його підзахисного у кримінальній справі.

16:58 Чт 25.04.24 7902

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 6690

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 3673

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл