Типові порушення прав адвокатів «за призначенням» навели в НААУ | НААУ

Типові порушення прав адвокатів «за призначенням» навели в НААУ

БПД
13:50 Вт 19.03.24 5027 Переглядів
Версія для друку

За результатами опитування адвокатів, які надають безоплатну вторинну правничу допомогу, у Національній асоціації адвокатів України сформували перелік типових порушень професійних гарантій діяльності. Прикметно, що адвокати не готові відстоювати свої права безпосередньо перед системою БПД.

Аналітичні дані щодо порушення прав адвокатів, які надають БПД, а також інформацію про реагування на такі порушення з боку інституту адвокатури викладено у Звіті з актуальних питань функціонування системи безоплатної правничої допомоги, який підготував і презентував 19 березня профільний комітет Національної асоціації адвокатів України.

Серед типових порушень наводяться:

  • затримання в оплаті роботи, виконаної адвокатом;
  • відмова від укладення з адвокатами договорів про надання безоплатної вторинної правничої допомоги;
  • нав’язування стандартів, алгоритмів, форм тощо, розроблених системою БПД (що набуває форм втручання у правову позицію адвоката);
  • розкриття адвокатської таємниці (наприклад, при розгляді скарг на адвоката і при поданні ним звітності);
  • надмірна бюрократизація процесу – вимоги складання документів, що не передбачені законами (наприклад, доповідних записок), що є фактично порушенням незалежності адвокатської діяльності;
  • оцінка якості надання адвокатами правничої допомоги працівниками центрів з надання БПД, а не комісіями, створеними радами адвокатів регіону, як це передбачено законом (порушення незалежності адвокатури).

Голова Комітету НААУ з питань БПД Оксана Каденко, яка організувала роботу з підготовки звіту, під час презентації зауважила, що вживати заходів для захисту професійних прав самим адвокатам щонайменше некомфортно.

Цей факт вона пов’язала з тим, що будь-яка незгода адвоката із працівниками центрів з надання БПД (їх тлумаченням законодавства про адвокатуру або розумінням Правил адвокатської етики) як правило призводять до конфлікту, в якому адвокат є уразливою стороною. «У разі ж порушення прав системою БПД, адвокати, хоча й знають про механізми захисту, здебільшого їх не застосовують, оскільки побоюються припинення співпраці з центрами, - пояснила О.Каденко. - При цьому звернення до НААУ залишаються чи не єдиним способом добитися захисту та відновлення своїх порушених прав».

Згідно із висновками звіту, за умови існування чинної системи надання БПД в Україні концептуальне подолання окреслених проблем неможливе або значно ускладнене.

Ефективним способом захисту прав адвокатів є визначальні зміни, спрямовані на систему управління БПД з державної на незалежну від держави або запровадження змішаного формату, коли держава не матиме визначального впливу на адвокатів.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Гарантії діяльності

Адвокатам дадуть поради, як реагувати на протиправні дії ТЦК

У Національній асоціації адвокатів України підготують методичні рекомендації щодо алгоритму дій адвокатів у разі посягання на їхні професійні права з боку представників державних органів, зокрема ТЦК, під час надання правничої допомоги клієнтам. До роботи долучать ради адвокатів регіонів.

14:12 Чт 09.05.24 518

Законодавство

Відповідальність за перешкоджання праву особи на захист слід…

Останнім часом в Україні почастішали випадки перешкоджання громадянам в реалізації їх конституційного права на захист. Такі протиправні діяння вчиняються службовими особами, зокрема військовослужбовцями ТЦК та СП. Їхня суспільна небезпечність істотно підвищується в умовах воєнного або надзвичайного стану, під час якого право людини на захист не може бути обмежено.

13:03 Чт 09.05.24 371

Гарантії діяльності

Тиск на адвокатів – показник порушення прав людини в Україні, - НААУ

Зростання тиску на адвокатуру загрожує погіршенням стану дотримання прав людини в Україні. Статистика порушень гарантій адвокатської діяльності свідчить про загрозливу ситуацію для ефективної і безпечної професійної діяльності захисників.

11:18 Чт 09.05.24 791

Гарантії діяльності

Як діяти, коли суд намагається усунути незручного адвоката?

Одним із найчастіших порушень, яких під час кримінального провадження зазнають учасники, є посягання на вільний вибір захисника. Так, суд може усунути обраного адвоката і залучити більш «зручного». Якось вплинути на це обвинувачений не може.

14:26 Ср 08.05.24 1795

Дискусія

Як знизити корупційні ризики в аграрній сфері? Вчені та практики…

Неоднозначне тлумачення та застосування норм земельного законодавства робить правонаступників колишніх колективних сільськогосподарських підприємств об’єктами переслідування з боку правоохоронних органів.

13:37 Ср 08.05.24 1777

Гарантії діяльності

Правнича допомога – це не заробіток на горі, а гарантія реалізації…

Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова звернулася до міністра оборони України Рустема Умєрова у зв’язку із публікацією «Заробіток на горі родин загиблих героїв», що була розміщена на офіційних ресурсах Закарпатського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

20:00 Вт 07.05.24 5107

Гарантії діяльності

На Одещині адвоката з обшуку забрали до ТЦК

Адвоката, який виконував свої обов’язки під час надання безоплатної правничої допомоги в рамках кримінального провадження затримали та силоміць доправили до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

13:52 Пн 06.05.24 7488

Навчання

Успіх у бізнесі: 5 порад молодим юристам дав Валентин Гвоздій

Успіх юридичного бізнесу, як і будь-якого іншого, вимірюється фінансовими показниками. Але багато хто, особливо на початку карʼєри, відчуває труднощі, які зумовлені практичними аспектами організації роботи: управлінням відносинами з клієнтами, розумінням судових процедур або навичками складання юридичних документів. Як їх долати?

15:51 Пт 03.05.24 8395

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл