Резолюція AIPPI щодо підтвердження використання TM оприлюднена | НААУ

Резолюція AIPPI щодо підтвердження використання TM оприлюднена

Видання
17:06 Чт 14.03.24 7689 Переглядів
Версія для друку

Міжнародна асоціація захисту інтелектуальної власності (Association Internationale pour la Protection de la Propriété Intellectuelle, AIPPI) оприлюднила фінальний текст Резолюції щодо підтвердження використання торговельної марки, яка була ухвалена у жовтні минулого року в Стамбулі.

Документ можна переглянути за посиланням.

Він містить вісім ключових висновків щодо регулювання питань підтвердження використання TM, які прокоментував заступник голови Комітету НААУ з питань інтелектуальної власності Сергій Барбашин:

1.  Не повинно бути кількісного та мінімального рівня тривалості дії доказів, необхідних для підтвердження справжнього використання торговельної марки у певний період.

2.  Не повинно бути обмежень щодо виду прийнятних доказів, щоб продемонструвати справжнє використання. Це означає, що у разі підтвердження факту того, що торговельна марка дійсно використовується у господарській діяльності, до уваги повинні прийматися всі докази, незалежно від часу їх існування, їхнього кількісного складу та виду (електронні, паперові докази, фото, відео, тощо).

3.  Добре відомі ТМ мають підлягати тим самим вимогам щодо доказів для підтвердження справжнього використання, як і будь-яка інша ТМ. Прикладами добре відомих ТМ в Україні є ROZETKA, НОВА ПОШТА, LIFECELL, тощо. Підтверджувати, що такі ТМ використовуються у господарській діяльності по-справжньому потрібно буде у такий же спосіб та обсяг, як і ТМ, що були зареєстровані нещодавно і про них знає обмежене коло осіб.

4.  У доказах використання повинні бути зазначені місце, час, обсяг і характер такого використання.

5.  Законодавство і практика, що стосуються вимог до доказів доведення справжнього використання ТМ мають бути послідовними у судах та відомствах ІВ. Це означає, що правова практика і нормативна база не повинні суттєво відрізнятися у різних органах, а правові положення з питань доведення використання ТМ мають бути пов’язаними.

6.  Допускається використання ТМ у вигляді, що відрізняється від зареєстрованого вигляду в тих елементах, що не змінюють розрізняльний характер зареєстрованої ТМ. Зміни можуть бути незначними, наприклад, додавання загальновживаного слова, яке буде зазначене меншим та різним шрифтом від основної словесної частини, та не впливатиме на розрізняльну здатність. Також, у словесній частині можна змінювати літеру, а в зображенні графічний елемент, за умови, що зміни не призведуть до сплутування брендів споживачами.

7.  Використання ТМ на веб-сайтах або у соціальних мережах може вважатися справжнім використанням. Критерії оцінки такого використання повинні бути однакові, як і для використання ТМ за межами Інтернету, і застосовуватися в кожному конкретному випадку. Цей пункт урівнює використання брендів у віртуальному світі та реальному.

8.  У випадку відомої події як пандемія COVID-19 обсяг доведення факту невикористання ТМ для його виправдання має бути однаковим, як у будь-яких інших випадках. Це означає, що у разі неможливості використовувати бренд через всім відому обставину, власники мають довести, що вони не могли використовувати ТМ так само як під час інших обставин, з якими не обізнане широке коло осіб. Недостатньо лише посилатися на наявність пандемії, щоб довести невикористання.

«Ці позиції наразі не відображені у законодавствах багатьох країн, адже нормативно-правова база не завжди встигає за науково-технічним прогресом, - пояснив С.Барбашин. – А це суттєво впливає на діяльність підприємців, які використовують торговельні марки. Власне для цього фахівці з усього світу і збиралися у Стамбулі на щорічний міжнародний конгрес AIPPI».

 

AIPPI є провідною некомерційною організацією, яка займається розробкою та вдосконаленням законодавства щодо захисту інтелектуальної власності. Заснована у 1897 році, штаб-квартира розташована у Швейцарії.  Асоціація об'єднує понад 8 тис. членів зі 110 країн світу, серед яких є і українські колеги.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Cудова практика

Мобінг на роботі: судова практика

Мобінг – це діяння роботодавця або окремих працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження гідності та честі працівника, його професійної (ділової) репутації у формі психологічного та/або економічного тиску. Проте існує чимало прогалин у доведенні фактів мобінгу на практиці.

15:54 Пн 29.04.24 352

Підтримка

Опікунська рада НААУ підтримала родини ще 7 адвокатів

Опікунська рада НААУ підтримала родини двох загиблих на війні адвокатів, а також надала матеріальну допомогу колегам, що втратили житло через бойові дії в Україні.

10:12 Пт 26.04.24 5400

Анонс

РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД

Тлумачення центром безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, протиставило інтереси адвоката інтересам його підзахисного у кримінальній справі.

16:58 Чт 25.04.24 6612

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 6593

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 3575

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 3335

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 2266

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3332

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл