Новий перехідний період для адвокатури є недоцільним – Валентин Гвоздій | НААУ

Новий перехідний період для адвокатури є недоцільним – Валентин Гвоздій

Різне
17:59 Вт 23.01.18 1764 Переглядів
Версія для друку

Проект змін до закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» містить детальне регулювання, яке експерти проекту Ради Європи пропонують підтримати як новий перехідний період до завершення реформи адвокатури. Така пропозиція є недоречною та містить ризики повернення адвокатури під контроль держави.

Про це заявив в інтерв’ю виданню «Юридична практика» заступник Голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій.

«До запропонованих законопроектом змін є дивне зауваження в звіті експертів Ради Європи. Тут важливо процитувати: «Надмірно детальне регулювання діяльності адвокатського самоврядування може бути виправдано значними змінами в структурі самоврядування, але після перехідного періоду, необхідного для завершення реформи адвокатури, слід прагнути до дерегуляції самоврядування». Тобто, автори законопроекту пропонують обмежити один з ключових принципів незалежності професії - саморегулювання - на якийсь невизначений період часу. І це зазначено експертами в дуже обережному формулюванні, хоча, на мій погляд, це небезпечні спроби, і їх слід припиняти», - сказав Валентин Гвоздій.

Заступник Голови НААУ, РАУ наголосив на тому, що дискусія стосовно змін до закону в частині адвокатського самоврядування найбільш принципова з огляду на те, що «самоврядування як спосіб організації професії - це ключова гарантія її незалежності».

Друга причина полягає в тому, що система адвокатського самоврядування, створена на підставі чинного закону, повністю відповідає європейським стандартам. Висновок Венеціанської комісії 2011 року повністю реалізовано в законі 2012 року. Таким чином, нинішня структура органів, розподіл між ними повноважень, обов'язкове членство, права адвокатів на участь у самоврядуванні, контрольні механізми, саморегуляція і бар'єри від втручання ззовні - все це відображає рекомендації та стандарти Ради Європи.

Об»єктивних підстав для перегляду закону в цій частині немає.

«Цим треба пишатися, а не починати реформу адвокатури з перегляду одного з найбільш значущих досягнень українського адвокатської спільноти. У чому об'єктивна необхідність кардинально переписувати весь розділ закону про адвокатському самоврядуванні? Навіщо вводити другий рівень членства - регіональний - через регіональні палати? Навіщо перерозподіляти повноваження між органами таким непродуманим способом, що хаос і конфлікти стануть щоденною реальністю органів самоврядування?», - вважає Валентин Гвоздій.

 При цьому він вказує на те, що складені в процесі реформи адвокатури експертні звіти «За результатами оцінки потреб адвокатського самоврядування на Україні» (презентований 14 грудня 2017 року) і звіт безпосередньо про законопроект (опублікований 21 грудня 2017 року) мають два методологічних недоліки. По-перше, вони не аналізують діючий закон і не згадують про те, що він відповідає висновкам Венеціанської комісії і реалізований на практиці. По-друге, звіти складені на підставі різної інформації, але її джерелом не є Національна асоціація адвокатів України, нормативні документи, відкриті дані статистики і фінансів.

«Все це призвело до того, що експерти в своїх оцінках діяльності самоврядування виявилися дуже далекими від реальної ситуації і надали перелік рекомендацій, виконання яких позбавить цю систему єдності, функціональності і стабільності. Зовнішнім експертам варто було б спочатку переконатися в доцільності змін, в наявності запиту на них в професійному середовищі, а потім брати на себе сміливість рекомендувати віддалити адвокатуру від уже виконаних розпоряджень Венеціанської комісії та ПАРЄ. Про ці ризики НААУ повідомила і український офіс Ради Європи, і керівництво РЄ і ПАРЄ в Страсбурзі. Ці звернення зараз передані співдоповідачам Моніторингової місії ПАРЄ по Україні», -повідомив заступник Голови НААУ, РАУ.

Повний текст інтерв’ю можна прочитати за посиланням

Популярні новини

Підтримка

Опікунська рада НААУ підтримала родини ще 7 адвокатів

Опікунська рада НААУ підтримала родини двох загиблих на війні адвокатів, а також надала матеріальну допомогу колегам, що втратили житло через бойові дії в Україні.

10:12 Пт 26.04.24 157

Анонс

РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД

Тлумачення центром безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, протиставило інтереси адвоката інтересам його підзахисного у кримінальній справі.

16:58 Чт 25.04.24 1351

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 1642

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 2885

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 2987

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 2135

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3139

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3475

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл