Електронне судочинство – настав час змін | НААУ

Головна цитата

НААУ визначила основну ціль на тепер – створення і впровадження сучасного онлайнового продукту для адвокатів, який буде відповідати всім сучасним критеріям, зокрема й забезпечуватиме збереження адвокатської таємниці.

Публікація

Електронне судочинство – настав час змін

12:22 Чт 07.05.20 Автор : Володимир Мацко 4612 Переглядів Версія для друку

Недаремно в китайській писемності «криза та можливість» визначаються одним ієрогліфом.  Саме тому події, які сьогодні відбуваються у світі, не потрібно сприймати, як щось негативне, а зробити висновки та використати цей час на користь собі. Результатом всесвітнього карантину буде насамперед трансформація мислення та новий підхід до практики на ринку юридичних послуг.

Сьогодні вже багато вчених-вірусологів застерігають, що внаслідок глобальної зміни кліматичних умов люди будуть частіше стикатися з проблемами поширення вірусів. Найімовірніше, це не останній карантин у нашому житті, а тому потрібно трансформувати свою роботу в умовах сьогодення з огляду на той досвід, який ми здобули з пандемією COVID-19.

СПЕЦИФІКА РОБОТИ АДВОКАТА

Будьмо відвертими: сьогодні ми стали свідками подій, які раніше не відбувалися в світі – тотальний карантин та майже відсутнє сполучення між країнами. Бізнес, здебільшого малий та середній, нині перебуває в очікуванні на повернення до нормального життя та відновлення своєї діяльності. З одного боку, державою запроваджений жорсткий карантин, проте чітко не врегульовано послаблення для бізнесу. Ми починаємо жити за новими правилами та в незвичному форматі, дедалі частіше переходимо в цифрову еру. Аналіз подій, які відбуваються останнім часом, дають підстави стверджувати, що більшість адвокатів у нинішні час навчилася працювати в режимі он-лайн.

Нині ми на власному досвіді змогли пересвідчитися, що електронні сервіси здебільшого не відповідають вимогам сучасності. Ідеться насамперед про електронний суд. Можливо, це є наслідком того, що розроблення та впровадження електронного суду здійснювалося без залучення фахової думки та пропозицій із боку адвокатури, яка на сьогодні є важливим учасником і стороною цього процесу, оскільки саме адвокати найкраще бачать проблеми та слабкі місця цього сервісу.

НААУ – ГОЛОВНИЙ ГЕНЕРАТОР СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Найголовнішим пріоритетом у роботі НААУ було та залишається  поєднання досвіду  з інноваційними пропозиціями наших молодих колег. Можемо стверджувати, що рівень діджиталізації НААУ отримав високу оцінку наших міжнародних колег. Чому так?

По-перше, масштабним та найбільш відомим електронним продуктом НААУ є Єдиний Реєстр Адвокатів України (ЄРАУ), який сьогодні налічує понад 50 тис. членів.

По-друге, електронний кабінет адвоката є важливим інструментом роботи в умовах карантину. Сьогодні ми маємо можливість сформувати ордер адвоката в електронному кабінеті, накласти електронно-цифровий підпис і спрямувати це в суд. Вам не потрібно звертатися в Раду адвокатів регіону, щоб отримати ордерну книжку, усе можна зробити за декілька хвилин, не залишаючи свого офісу або місця ізоляції в умовах карантину. Саме завдяки цьому сервісу адвокат має можливість працювати віддалено.

По-третє, проєкт переведення адвокатського самоврядування в он-лайн – реформа підвищення кваліфікації та доступ до професії. Сьогодні Радою адвокатів запроваджено єдину онлайнову платформу підвищення кваліфікації адвокатів. На одному ресурсі містяться дані про всі заходи, операторів підвищення кваліфікації, що суттєво спрощує доступ адвоката з будь-якого регіону до можливої участі в тому чи тому заході.

Найголовнішим є також те, що в нинішніх умовах адвокат захищений від неякісного контенту, оскільки всі навчальні матеріали з підвищення кваліфікації попередньо розглядає експертна комісія. Крім того, для адвоката, що проходить підвищення кваліфікації, доступними є презентаційні матеріали всіх заходів та курсів.

Отже, очевидною є успішність запроваджених НААУ проєктів онлайн-платформ для адвокатів.

Так, саме із цією метою 9 квітня 2020 року відповідно до  розпорядження голови НААУ Лідії Ізовітової було створено робочу групу з питань впровадження електронного правосуддя, до складу якої ввійшли представники більшості комітетів НААУ, зокрема і UNBA NextGen.

Першочерговим завданням цієї робочої групи на найближчий час буде розроблення пропозицій щодо ефективного впровадження підсистеми «Електронний суд» та відповідна комунікація цих напрацювань до органів судової влади.

НААУ визначила основну ціль на тепер – створення і впровадження сучасного онлайнового продукту для адвокатів, який буде відповідати всім сучасним критеріям, зокрема й забезпечуватиме збереження адвокатської таємниці.

Автор публікації: Володимир Мацко

 

Інші публікації автора

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорії

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл