НААУ і Рада Європи пропонують навчання захисту прав людини у сфері домашнього насильства та насильства проти жінок | НААУ

Головна цитата

Даний проект базується на навичках та інструментах, отриманих в ході реалізації попереднього проекту Ради Європи «Боротьба з насильством щодо жінок та дітей в Україні», що завершився в лютому 2018 року та має на меті поліпшення ситуації протидії домашньому насильству та в цілому нівелювання такого явища. Зміни в законодавстві України, зокрема, прийняття в грудні 2017 року Закону України «Про запобігання та боротьбу з домашнім насильством», є значним кроком в даному напрямку.

Публікація

НААУ і Рада Європи пропонують навчання захисту прав людини у сфері домашнього насильства та насильства проти жінок

6:34 Чт 23.05.19 Автор : Олена Сібільова 3704 Переглядів Версія для друку

29 листопада 2018 року Офісом Ради Європи в Україні було запущено проект «Стамбульська конвенція: інструмент для посилення боротьби з насильством стосовно жінок та домашнім насильством в Україні». Національним партнером виступає Національна асоціація адвокатів України, представником в Наглядовій раді проекту виступає Голова Комітету підвищення професійної кваліфікації при НААУ Олена Сібільова.

Даний проект  базується на навичках та інструментах,  отриманих в ході реалізації попереднього проекту Ради Європи «Боротьба з насильством щодо жінок та дітей в Україні», що завершився в лютому 2018 року та має на меті поліпшення ситуації протидії домашньому насильству та в цілому нівелювання такого явища.  Зміни в законодавстві України, зокрема, прийняття в грудні 2017 року Закону України «Про запобігання та боротьбу з домашнім насильством», є значним кроком в даному напрямку.

Проведення тренінгів в рамках проекту «Стамбульська конвенція: інструмент для посилення боротьби з насильством стосовно жінок та домашнім насильством в Україні»   є також важливою складовою у послідовному виконанні України власних зобов'язань в рамках Ради Європи, і така співпраця дозволяє ефективно змінювати українське законодавство відповідно до європейських стандартів.

Національними партнерами проекту є Національна асоціація адвокатів України, Національна школа суддів України, Національна академія прокуратури України, Координаційний центр з надання правової допомоги України, Міністерство соціальної політики України, Міністерство внутрішніх справ України, Національна поліція України.

Загальною метою даного проекту є підтримка зусиль, спрямованих на запобігання насильству стосовно жінок, всеосяжну та скоординовану політику, а також підтримка необхідних інституційних механізмів та міжвідомчої взаємодії, покращення знань та кваліфікації тих фахівців, які залучені до надання допомоги постраждалим на національному та місцевому рівнях, зокрема, шляхом підвищення кваліфікації фахівців, для того, щоб забезпечити право постраждалих на відповідну допомогу та їхнє право на правову допомогу. При якісному виконанні представниками кожної із цих інституцій (особливо адвокатами, прокурорами та суддями) своїх зобов’язань, можливо досягнення глобальної мети – зміни ситуації в країні в цілому та поступового нівелювання такої проблеми. 

Національна асоціація адвокатів України включила тренінги в графік заходів підвищення кваліфікації адвокатів. Це надає змогу адвокатам бути обізнаними та компетентними у наданні правничої допомоги особам, що постраждали від домашнього насильства чи насильства щодо жінок, своєчасно залучати спеціалістів з інших сфер для якісного допомоги постраждалій особі, зокрема, медичних працівників, психологів, експертів, своєчасно звертатися до поліції, розумітися на доказовій базі, що є необхідною для підтвердження факту, вміння спілкуватися із потерпілою особою, яка у більшості випадків, є психологічно пригніченою та переживає весь спектр негативних емоцій у зв’язку із вчиненим насильством щодо неї.

Завдяки такому навчанню та розповсюдженню знань серед якомога більшої кількості адвокатів, адвокати зможуть підняти на належний рівень захист постраждалих осіб, невідворотності притягнення до відповідальності винної особи та в покращенні ситуації в цій сфері – від повної безнадії, що є у постраждалої особи сьогодні до якісного захисту.

В рамках проекту «Стамбульська конвенція: інструмент для посилення  боротьби з насильством стосовно жінок та домашнім насильством в Україні» спільно з Національною асоціацією адвокатів України Радою Європи 22-24 квітня 2019 року було проведено в «тренінг для тренерів» у м. Києві. На заході було підготовлено як тренерів 14 практикуючих у даній сфері адвокатів, які мають досвід тренерської та експертної роботи. Рада Європи залучила міжнародних експертів, науковців, адвокатів з досвідом практичних навичок відносно теми тренінгу, що ділилися власним досвідом, допомогли поглибити теоретичні знання для адвокатів, обговорили разом із учасниками відповідні міжнародні стандарти та національне законодавство, опрацювали питання збору доказів, психологічні аспекти насильства та залучення інших служб для надання допомоги постраждалим. Учасники тренінгу успішно склали команду тренерів, які будуть співпрацювати з Офісом Ради Європи в України, Національною асоціацією адвокатів України, Координаційним центром з надання правової допомоги  та надалі поширювати знання, досвід та інформацію, брати участь у якості тренерів-експертів на тренінгах для адвокатів в різних регіонів України.

Навчені тренери та експерти залучаються до проведення тренінгів для груп адвокатів у регіонах. Каскадні тренінги спрямовані на розвиток комплексних процесуальних і психологічних практичних навичок адвокатів, щоб забезпечити підхід з надання правової допомоги, орієнтований на постраждалих та їхні права людини. Учасники розглядають прецедентну практику Європейського суду з прав людини  щодо запобігання, розслідування, покарання та забезпечення відшкодування за акти насильства стосовно жінок.

Загалом у 2019 календарному році планується проведення щонайменше 7 тренінгів  в різних містах та регіонах України, які включено до графіку проведення заходів підвищення кваліфікації адвокатів, та вже проведено перший тренінг в рамках проекту в м. Хмельницькому 18 травня 2019 року.

Очікуваними результатами реалізації даного проекту є: посилення спроможності адвокатів, помічників адвокатів, стажистів справедливо та узгоджено реалізовувати на практиці ефективні, якісні та гендерно-чутливі європейські стандарти прав людини, що базуються на спільному розумінні національного законодавства та європейських стандартів.

Автор публікації: Олена Сібільова

 

Інші публікації автора

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорії

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл