Принцип безперервності влади під час війни дослідили на круглому столі | НААУ

Принцип безперервності влади під час війни дослідили на круглому столі

Дискусія
17:58 Ср 17.04.24 3818 Переглядів
Версія для друку

Дотримання принципу інституційної безперервності влади в Україні є надзвичайно важливим в нинішніх воєнних умовах, адже позбавлення легітимності української влади є одним з очевидних пріоритетів агресора не лише для пропаганди, а й дискредитації на міжнародній арені.

Такого висновку дійшли учасники круглого столу на тему: «Принцип інституційної безперервності влади в Україні: виклики в умовах воєнного стану та післявоєнного періоду», організованого Комітетами НААУ з питань виборчого права та з питань верховенства права.

Під час круглого столу обговорювались питання щодо:

1. Законодавчого регулювання інституту безперервності влади у розрізі національних і міжнародних стандартів: парламентський і президентський виміри;

2. Ролі органів конституційного контролю з погляду офіційного тлумачення питань безперервності влади;

3. Правозастосовної практики з питань інституційних основ безперервності влади: висновки судів, практика ЦВК тощо.

Участь у заході взяли члени комітетів НААУ, народні депутати України, голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, члени Центральної виборчої комісії України, науковці, представники Міжнародної фундації виборчих систем «IFES» та громадської організації «Центр політико-правових реформ». Слухачами заходу були студенти Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Голова Комітету з питань верховенства права Марина Ставнійчук детально окреслила питання стандартів організації державної влади в умовах воєнного періоду. Доповідач висвітлила характеристику юридичних основ континуїтету як принципу міжнародного права. Спікер зазначила, що у Конституції України дається вичерпна відповідь на питання щодо забезпечення принципу інституційної безперервності влади у контексті системного тлумачення норм Конституції України.

Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович наголосив на тому, що принцип інституційної безперервності влади міститься у положеннях Конституції України, зокрема, щодо питань повноважень Верховної Ради України та повноважень Президента України. Він підкреслив і те, що питання безперервності влади стосується й інших органів державної влади, зокрема, органів судочинства.

Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Качура окреслив важливість забезпечення принципу інституційної безперервності влади та відзначив необхідність одержання позиції Конституційного Суду України щодо офіційного тлумачення цього питання в умовах воєнного періоду.

Член Центральної виборчої комісії України та ради Комітету з питань виборчого права Андрій Євстігнєєв озвучив питання правозастосовної практики ЦВК щодо дії повноважень органів державної влади на різному рівні та проблеми зупинення виборчих процесів щодо обрання депутатів різного рівня.

Завідувачка кафедри конституційного права Київського національного університету імені Тараса Шевченка Ольга Лотюк значну частину своєї доповіді присвятила принципам, які становлять основу конституційного ладу в Україні, приділивши окрему увагу рішенням Конституційного Суду України.

Професор кафедри конституційного права Київського національного університету імені Тараса Шевченка та член Ради Комітету НААУ з питань виборчого права Оксана Васильченко проаналізувала питання офіційного тлумачення Конституційним Судом України проблеми інституційної безперервності влади. Водночас, доповідач наголосила на необхідності якомога швидшого формування суддівського складу органу конституційного контролю.

Член ради Комітету з питань виборчого права Борис Сікліцький розповів про юридичні позиції безперервності влади, зокрема, дослідження практики міжнародних судових установ.

Член ради Комітету з питань виборчого права Тетяна Сав'як виступила з доповіддю щодо законодавчого регулювання інституту безперервності влади у розрізі повноважень Президента України. Доповідач проаналізувала зміст відповідних положень Конституції України, які стосуються необхідності запобігання неоднозначного тлумачення питання здійснення повноважень Президентом України.

Член ради Комітету з питань виборчого права Микола Торбєєв озвучив проблемні питання інституційної безперервності влади у контексті набуття та припинення повноважень депутатами різних рівнів.

До дискусії в рамках круглого столу долучився експерт з реформування виборчого законодавства Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) в Україні Олександр Клюжев, який наголосив на необхідності врахування позиції представників громадянського суспільства, що стосується належного розуміння принципу інституційної безперервності влади та може стати передумовою для проведення майбутніх післявоєнних виборів в Україні.

Свою думку висловила й членкиня правління та керівниця проектів з питань конституційного права Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко. Вона підкреслила важливість донесення до суспільства головних характеристик інституційних основ безперервності влади. Окремо висловила позицію про недоцільність звернення до Конституційного Суду України щодо тлумачення питання безперервності повноважень органів державної влади в Україні. Спікер вказала і на визначальну роль Верховної Ради України у питанні призначення перших післявоєнних виборів в Україні.

Голова комітету з питань виборчого права Алла Басалаєва резюмувала позиції учасників та вкотре наголосила на готовності адвокатської спільноти активно співпрацювати з органами законодавчої, виконавчої та судової гілки влади, а також з представниками громадянського суспільства у питаннях інформаційно-юридичного висвітлення інституту безперервності влади в Україні.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Cудова практика

Мобінг на роботі: судова практика

Мобінг – це діяння роботодавця або окремих працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження гідності та честі працівника, його професійної (ділової) репутації у формі психологічного та/або економічного тиску. Проте існує чимало прогалин у доведенні фактів мобінгу на практиці.

15:54 Пн 29.04.24 1541

Підтримка

Опікунська рада НААУ підтримала родини ще 7 адвокатів

Опікунська рада НААУ підтримала родини двох загиблих на війні адвокатів, а також надала матеріальну допомогу колегам, що втратили житло через бойові дії в Україні.

10:12 Пт 26.04.24 6502

Анонс

РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД

Тлумачення центром безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, протиставило інтереси адвоката інтересам його підзахисного у кримінальній справі.

16:58 Чт 25.04.24 7746

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 6660

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 3635

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 3366

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 2275

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3382

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл