Усиновлення дітей за кордоном прокоментувала голова Комітету НААУ | НААУ

Усиновлення дітей за кордоном прокоментувала голова Комітету НААУ

Дискусія
16:12 Ср 10.04.24 7695 Переглядів
Версія для друку

Національне законодавство надає перевагу усиновлення українським громадянам. Разом із тим, коли вичерпано такі можливості, дітей можуть усиновити і іноземці. В умовах повномасштабного вторгнення, коли чимало дітей опинилися за кордоном, питання набуло особливого значення.

Про усиновлення під час війни говорили експерти в студії Ukraine World News. Участь в дискусії взяла голова Комітету НААУ з питань сімейного права Лариса Гретченко.

«Ми можемо мати різні моделі щодо усиновлення дітей, коли йдеться про їх переміщення за межі України, - зауважила вона. - Немає стандартних ситуацій. Кожна справа, яка стосуєтьтся усиновлення дитини, є настільки індивідуальна, що не можна запустити єдину модель. І мені видається, що ті зміни, які сьогодні відбуваються (можливо вони повільні, непрогнозовані, хаотичні), але вони рухаються для врегулювання тих відносин, які сьогодні формуються саме під впливом факторів воєнного часу».

Л.Гретченко звернула увагу, що міждержавне усиновлення в умовах воєнного стану фактично призупинено. Але чимало дітей були переміщені за кордон в порядку евакуації від небезпеки. І Уряд оперативно відреагував на ймовірні загрози правам дитини. Так, постановою Кабміну від 24.05.2022 №618 було внесено зміну до Порядку провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей в частині залучення залучення до процесу передачі дітей консульських установ.

Так, сьогодні у разі коли усиновлена дитина (про це є відповідне рішення суду) була тимчасово переміщена (евакуйована) за межі України під час введення на території України надзвичайного або воєнного стану, усиновлювачі зобов’язані забрати дитину в присутності посадової особи консульської установи України після пред’явлення пакету документів.

Посадовою особою консульської установи України у присутності усиновлювачів складається акт про передання усиновленої дитини, в якому зазначається факт прийняття дитини усиновлювачами, особа, яка здійснювала догляд за дитиною до її передання усиновлювачам, посадова особа консульської установи України, в присутності якої здійснювалося передання дитини, особа усиновлювачів, їх підписи, реквізити рішення суду про усиновлення дитини, дата та місце передання дитини усиновлювачам.

Такий акт передається в тому числі Нацсоцслужбі, яка передає копії службі у справах дітей за місцем взяття дитини на місцевий облік та службі у справах дітей, яка готувала висновок про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини.

«Українське законодавство у сфері захисту прав дитини сьогодні орієнтоване на міжнародні стандарти, які визначають принцип найкращих інтересів дитини. Ми говоримо не лише дітей-сиріт. Ми говоримо про дітей, позбавлених батьківського піклування, які сьогодні тимчасово не мають певного статусу за неможливості встановити чи живі наприклад їхні батьки на тимчасово окупованих територіях. І сьогодні ми бачимо, що кількість дітей, якими потрібно опікуватися - збільшується», - говорить голова Комітету НААУ.

Вона нагадала, що постановою Кабінету Міністрів України від 22.03.2024 № 331 було запроваджено виплату тимчасової допомоги на дітей, щодо яких встановлено факт відсутності батьківського піклування та які тимчасово влаштовані в сім’ю родичів, знайомих, прийомну сім’ю або дитячий будинок сімейного типу. Це саме стосується підтримки дітей, які не мають батьківського піклування, які тимчасово без відповідного статусу були передані в сім'ї родичів.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Cудова практика

Мобінг на роботі: судова практика

Мобінг – це діяння роботодавця або окремих працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження гідності та честі працівника, його професійної (ділової) репутації у формі психологічного та/або економічного тиску. Проте існує чимало прогалин у доведенні фактів мобінгу на практиці.

15:54 Пн 29.04.24 560

Підтримка

Опікунська рада НААУ підтримала родини ще 7 адвокатів

Опікунська рада НААУ підтримала родини двох загиблих на війні адвокатів, а також надала матеріальну допомогу колегам, що втратили житло через бойові дії в Україні.

10:12 Пт 26.04.24 5586

Анонс

РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД

Тлумачення центром безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, протиставило інтереси адвоката інтересам його підзахисного у кримінальній справі.

16:58 Чт 25.04.24 6802

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 6608

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 3588

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 3338

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 2266

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3341

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл