Яких змін потребує законодавство про вибори досліджували за круглим столом | НААУ

Яких змін потребує законодавство про вибори досліджували за круглим столом

Дискусія
12:52 Пт 15.03.24 6779 Переглядів
Версія для друку

В умовах воєнного стану законодавство України забороняє проводити президентські та парламентські вибори. Але суспільне сприйняття та довіру до виборчого процесу доведеться забезпечувати після війни.

Про зміни, яких потребує українське виборче законодавство, дискутували учасники круглого столу на тему: «Післявоєнні вибори в Україні: проблеми, виклики, шляхи вирішення», організованого Комітетом НААУ з питань виборчого права. Участь у заході взяли політики, судді, представники Центральної виборчої комісії України та науковці.

Перший заступник голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко окреслив ситуацію, яка сьогодні склалася у контексті парламентських законотворчих ініціатив з питань проведення післявоєнних виборів, а також окреслив перешкоди, які необхідно усунути перед запуском виборчого процесу. Він звернув увагу на те, що в межах відповідних законодавчих питань працюють робочі групи, які відповідають за тематику післявоєнних виборів. Нардеп відзначив допоміжну роль експертних інституцій Ради Європи із конституційно-правових питань виборчого процесу у післявоєнний період з огляду на діяльність Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанська комісія).

Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович наголосив на важливості забезпечення судового захисту виборчих прав у контексті активного та пасивного виборчого права, а також ролі судів адміністративної юрисдикції у виборчому процесі. Він відзначив і важливість співпраці у спільних освітніх заходах щодо конституційно-правових проблем функціонування органів державної влади в Україні.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас переконаний, що умови проведення демократичних виборів і підготовка до них дуже важливі з точки зору сприйняття України Європейським Союзом і світом. Також він висловив готовність співпрацювати на рівні Верховної Ради України та Національної асоціації адвокатів України.

Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Качура наголосив на важливості безпекового фактору під час проведення післявоєнних виборів. Він вважає, що законодавчою умовою проведення післявоєнних виборів є врегулювання даного питання у законодавчому акті, який матиме тимчасовий спеціальний характер.

Член Центральної виборчої комісії України Сергій Постівий розповів про актуальність завчасної підготовки виборчого законодавства для проведення післявоєнних виборів, оскільки сьогодні є чимало проблем нагального характеру, які потребують вирішення. Як керівник робочої групи ЦВК з напрацювання пропозицій щодо організації голосування виборців, які проживають або на день проведення голосування на виборах перебувають на території іноземної держави, доповідач окреслив низку нагальних питань для забезпечення ефективного голосування за кордоном.

Заступник голови Центральної виборчої комісії України Сергій Дубовик висвітлив технічні питання, які становлять предмет відання ЦВК і, які матимуть місце на наступних післявоєнних виборах в Україні. Спікер проаналізував відповідні показники у цифровому значенні, які повинні бути взяті до уваги парламентарями та органами виконавчої влади під час підготовки до наступних післявоєнних виборів.

Член Центральної виборчої комісії України та член Ради Комітету НААУ з питань виборчого права Андрій Євстігнєєв окреслив питання оптимізації голосування, зокрема, у частині вдосконалення форми виборчого бюлетеня та спрощення процесу голосування у контексті спрощеного формату даного документу, що сприятиме реалізації виборчих прав.

Завідувачка кафедри конституційного права Київського національного університету імені Тараса Шевченка Ольга Лотюк звернула увагу на конституційно-правових характеристиках проведення післявоєнних виборів. Вона зазначила, що у контексті реалізації виборчих прав, зокрема пасивне виборче право, вони не є абсолютними, а мають відносний характер.

Заступник голови Комітету НААУ з питань виборчого права Володимир Кістяник презентував шляхи вдосконалення виборчої системи всередині України під час проведення післявоєнних виборів. Він проаналізував реалізацію виборчих процедур у контексті післявоєнного періоду виборів у Хорватії та можливість запозичення кращих практик цього досвіду для України.

Член Ради Комітету НААУ з питань виборчого права Любов Криган окреслила актуальні проблеми голосування виборців, які проживають чи перебувають на територіях іноземних держав. Доповідачка виокремила статистичні відомості, які впливатимуть на питання проведення виборів за кордоном та можливі шляхи вирішення проблем, які виникають. Так, у країнах ЄС сьогодні перебуває 4,3 млн українців-виборців, які мають статус тимчасового захисту, проте кількість осіб з цим статусом зменшується.

За даними Євростата, серед основних країн ЄС, які прийняли найбільшу кількість українців:

  • Німеччина - 1 270 150 осіб (29,5% від загальної кількості у ЄС);
  • Польща - 951 560 осіб (22,1%);
  • Чехія - 381 190 осіб (8,9%).

Член Ради Комітету НААУ з питань виборчого права Тетяна Сав'як виступила з доповіддю щодо ризиків проведення виборів у післявоєнний період. Особливу увагу вона приділила питанню щодо критеріїв неможливості проведення виборів на тимчасово окупованих територіях, а також наголосила на проблемах реалізації активного та пасивного виборчого права на деокупованих територіях.

Член Ради Комітету НААУ з питань виборчого права Микола Торбєєв підтримав тезу про доцільність спеціального закону щодо проведення післявоєнних виборів та наголосив на доцільності збалансування юридичних питань існуючої виборчої системи і вирішення спірних питань її функціонування.

Голова Комітету НААУ з питань виборчого права Алла Басалаєва резюмувала позиції учасників та висловила готовність адвокатської спільноти активно співпрацювати з органами законодавчої, виконавчої та судової гілки влади задля вирішення проблемних питань проведення післявоєнних виборів в Україні.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Cудова практика

Мобінг на роботі: судова практика

Мобінг – це діяння роботодавця або окремих працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження гідності та честі працівника, його професійної (ділової) репутації у формі психологічного та/або економічного тиску. Проте існує чимало прогалин у доведенні фактів мобінгу на практиці.

15:54 Пн 29.04.24 351

Підтримка

Опікунська рада НААУ підтримала родини ще 7 адвокатів

Опікунська рада НААУ підтримала родини двох загиблих на війні адвокатів, а також надала матеріальну допомогу колегам, що втратили житло через бойові дії в Україні.

10:12 Пт 26.04.24 5399

Анонс

РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД

Тлумачення центром безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, протиставило інтереси адвоката інтересам його підзахисного у кримінальній справі.

16:58 Чт 25.04.24 6612

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 6593

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 3575

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 3335

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 2266

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3332

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл