Музей історії Коломиї оновив експозицію про адвоката Олексу Коссака | НААУ

Музей історії Коломиї оновив експозицію про адвоката Олексу Коссака

Регіони
14:59 Вт 27.06.23 1535 Переглядів
Версія для друку

На Івано-Франківщині продовжують відроджувати історичну пам’ять української адвокатури – у Музеї історії міста Коломиї відкрили оновлену експозицію про життя, фахову і громадську діяльність адвоката Олексу Коссака.

Презентацію експозиції присвятили 136-й річниці з дня народження О. Коссака і відзначення Дня Конституції України, повідомили у Центрі досліджень адвокатури і права НААУ, де розробили інформаційний стенд.

Участь у заході взяли голова Ради адвокатів Івано-Франківської області Світлани Петрови, члени Ради Мирослав Бойчук, Любомир Ільчук та Ігор Тимів, місцеві адвокати, нотаріуси, громадські активісти, краєзнавці і меценати. Також експозицію відвідав онук О.Коссака – краєзнавець Богдан Волошинський.

Він нагадав, що правнича бібліотека Олекси Коссака, а це близько 220 томів, була подарована родиною Прикарпатському національному університету ім. Василя Стефаника, де знаходиться Музей історії адвокатури Івано-Франківщини. Сьогодні вона зберігається в бібліотеці Юридичного навчально-наукового інституту цього університету.

Світлана Петрова відзначила важливість збереження історичної пам'яті про видатних адвокатів Прикарпаття. Зокрема, Рада адвокатів Івано-Франківської області фінансово підтримала виготовлення інформаційних стендів про адвокатів для Інституту та Івано-Франківського краєзнавчого музею. 

«Життєвий і професійний шлях доктора права, громадського діяча, мецената українських культурно-освітніх інституцій О. Коссака є прикладом для молодих коломийських адвокатів, - зазначила адвокат Христина Юркевич. – Це історія успіху українського правника, який встиг багато зробити для волі свого народу і сьогодні є орієнтиром для сучасних українських юристів».

Олекса Коссак народився 3 червня 1887 року. Упродовж 1923  –  1939 рр. провадив у Коломиї адвокатську діяльність, належав до Союзу українських адвокатів (СУА). Був головою Коломийського пожежно-гімнастичного товариства «Сокіл», заступником голови правління товариства «Народний Дім у Коломиї», заступником голови наглядової ради кооперативного банку «Покутський союз», входив до складу керівних органів коломийського осередку товариства «Рідна школа». Сприяв діяльності національно-патріотичних політичних і громадських організацій, зокрема забезпечував юридичний супровід виборчих кампаній Українського національно-демократичного об’єднання під час парламентських і місцевих виборів. Виступав захисником обвинувачених членів українських легальних і підпільних організацій на судових процесах. Захищав інтереси українського шкільництва та права української мови в окупованій Польщею Галичині. Трагічно загинув із групою членів коломийської молодіжної організації ОУН від рук гітлерівських нацистів у листопаді 1942 року.

«Національна асоціація адвокатів України та Центр досліджень адвокатури і права упродовж десяти років займаються збереженням історичної пам’яті про видатних адвокатів минулого. На основі реалізованих досліджень в рамках проекту «Історія адвокатури України» у багатьох вищих навчальних закладах, у коледжах і гімназіях відкрито кабінети-музеї історії адвокатури та іменні навчальні аудиторії. Докладаємо зусиль, щоб іменами славетних адвокатів називали вулиці та школи», - прокоментувала подію керівник Центру досліджень адвокатури і права Ірина Василик.

Вона також нагадала, що шість років тому НААУ було організоване вшанування 160-річчя з дня народження адвоката Андрія Чайковського та 150-річчя Івана Чернявського. Уперше було здійснене спецпогашення ювілейних конверту і марки, присвячених адвокату. «Всі ці заходи, спрямовані на дослідження історії адвокатури, були заслугою також і коломийського адвоката, дослідника та популяризатора історії адвокатури Михайла Петріва, який трагічно загинув, - зауважила І.Василик. - Продовження нашої діяльності тут – це і данина його пам’яті, шана його вагомому внеску у відкриття забутої слави української адвокатури».

Популярні новини

Cудова практика

Мобінг на роботі: судова практика

Мобінг – це діяння роботодавця або окремих працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження гідності та честі працівника, його професійної (ділової) репутації у формі психологічного та/або економічного тиску. Проте існує чимало прогалин у доведенні фактів мобінгу на практиці.

15:54 Пн 29.04.24 823

Підтримка

Опікунська рада НААУ підтримала родини ще 7 адвокатів

Опікунська рада НААУ підтримала родини двох загиблих на війні адвокатів, а також надала матеріальну допомогу колегам, що втратили житло через бойові дії в Україні.

10:12 Пт 26.04.24 5834

Анонс

РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД

Тлумачення центром безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, протиставило інтереси адвоката інтересам його підзахисного у кримінальній справі.

16:58 Чт 25.04.24 7054

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 6620

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 3596

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 3342

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 2268

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3353

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл