03 липня 2015 року відбулося продовження роботи ІІІ З'їзду адвокатів України | НААУ

03 липня 2015 року відбулося продовження роботи ІІІ З'їзду адвокатів України

Самоврядування
17:15 Пн 06.07.15 5037 Переглядів
Версія для друку

За результатами роботи ІІІ З’їзду адвокатів України, делеговано 1 представника до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокуратури, 3 представників до Вищої ради юстиції, 1 представника до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, переформатовано роботу вищих органів адвокатського самоврядування, прийнято рішення про вдосконалення Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», внесено зміни до Установчих документів Національної асоціації адвокатів України, розглянуто питання про вступ НААУдо Ради адвокатських та правових товариств Європи (CCBE) та Міжнародної асоціації адвокатів (IBA) тощо.

Розпочавши свою роботу 20 листопада 2014 року у місті Мукачеве, ІІІ З’їзд адвокатів Україниприйняв ряд рішень, одним з яких призначено представника від адвокатури до складу Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокуратури. Ним, з результатом у 131 голос «ЗА»,став адвокат Коваленко Анатолій Анатолійович, після чого у роботі З’їзду було оголошено перерву, оскільки Вищий адміністративний суд України відкрив касаційне провадження за касаційними скаргами усіх членів Вищої ради юстиції від адвокатури, призначених 26-27 квітня 2014 року позачерговим З’їздом адвокатів України у місті Одесі. 

У цей час 26 лютого 2015 року Президент України підписав Закон України № 192- VIII «Про забезпечення права на справедливий суд», яким було внесено зміни до деяких законодавчих актів України, зокрема, до Закону України «Про Вищу раду юстиції» та викладено у новій редакції Закон України «Про судоустрій і статус суддів», якими встановлено новий порядок формування конституційного органу – Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Відповідно до Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд», статті 11 Закону України «Про Вищу раду юстиції», статті 54 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», з’їзд адвокатів України призначає трьох членів Вищої ради юстиції, один із яких призначається з числа суддів.

Відповідно до пункту 4 частини п’ятої Розділу ІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» з’їзд адвокатів України обирає одного члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України у порядку, передбаченому цим Законом, а після закінчення повноважень члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, призначеного до набрання чинності цим Законом Міністром юстиції України, - додатково одного члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

За повідомленням Головуючої на ІІІ З’їзді адвокатів України Гайворонської В.В. на офіційному веб-сайті Національної асоціації адвокатів України та в газеті «Урядовий кур’єр» продовження роботи ІІІ З’їзду адвокатів України після перерви призначено на 24-25 квітня 2015 року у місті Києві.До порядку денного ІІІ З’їзду адвокатів України включені питання:щодо призначення членів Вищої ради юстиції; обрання члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України; різне.

25 квітня 2015 року, за результатами таємного голосування рішенням ІІІ з’їзду адвокатів України призначено двох представників від адвокатури (із законодавчо визначних трьох) до складу Вищої ради юстиції: адвоката Павла Гречківського – представника адвокатів Київської області у складі Ради адвокатів України, секретаря Ради адвокатів України та суддю Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Аллу Лесько.

Невідкладно після оголошення результатів таємного голосування адвокат Павло Гречківський та суддя Алла Лесько відповідно до статті 17 Закону України «Про Вищу раду юстиції» склали присягу члена Вищої ради юстиції, після чого у роботі ІІІ З’їзду оголошено перерву. За повідомленням Головуючої ІІІ З’їзду адвокатів України Гайворонської В.В.на офіційному веб-сайті Національної асоціації адвокатів України та газеті «Урядовий кур’єр» датою подовження роботи З’їзду визначено 12-13 червня 2015 року (м. Київ).

12 червня 2015 року продовжив свою роботу ІІІ З’їзд адвокатів України з незмінним з моменту його затвердження порядком денний, який включав питання щодо призначення членів Вищої ради юстиції, обрання представника до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від з’їзду адвокатів та різне, разом з тим змінивши кількісний склад.

Постановою Київського апеляційного адміністративного суду від 09 червня 2015 року справі № 826/19572-14, якою скасовано рішення конференції адвокатів міста Києва про обрання делегатами ІІІ З’їзду адвокатів України 60 адвокатів міста Києва, що стало підставою для зміни його кількісного складу.

Серед трьох кандидатур, які претендували на призначення членом Вищої ради юстиції - ВадимаБеляневича, Катерини Коваль та Ростислава Кравця (Павло Луцюк та Ігор Фомін  зняли свої кандидатури) ІІІ З’їздом адвокатів України за результатами таємного голосування призначено членом Вищої ради юстиції адвоката Вадима Беляневича, яким відповідно до статті 17 Закону України «Про Вищу раду юстиції» була складена присяга члена Вищої ради юстиції перед ІІІ З’їздом адвокатів України.

На членство у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України претендували 5 адвокатів, які у визначений Законом України «Про судоустрій і статус суддів» термін подали необхідні документи до Секретаріату Вищої кваліфікаційної комісії суддів України  та пройшли  спеціальну перевірку. До бюлетеню для таємного голосування включено кандидатури 3 адвокатів, а саме: Ольгу Головченко, Олександра Дроздова та Павла Луцюка (Олександра Яновська після виступу перед делегатами З’їзду зняла свою кандидатуру з голосування, а Володимир Дерев'янчук не набрав необхідної кількості голосів для висунення та відповідно включення його до бюлетеню для таємного голосування).

Однак,за результатами таємного голосування жоден з кандидатів не набрав необхідної кількості голосів. Шляхом голосування делегатами З’їзду прийнято рішення про перенесення роботи З’їзду  на 03 липня 2015 року у місті Києві.

03 липня 2015 року після перерви ІІІ З’їзд адвокатів України продовжив свою роботу. До порядку денного З’їзду за численними пропозиціями делегатів З’їзду до питань про обрання члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та різне довключено ряд нових.

За результатами плідної роботи 03 липня 2015 року ІІІ З’їздом адвокатів України прийнято наступні рішення:

  • Обрано адвоката Луцюка П.С. членом дисциплінарної палати Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від ІІІ З’їзду адвокатів України.
  • Відкликано Загарію В.М. та Макарова О.А. з посад Голови та заступника Голови Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури;
  • Обрано Дроздова О.М. та Грабовського Ю.Л. Головою та відповідно заступником Голови Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури;
  • Висловлено недовіру та відкликано Коваль К.П. з посади заступника Голови Ради адвокатів України;
  • Обрано Кухара О.І. заступником Голови Ради адвокатів України;
  • Вирішено направити звернення З’їзду до Президента України, Прем’єр-Міністра України,Міністра юстиції України, міжнародних інституцій тощо з приводудій директора Координаційного центру з надання правової допомоги Міністерства юстиції України Вишневського Андрія Володимировича;
  • Вирішено напрацювати нові зміни до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»;
  • Прийнято резолюцію ІІІ З’їзду адвокатів України про звернення до Генерального прокурора України з приводу блокування роботи органів адвокатського самоврядування Чернігівської області органами досудового розслідування та прокуратури Чернігівської області через їх бездіяльність відносно ситуації, яка склалася у адвокатській спільноті Чернігівщини після проведення у вересні 2013 року конференції адвокатів регіону, а саме, затягування розслідувань кримінальних проваджень;
  • Встановлено, що адвокати з адресою робочого місця в м. Києві, які отримали свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю в КДКА Київської області або Раді адвокатів Київської області та подали до Ради адвокатів Київської області заяву про внесення відомостей до Єдиного реєстру адвокатів України, виявивши бажання перебувати у складі адвокатів Київської області, підпадають під компетенцію органів адвокатського самоврядування Київської області;
  • Підтверджено відповідальність адвоката за несплату щорічного внеску на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування;
  • Прийнято рішення про вступ Національної асоціації адвокатів України до Ради адвокатських та правових товариств Європи (CCBE) та Міжнародної асоціації адвокатів (IBA).
  • Внесено зміни до Статуту Національної асоціації адвокатів України (щодо фінансування та оподаткування).

03 липня 2015 року ІІІ З’їзд адвокатів України завершив свою роботу. 

Популярні новини

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 726

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 744

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 1323

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 1152

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 1213

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 2536

Дискусія

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили…

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

12:49 Чт 18.04.24 3125

Гарантії діяльності

Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники…

Однією із тем, що сьогодні обговорюються професійною юридичною спільнотою, залишається проблема діяльності українських адвокатів на тимчасово окупованих територіях. Наскільки правомірними є ініціативи її криміналізації?

9:41 Чт 18.04.24 2886

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл