Круглий стіл «Як підлітку себе захистити?» | НААУ

Круглий стіл «Як підлітку себе захистити?»

Дискусія
15:27 Ср 10.06.15 1537 Переглядів
Версія для друку

Національна асоціація адвокатів України в рамках діяльності Комітету захисту прав людини при НААУ спільно з громадськими організаціями «Юр Простір» та «По захисту прав людини» 09 червня 2015 року презентували спільний проект «Правові можливості захисту прав і відстоювання своїх інтересів неповнолітніми», який планується реалізувати по всій території України.

Основними завданнями проекту є підвищення обізнаності підлітків, їх батьків, вчителів щодо прав дітей та можливостей їх захисту, проведення навчань з адвокатами, суддями, прокурорами і працівниками МВС та пенітенціарної системи щодо прав підлітків, особливостей поводження з дітьми (неповнолітніми).

З вітальним словом на заході виступив заступник Голови Національної асоціації адвокатів України Валентин Гвоздій, який подякував всім учасникам за виділений час та участь у заході. «Адвокати повинні працювати не лише за матеріальну вигоду, а й виконувати свою соціальну функцію і даний Круглий стіл направлений на реалізацію від адвокатської професії забезпечувати функцію соціальної відповідальності. Також, тема заходу є актуальною і через те, що молодим людям вкрай важко себе захистити через цілу сукупність обставин. Адвокати не можуть стояти осторонь порушень прав підлітків на всіх етапах, починаючи від затримання і до перебування підлітка під вартою».

За словами Ганни Колесник, Голови Комітету захисту прав людини при НААУ,  стратегічним напрямом діяльності є захист прав дитини. «Чому ми почали саме з підлітків? Тому, що завтра вони увійдуть в суспільство дорослими людьми, які повинні усвідомлювати свою роль в ньому, розуміти свої права та знати, що таке відповідальність. Більш того, підлітки несуть кримінальну відповідальність за свої вчинки, а ми бачимо, що кримінальний процесуальний закон не в повній мірі захищає їх права. Проблеми  виникають і тоді, коли підлітка звинувачують у вчиненні злочину, і коли відносно неповнолітнього вчинено злочин або інше правопорушення. Напрацювання змін до законодавства теж є напрямком діяльності Комітету і відобразилось в даному Проекті. Особливо важливо розпочати цей процес сьогодні, коли в нашій країні проводяться важливі для суспільства реформи».

Адвокат, Ганна Боряк зазначила, що мова йде також про захист дитини у цивільному процесі. Дитина з 14 років має право звертатися до суду за захистом своїх прав, але, разом з тим, дитина не має власних коштів на отримання фахової допомоги, не настільки свідома і самостійна в прийнятті рішень. Тому потрібно враховувати ці аспекти та вирішувати їх на законодавчому рівні.

Адвокат, Ігор Свєтлічний презентував фотопідбірку як школярі відвідували своїх однолітків в Київському слідчому ізоляторі та розповів про особливості захисту дітей в кримінальному процесі.

Адвокати, Тетяна Сівак та Євгенія Коваленко презентували уже результати проведеної роботи по підвищенню обізнаності підлітків в Хмельницькій області.

Микола Кулеба, Уповноважений Президента України з прав дитини, підтримав ідею Проекту та погодився спільно з Уповноваженим ВРУ з прав людини співпрацювати з НААУ з удосконалення та імплементації даного проекту. Також пан Кулеба звернув увагу на те, що підлітки, які стали жертвами насилля в нашій країні належно не забезпечені піклуванням зі сторони держави на законодавчому рівні, а тому необхідно працювати та подавати пропозиції до актів законодавства.

Ігор Андрушко, начальник управління соціально-психологічної роботи Державної пенітенціарної служби України, повідомив учасників круглого столу про реалізацію вже деяких проектів відносно підлітків та погодився співпрацювати, удосконалювати та виявляти недоліки у напрямку цієї діяльності.

Ніна Березіна, головний спеціаліст відділу позашкільної освіти, виховної роботи та захисту прав дитини: «Ми чули про Вашу роботу адвокатів у Хмельницькій області і раді, що Ви виходите з даним проектом на всеукраїнський рівень».

Владислав Вожков, координатор системи ООН, представник програми розвитку ООН, висловив подяку за співпрацю у впровадженні Проекту. «Коли Україна стоїть на європейському шляху необхідно формувати нову правову свідомість дітей та розуміння, що людина є найбільшою цінністю для держави і суспільства».

Підсумовуючи роботу Круглого столу Валентин Гвоздій подякував всім фахівцям за плідну дискусію та готовність співпрацювати з НААУ у даному напрямку.

За погодженням усіх сторін Проект «Правові можливості захисту прав і відстоювання своїх інтересів неповнолітніми» буде доопрацьовано, удосконалено та імплементовано на національному рівні.

Матеріали презентації Проекту

Популярні новини

Підтримка

Опікунська рада НААУ підтримала родини ще 7 адвокатів

Опікунська рада НААУ підтримала родини двох загиблих на війні адвокатів, а також надала матеріальну допомогу колегам, що втратили житло через бойові дії в Україні.

10:12 Пт 26.04.24 1244

Анонс

РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД

Тлумачення центром безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, протиставило інтереси адвоката інтересам його підзахисного у кримінальній справі.

16:58 Чт 25.04.24 2389

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 2661

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 3257

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 3120

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 2154

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3151

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3478

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл