Круглий стіл «Роль адвоката в дисциплінарному провадженні щодо судді» | НААУ

Круглий стіл «Роль адвоката в дисциплінарному провадженні щодо судді»

Різне
19:55 Чт 21.05.15 2253 Переглядів
Версія для друку

20 травня 2015 року відбувся Круглий стіл «Роль адвоката в дисциплінарному провадженні щодо судді» ініційований Національною асоціацією адвокатів України.

Метою заходу було обговорення питань дисциплінарної відповідальності суддів та порядку здійснення дисциплінарних проваджень, а також роль адвоката в них.

У заході взяли участь Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова, члени ВРЮ Павло Гречківський та Алло Лесько, секретар дисциплінарної палати Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Михайло Макарчук, представники Державної судової адміністрації України Ольга Рафальська та Зіновій Холоднюк, члени Ради адвокатів України, судді та адвокати.

Актуальність обговорення ролі адвоката в дисциплінарному провадженні щодо судді виникла після набрання чинності Законом України «Про забезпечення права на справедливий суд». Так, на заході відбулася цікава та жвава дискусія щодо практичного застосування ст. 92 та ст. 93 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Голова Національної асоціації адвокатів України, Лідія Ізовітова виступила з вітальним словом на круглому столі, зазначивши, що на даному заході важливо почути інформацію щодо типових помилок у скаргах на суддів, які надходили до ВККСУ та ВРЮ. Більш того, у Законі України «Про забезпечення права на справедливий суд» сьогодні ретельно виписані підстави для притягнення судді до дисциплінарної відповідальності. Тому, для адвокатів важливо почути рекомендації компетентних осіб щодо написання скарг для притягнення суддів до відповідальності.

Член ВРЮ, Алла Лесько зауважила, що вона була обрана на посаду судді народом, як і багато інших суддів, але це ніяким чином не відобразилося на довірі до неї.

Таку ж позицію підтримав адвокат Яроклав Зейкан, підкресливши, що нинішній суддівський корпус може ефективно працювати, але для цього потрібно, принаймні, дві умови: дві гілки влади (законодавча і виконавча) повинні зрозуміти, що існує і третя гілка влади. В свою чергу адвокати і громадяни повинні мати можливість звернутися до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України із скаргою на процесуальні дії судді, якщо в цих діях вбачаються підстави для його дисциплінарної відповідальності. І комісія повинна об’єктивно та всебічно розглянути це питання і дати йому належну оцінку відповідно Закону України«Про судоустрій і статус суддів».

Член РАУ Олександр Дроздов, підготував коротку підбірку судової практики з питань дисциплінарної відповідальності суддів (можна переглянути у матеріалах Круглого столу). 

Голова Комітету захисту прав людини НААУ, адвокат, Ганна Колесник зазначила, що круглі столи щодо питань незалежності суду планується продовжувати і в подальшому, так як є необхідність спільного розуміння щодо підстав дисциплінарної відповідальності суддів. Також, Ганна звернула увагу щодотлумачення поняття «конфлікт інтересів», відповідно до нового Закону України «Про корупцію».

Адвокат, Андрій Левковець відзначив, що ухвали прийняті на судовому слідстві не підлягають апеляційному оскарженню, але при цьому особа продовжує перебувати під вартою з порушенням закону, до того часу поки це не буде встановлено апеляційним чи касаційним судом.

Свою думку з порушеного питання виклали і судді, зокрема Анатолій Марцинкевич, Михайло Макарчук та Михайло Новіков.

Також, піднімалося питання щодо незалежності судової влади та покращення якості прийняття рішень. Так, адвокат Олександра Яновська вважає, що необхідно підняти віковий ценз при прийнятті на посаду судді. Посада судді, має бути виборчою, адже, народ буде довіряти тому кого безпосередньо підтримав.

Голова Комітету захисту професійних прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності, адвокат, Тарас Ламах звернув увагу на те, що не потрібно залишатися осторонь ухвали про повернення обвинувального акту.

Секретар дисциплінарної палати Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Михайло Макарчук зауважив, що на багато питань, які були підняті на заході досі немає практичного застосування і тому почути думки різних фахівців у галузі права було дуже доречним і важливим для нього.

Підводячи підсумки даного заходу Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова відзначила, що у питанні дисциплінарної відповідальності суддів, адвокати будуть працювати не тільки над підготовкою та складенням скарг щодо судді, а й над їхпредставництвом у якості захисників. На жаль, судді себе захищати не вміють: вони не вміють знаходити необхідні слова, вони не знають норм права, не вміють їх використати та обґрунтувати, коли йдеться про власний захист. Тому, в особі адвокатів, судді матимуть не тільки скаржників, а й захисників.

Популярні новини

Підтримка

Опікунська рада НААУ підтримала родини ще 7 адвокатів

Опікунська рада НААУ підтримала родини двох загиблих на війні адвокатів, а також надала матеріальну допомогу колегам, що втратили житло через бойові дії в Україні.

10:12 Пт 26.04.24 4273

Анонс

РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД

Тлумачення центром безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, протиставило інтереси адвоката інтересам його підзахисного у кримінальній справі.

16:58 Чт 25.04.24 5444

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 5685

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 3435

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 3237

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 2207

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3196

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3520

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл