Засідання Комітету захисту професійних прав та реалізації гарантій адвокатської діяльності Ради адвокатів Київської області | НААУ

Засідання Комітету захисту професійних прав та реалізації гарантій адвокатської діяльності Ради адвокатів Київської області

Гарантії діяльності
20:26 Пн 04.05.15 2980 Переглядів
Версія для друку

29 квітня 2015 р. відбулось чергове засідання Комітету захисту професійних прав та реалізації гарантій адвокатської діяльності Ради адвокатів Київської області.

Жваву дискусію викликало питання законності виклику адвоката на допит як свідка, зокрема при відмові клієнта від договору про надання правової допомоги, що є предметом доволі частих звернень до Комітету захисту з боку адвокатів регіону.

Член Комітету Володимир Смєхнов пояснив, що адвокат Київської області повторно звертається до Комітету, адже її знов викликають на допит, начебто через закінчення повноважень захисника у кримінальному провадженні. За попереднім зверненням підтримка адвокату була надана шляхом спільного виїзду до слідчого та пояснення йому про необхідність дотримання гарантій адвокатської діяльності. Жодних порушень з боку слідчого допущено не було.

Заступник Голови Комітету Марія Островська висловила позицію, за якій адвоката загалом правомірно викликати на допит в якості свідка, проте є незаконним вимагати інформацію, що становить адвокатську таємницю. І після розірвання договору про надання правової допомоги адвокат зв’язаний цим обов’язком, якщо клієнт в письмові формі не звільнить від нього адвоката. На її думку, виходячи із обставин справи, порушень професійних прав адвоката не має місця, на відміну від схожого звернення, де слідчий погрожував адвокату приводом за неявку на допит.

Член Комітету Олександр Байдик зазначив, що адвокат має достатній досвід професійної практиці і повинен розуміти межі порушення свої прав та необхідність залучення Комітету для виїзду його членів на місце події.

За результатом обговорення, Комітетом прийнято рішення цього разу підтримати адвоката шляхом надання усних роз’яснень та консультацій з приводу професійних прав та гарантій адвокатської діяльності.

Комітетом також було прийнято рішення про створення в Бориспільському районі Київської області осередку Комітету шляхом об’єднання найактивніших адвокатів цього регіону. Як пояснив організатор осередка адвокат Валерій Кузьменко, поштовхом для такого об’єднання слугувала насильницька смерть одного із колег – Юрія Ігнатенко, що сталась внаслідок помсти за його професійну діяльність. Голова Комітету Ілля Костін відмітив, що зокрема завдяки корпоративному професійному втручанню Голови Ради адвокатів Київської області та членів Комітету правоохоронні органи оперативно відшукали винних осіб, а досудове розслідування злочину проводиться достатньо якісно.

Ілля Костін також поставив питання про необхідність більш тісної професійної комунікації членів Комітету та створення спільної групи в програмах Viber чи WhatsApp і власної сторінки в соціальній мережі Facebook.

Після засідання Комітету на сайті Ради адвокатів Київської області було розміщено матеріал «тривожної папки» щодо фіксування Комітетом порушень професійних прав адвокатів та звітності у формі електронного посібника, зі змістом якого можна ознайомитись за посиланням.

Популярні новини

Підтримка

Опікунська рада НААУ підтримала родини ще 7 адвокатів

Опікунська рада НААУ підтримала родини двох загиблих на війні адвокатів, а також надала матеріальну допомогу колегам, що втратили житло через бойові дії в Україні.

10:12 Пт 26.04.24 554

Анонс

РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД

Тлумачення центром безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, протиставило інтереси адвоката інтересам його підзахисного у кримінальній справі.

16:58 Чт 25.04.24 1708

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 1990

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 3229

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 3104

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 2146

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3145

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3477

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл