Доопрацювання проекту 9055 не забезпечить відповідності стандартам захисту прав громадян | НААУ

Доопрацювання проекту 9055 не забезпечить відповідності стандартам захисту прав громадян

Різне
14:12 Пт 15.02.19 1545 Переглядів
Версія для друку

Законопроект «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» №9055 неможливо доопрацювати за результатами першого читання у парламенті.

Про це заявила голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова під час доповіді на з’їзді адвокатів України.

«Наша позиція незмінно полягає в тому, що неможливо доопрацювати законопроект після першого читання. Ніякі постатейні правки не можуть наблизити цей законопроекту до того варіанту, який є адекватним запитам адвокатської спільноти», - сказала Голова НААУ.

«Завдяки нашим активним зусиллям, чітким правовим аргументам проти прийняття законопроекту 9055 загроза повернення адвокатури потрапила на політичний порядок денний.  Ми раді, що народні депутати, які розуміють масштаб ризиків для існування України як правової держави, стали нашими союзниками», - сказала Лідія Ізовітова.

За її словами, законопроект 9055 відкриває перспективу позбавлення всіх громадян конституційного права на захист і професійну правничу допомогу.

«Відбудеться колапс правозахисної діяльності та всього розділу конституційних прав і свобод людини і громадянина. Цей розділ не має сенсу без ефективного і незалежного інституту адвокатури», - наголосила Лідія Ізовітова.

Вона нагадала, що завдяки активній публічній позиції, цільовій інформаційній кампанії адвокатури, нам вдалося переконати парламент в основній небезпеці законопроекту.

 7 лютого цього року за цей законопроект висловилися лише 125 депутатів. Тобто, вже 5 місяців невідкладний законопроект чекає на внесення до сесійної зали.  

«Загроза його прийняття не знята остаточно. Потрібно буде знову мобілізуватися і докладати консолідованих зусиль з  боку адвокатури, органів адвокатського самоврядування регіонів та Ради адвокатів України», - застерегла голова НААУ.

Вона нагадала також, що прихильники законопроекту зманіпулювали оцінками чинного закону, які були дані Венеціанською комісією 2011 року. «Ці оцінки були схвальні. А позиції Венеціанської комісії щодо законопроекту 9055 досі немає», - сказала Лідія Ізовітова.

Спроба замінити позицію Венеціанської комісії та Ради Європи експертними висновками одного з проектів офісу Ради Європи в Україні є небезпечною.

«Нас намагаються переконати, що експертна методичка одного з проектів офісу Ради Європи в Україні відображає начебто офіційну позицію Ради Європи. Це є відверта маніпуляція і просто неповага до Ради Європи та обов’язків України як держави-члена. Такі речі є просто небезпечними для іміджу нашої країни», - сказала голова НААУ.

Вона нагадала, що наприкінці січня до президента України звернувся Спеціальний доповідач ООН з питань незалежності суддів та адвокатів з листом щодо змісту законопроекту «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» №9055.  У листі зазначено одразу, що законопроект  включає низку положень, що можуть поставити під загрозу вільне та незалежне здійснення юридичної професії і здатність національної асоціації адвокатів захищати інтереси своїх членів і незалежність адвокатської професії в цілому.

Зауваження спецдоповідача ООН до тексту законопроекту викладено на 7 сторінках. Зокрема, вони стосуються таких розділів законопроекту, як доступ до професії, дисциплінарні провадження, вимоги до несумісності та незалежність професійної організації адвокатів.

Спецдоповідач ООН зауважив, що обмежена участь Національної асоціації адвокатів у розробці законопроекту може вважатися порушенням незалежності адвокатської асоціації.

У листі ідеться про те, що «Відсутність належної консультації з адвокатами під час законотворчого процесу є джерелом занепокоєння ООН".

«Це важливий сигнал для ініціаторів законопроекту, адже право адвокатів на участь у розробці профільного законодавства є міжнародним стандартом і це підтверджено у листі спеціального представника ООН з питань незалежності суддів та  адвокатів», - сказала Лідія Ізовітова.

Популярні новини

Підтримка

Опікунська рада НААУ підтримала родини ще 7 адвокатів

Опікунська рада НААУ підтримала родини двох загиблих на війні адвокатів, а також надала матеріальну допомогу колегам, що втратили житло через бойові дії в Україні.

10:12 Пт 26.04.24 697

Анонс

РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД

Тлумачення центром безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, протиставило інтереси адвоката інтересам його підзахисного у кримінальній справі.

16:58 Чт 25.04.24 1849

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 2127

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 3241

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 3109

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 2151

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3148

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3478

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл