НААУ закликає Президента створити Коордраду із захисту прав людини | НААУ

НААУ закликає Президента створити Коордраду із захисту прав людини

Законодавство
17:21 Вт 02.10.18 1995 Переглядів
Версія для друку

НААУ звернулася до Президента України із закликом створити Координаційну раду із захисту прав людини.

Така ініціатива спричинена ситуацією із дотриманням прав людини в Україні та зростанням тиску на адвокатуру, яка, за Конституцією, є незалежним інститутом, що надає професійну правничу допомогу.

Просимо Вас створити Координаційну раду з питань захисту прав людини у складі представників Кабінету міністрів України, Генеральної прокуратури, НАБУ, СБУ, Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції, офісу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. У сьогоднішніх обставинах, коли професія адвоката позбавлена законодавчих механізмів захисту, що має безпосередній вплив на законний захист прав кожного громадянина України, вбачаємо необхідність у роботі спільного міжвідомчого органу, спроможного визначити сфери відповідальності та скоординованість дій правоохоронних органів за розслідування фактів порушень прав захисників та запобігання таким злочинам у подальшому”, - ідеться у зверненні НААУ.

НААУ звертає увагу Глави держави на тенденцію зростання кількості порушень прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності, особливо в резонансних справах. “Характерною ознакою 2018 року стало не лише продовження тенденції зростання тиску на адвокатську професію, але радикалізація проявів незаконного втручання в адвокатську діяльність. Небезпечним є те, що погрози та тиск перейшли з інформаційного поля до реального фізичного впливу на окремих адвокатів та діяльність адвокатури в цілому. При цьому безпосереднім учасником системних атак як на окремих адвокатів у резонансних справах, так і на Національну асоціацію адвокатів України та органи адвокатського самоврядування є праворадикальна організація С14. Дивує, що проекти цієї організації отримують фінансування з бюджету Міністерства молоді та спорту”, - ідеться у зверненні НААУ.

Після численних звернень Національної асоціації адвокатів України до Президента України, керівництва правоохоронних органів, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, міжнародних організацій та дипломатичних представництв вказані факти стали предметом вивчення Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ). У 23-й Доповіді Верховного комісара ООН з прав людини місія висловлює занепокоєння нападами на адвокатів та їх залякуванням із боку членів крайніх правих груп. УВКПЛ задокументувало три фізичні напади на адвокатів, скоєні групою «С14». При цьому міжнародні спостерігачі звертають увагу на те, що поліція у цих випадках “поводилася недбало, не втручаючись під час нападів або не розслідуючи належним чином ці інциденти”.

У Доповіді також висловлено стурбованість УВКПЛ повідомленнями про тиск, що здійснюється на Національну асоціацію адвокатів в Києві, щодо справ, пов'язаних із конфліктом (на Сході України), або справ обвинувачених, які, за твердженнями, зв'язані з озброєними групами.

Натомість, неодноразові звернення НААУ до національних державних органів та інституцій з приводу вказаних нападів на адвокатів та заклики до належного розслідування бездіяльності працівників Національної поліції, які не перешкоджали грубим порушенням прав захисників, не отримали жодної офіційної реакції. Навіть якщо окремі факти порушень вносяться до ЄРДР, вони не отримують кваліфікації з урахуванням профільного закону “Про адвокатуру та адвокатську діяльність”. Таким чином, злочини проти адвокатів не пов”язуються правоохоронцями з професійною діяльністю навіть у тих випадках, коли це є очевидним.

По суті, бездіяльність правоохоронних органів та байдужість вищого керівництва державних органів стали чинниками формування атмосфери безкарності та стимулом до ще більш зухвалих злочинів щодо адвокатів”, - констатовано у зверненні.

У ніч на 1 жовтня 2018 року в центрі Києва сталося озброєне пограбування будинку адвоката Андрія Буша, застосовані тортури до нього та членів його родини. Попри суспільний резонанс, у офіційних повідомленнях Національної поліції про цей випадок побіжно вказано, що будинок належить адвокату, а ціллю злочинців названо пограбування. При цьому, з інформації ЗМІ, зловмисники довідалися про майновий стан родини адвоката завдяки даним з е-декларації, поданої його дружиною — суддею Деснянського районного суду м. Києва.

Спільним викликом для безпеки професійної діяльності адвокатів та суддів є події 28 вересня 2018 року, які сталися у приміщенні Корольовського районного суду. Активісти праворадикальної організації С14 провокували адвоката Андрія Гожого, який є захисником у справі про державну зраду, не давали можливості вийти з приміщення після вимушеного оголошення суддею перерви у судовому засіданні та спричинили сутичку. Працівники поліції були відсутні, хоча очевидним є те, що у цій ситуації й інші учасники процесу опинилися під ризиком застосування фізичного впливу від осіб, які з”явилися у судове засідання організованою групою, поводилися агресивно та провокаційно. Сам факт масової присутності під час будь-якого судового процесу осіб спортивної зовнішності у балаклавах та, можливо, із зброєю повинен розглядатися як загроза безпеці всім сторонам процесу і грубий тиск на незалежність правосуддя.

“Переконані, що держава має всі інструменти та ресурси для того, аби принцип відкритості та змагальності судових процесів не перетворювався на вразливе місце системи правосуддя та безпеки професійної діяльності адвокатів і суддів. Конституційні права кожної людини на професійну правничу допомогу, вільний вибір захисника, законні права адвокатів, які передбачають незалежну безперешкодну діяльність для захисту прав людини, не можуть бути обмежені на догоду політичній доцільності чи радикальним ідеологіям окремих груп”, - ідеться у зверненні НААУ.

 

 


 

Популярні новини

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 628

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 2251

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 6942

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 6596

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 7652

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 6941

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 6549

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 7932

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл