ООН занепокоєна нападами на НААУ та порушеннями прав адвокатів в Україні | НААУ

ООН занепокоєна нападами на НААУ та порушеннями прав адвокатів в Україні

Різне
13:54 Ср 26.09.18 3615 Переглядів
Версія для друку

До 23-ої доповіді Верховного комісара ООН з прав людини включено порушення прав адвокатів та факти нападу на Національну асоціацію адвокатів України.

Чергова квартальна доповідь щодо ситуації з правами людини в Україні, підготовлена за результатами роботи Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ). Вона охоплює період з 16 травня до 15 серпня 2018 року.

УВКПЛ стурбоване повідомленнями про тиск, що здійснюється на Національну асоціацію адвокатів в Києві, щодо справ, пов'язаних із конфліктом (на Сході України), або справ обвинувачених, які, за твердженнями, зв'язані з озброєними групами”, - ідеться у доповіді.

УВКПЛ, крім того, занепокоєне нападами на адвокатів та їх залякуванням із боку членів крайніх правих груп. УВКПЛ задокументувало три фізичні напади на адвокатів, скоєні групою «С14», де поліція поводилася недбало, не втручаючись під час нападів або не розслідуючи належним чином ці інциденти. В одному випадку після нападу в соціальній мережі були розміщені погрози смертю на адресу одного адвоката і його сім’ї.

У доповіді описано ці випадки. Зокрема, 28 липня 2018 р. група учасників організації «С14» словесно принижували й спробували завдати удару головою адвокатові, якого вони звинуватили у сепаратизмі через представлення інтересів відповідачів у справах, пов'язаних з конфліктом. Це трапилося у приміщенні суду у присутності поліції, яка не відреагувала належним чином. Три дні потому близько 50 членів «С14» ввійшли у приміщення Національної асоціації адвокатів де агресивно вимагали скасування ліцензії вищезгаданого адвоката і заважали Комітетові захисту прав адвокатів проводити його засідання. 7 серпня 2018 р. троє членів «С14» вдалися до фізичного насильства щодо іншого адвоката після того, як він прокоментував їхню поведінку в залі суду. Це відбувалося також у присутності поліції, але вони не втручалися. УВКПЛ нагадує, що адвокатів не слід ототожнювати з їхніми клієнтами й що органи влади мають забезпечувати безпеку і охорону приміщень судів для захисту представників юридичної професії під час виконання ними своїх обов’язків.

УВКПЛ, як і раніше, занепокоєне тим, що адвокати, яких призначають представляти інтереси осіб, затриманих у зв'язку з конфліктом, лише формально виконують свої функції з захисту. Складається враження, що надання адвоката здійснюється з метою легітимізації «засудження». Це занепокоєння ще більше посилюється через перешкоди, встановлені «Донецькою народною республікою» та «Луганською народною республікою» для приватних адвокатів, найнятих для участі у провадженнях, наприклад, перешкоди у спілкуванні з клієнтами й наданні інформації про них.

У доповіді також згадано, що 24 травня 2018 року адвокат, який представляє інтереси жертв нападу на ромське поселення у Вільшанах, що мало місце у травні 2017 року, зазнав жорстокого нападу з боку групи чоловіків, у складі якої, як повідомлялося, був місцевий прокурор. Адвокатові погрожували смертю в разі, якщо він не відмовиться від цієї справи.

Управління Верховного комісара ООН з прав людини рекомендує Генеральній прокуратурі та правоохорнним органам України забезпечити належну кваліфікацію, ефективне і своєчасне розслідування, а також притягнення до відповідальності учасників крайніх правих груп або інших осіб, які скоїли злочини за ознакою раси, статі, віросповідання, мови, національного чи етнічного походження, політичних або соціальних переконань, сексуальної орієнтації, ґендерної ідентичності або будь-якими іншими ознаками, дискримінація за якими заборонена міжнародними стандартами у сфері прав людини.

Квартальні доповіді УВКПЛ ґрунтуються на основі інформації, зібраної ММПЛУ шляхом проведення інтерв’ю (з жертвами, свідками, родичами жертв і адвокатами), під час поїздок на місця, зустрічей з представниками Уряду, громадянським суспільством та іншими співрозмовниками, моніторингу судових засідань, а також аналізу судових документів, офіційних звітів, інформації із відкритих джерел та інших відповідних матеріалів.

 

 

 

Популярні новини

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 449

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 641

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 916

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 2184

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3447

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 7948

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 7463

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 8393

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл