НААУ звернулася до ГПУ та САП з приводу можливих порушень прав адвоката Бабич | НААУ

НААУ звернулася до ГПУ та САП з приводу можливих порушень прав адвоката Бабич

Гарантії діяльності
14:00 Пт 20.07.18 3468 Переглядів
Версія для друку

НААУ звернулася до генерального прокурора Юрія Луценка та його заступника- керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького з проханням перевірити законність отримання доступу до даних мобільного телефону адвоката Анни Бабич.

Відповідні листи направлені за підписом Голови НААУ Лідії Ізовітової.

Підставою для звернень стала письмова заява до НААУ від Анни Бабич, в якій викладені обставини можливих порушень гарантій адвокатської діяльності з боку окремих працівників Національного антикорупційного бюро України під час здійснення досудового розслідування. Цього тижня ситуація була розглянута також на екстреному засіданні Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності при НААУ.

Зокрема, рішення про доступ до мобільного телефну адвоката ухвалено слідчим суддею Солом’янського районного суду міста Києва за наслідками розгляду клопотання, яке подане детективами НАБУ.

НААУ звертає увагу керівництва ГПУ на те, що спеціальний статус адвоката передбачає отримання та володіння адвокатською таємницею. Особи, винні в доступі сторонніх осіб до адвокатської таємниці або її розголошенні, несуть відповідальність згідно із законом. Так, частина п’ята статті 254 КПК України зазначає, що категорично заборонено будь-яке втручання у приватне спілкування захисника.

Детективи НАБУ, які звертались до слідчого судді з клопотанням про надання доступу до інформації про власника відповідних номерів мобільного зв’язку та погоджували його з прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, достеменно знали, що йдеться про інформацію, власником якої є адвокат Бабич А.В.

Безперечно, отриманням доступу до охоронюваної законом таємниці адвоката Бабич А.В., під виглядом боротьби з корупцією, яка не може домінувати над правами людей, порушені права громадян та юридичних осіб, які спілкувалися зі своїм адвокатом”, - ідеться у зверненні до ГПУ та САП.

Посилаючись на вимоги стетй 23, 45, 55, 56 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», НААУ просить здійснити перевірку викладених обставин та з’ясувати, чи дотримано гарантії адвокатської діяльності, визначені ст. 23 Закону, та умови особливого порядку кримінального провадження стосовно адвоката в частині погодження спеціальним суб’єктом клопотання про дозвіл на втручання у приватне спілкування.

У разі виявлення порушень, вжити всіх необхідних заходів з метою притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності.

Про результати розгляду звернення ГПУ та САП мають повідомити Національну асоціацію адвокатів України та адвоката Анну Бабич.

Популярні новини

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 248

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 277

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 794

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 703

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 755

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 2072

Дискусія

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили…

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

12:49 Чт 18.04.24 2661

Гарантії діяльності

Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники…

Однією із тем, що сьогодні обговорюються професійною юридичною спільнотою, залишається проблема діяльності українських адвокатів на тимчасово окупованих територіях. Наскільки правомірними є ініціативи її криміналізації?

9:41 Чт 18.04.24 2423

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл