46-та конференція лідерів адвокатур Європи присвячена незалежності самоврядування | НААУ

46-та конференція лідерів адвокатур Європи присвячена незалежності самоврядування

Різне
20:37 Пт 09.02.18 1207 Переглядів
Версія для друку

Заступник голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій та голова ВРК Максим Болдін беруть участь у 46-й щорічній Конференції лідерів адвокатур Європи у Відні. Цього року у конференції беруть участь понад 200 лідерів національних адвокатур, керівників органів адвокатського самоврядування та запрошені представники найбільних професійних організацій ССВЕ та ІВА.

Темою 46-ої конференції стала незалежність адвокатського самоуправління від держави. Дискусії учасників конференції засвідчили, що, незалежно від рівня розвитку країни, проблеми у відносинах з владою є всіх адвокатур. Про це говорили представники Франції, Польща стурбована системними проблемами, які виникли внаслідок того, що немає єдиної сильної організації, яка могла б представити всіх адвокатів. Чимало делегацій висловилися про загрозливу тенденцію порушення прав органів адвокатського самоврядування, що становить загрозу для принципу верховенства права.

«Наше беззаперечне право мати незалежні професійні організації є єдиною запорукою нашого сильного впливу на те, щоб панувало верховенство права. Інакше ми не зможемо захистити права людини», - сказала Марія Слазак, колишній віце-президент ССВЕ у своїй ключовій доповіді під час конференції.

Вперше за всю історію проведення президентської конференції адвокатур українська делегація отримала право на виступ.

Валентин Гвоздій доповів про успіх української адвокатури в розбудові системи самоврядування. Профільний закон 2012 року, яким сьогодні керується українська адвокатура, є одним з найновіших у Європі, однак, у короткий п”ятирічний період вдалося створити з нуля європейську самоврядну організацію, яка повністю відповідає стандартам Ради Європи, спроможна захистити права адвокатів та виражає єдину позицію адвокатської спільноти. Водночас, форсування реформи адвокатури викликає стурбованість, оскільки в основу змін покладена неробоча модель з відцентровими тенденціями. В результаті, єдність національного інституту адвокатури може бути зруйнована, що становить ризик для унітарної країни.

Деякі ідеологи реформування професії у напрацьованому робочою групою Ради з питань судової реформи редакції законопроекту пропонують змінити систему органів адвокатського самоврядування. Передбачений абсолютно неробочий варіант, який стане першим кроком до фактичної федералізації професії в унітарній країні. Це є недопустимим та містить цілий ряд корупційних ризиків, а крім того, не має нічого спільного з децентралізацією”, - наголосив Валентин Гвоздій.

Заступник Голови НААУ повідомив, що натомість від НААУ та регіональних органів внесено пропозиції проводити реформу шляхом вдосконалення існуючої моделі. У висновку Венеціанської комісії підтверджено її відповідність європейським стандартам як за структурою, так і за розподілом повноважень. При цьому, проект змін від Робочої групи маніпулює оцінками на відповідність стандартам Ради Європи та навіть входить з ними у пряму суперечність.

На „полях“ конференції відбувся цілий ряд зустрічей української делегації з президентом Правничого товариства Англії та Вельсу щодо підготовки спільного заходу для адвокатів. Також проведений ряд зустрічей з представниками адвокатур Німеччини та інших європейських країн. Також німецької та представниками європейських адвокатур.

Відбулася зустріч і з президентом адвокатури Казахстану, яка зацікавлена у вивченні досвіду України у розбудові адвокатського самоврядування та відстоюванні незалежності професії.

Популярні новини

Підтримка

Опікунська рада НААУ підтримала родини ще 7 адвокатів

Опікунська рада НААУ підтримала родини двох загиблих на війні адвокатів, а також надала матеріальну допомогу колегам, що втратили житло через бойові дії в Україні.

10:12 Пт 26.04.24 896

Анонс

РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД

Тлумачення центром безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, протиставило інтереси адвоката інтересам його підзахисного у кримінальній справі.

16:58 Чт 25.04.24 2047

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 2321

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 3249

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 3114

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 2152

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3148

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3478

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл