Права адвокатів мають отримати посилений захист у законодавстві — Лідія Ізовітова | НААУ

Права адвокатів мають отримати посилений захист у законодавстві — Лідія Ізовітова

Різне
20:23 Пт 22.09.17 1282 Переглядів
Версія для друку

Права адвокатів та гарантії адвокатської діяльності мають отримати посилений захист шляхом внесення змін до законодавства.

Про це заявила, відкриваючи засідання Ради адвокатів України, голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова.

За її словами, ситуація з дотриманням професійних прав не виправляється, а основними порушниками залишаються представники правоохронних органів. Про це свідчить і підготовлена комітетом НААУ аналітична довідка про порушення прав адвокатів.

Так, за словами Лідії Ізовітової, Комітет захисту прав адвокатів та НААУ всередині вересня проводили публічну дискусію спільно з представниками Генеральної прокуратури, Національної поліції, суддями, адвокатами та науковцями. Ключовою темою була процедура вручення підозри спеціальним суб”єктам, до яких віднесено і адвокатів.

Обговорення виявило принципові розбіжності у тлумаченні застосування норм профільного закону та КПК про порядок вручення підозри адвокату. Правоохоронці вважають, що процедури підписання підозри та її вручення можуть здійснювати різні особи. Адвокати ж наполягають на тому, що вручення підозри законом про адвокатуру та положеннями КПК для спеціального суб”єкта має здійснювати один і той самий перелік уповноважених осіб.

Голова НААУ, РАУ висловила сподівання на те, що права адвокатів вдасться посилити через внесення змін до законодавства, особливо після того, як стосовно народних депутатів також було порушено процедури вручення підозри для спеціального суб”єкта.

Реформа адвокатури, за словами Лідії Ізовітової, має визначити професійні права як безумовний пріоритет. Приклад деяких країн, в яких положенння закону про адвокатуру в частині прав адвокатів мають домінуюче значення в разі неузгодженостей з нормами інших законів, може стати формулою вирішення цієї проблеми в українському законодавстві.

Про права адвокатів йшлося і під час зустрічі керівництва НААУз делегацією Ради Європи, яка готує звіт Needs Assessment Report for UNBA (Оцінка потреб НААУ) для планування подальшої підтримки реформи адвокатури в Україні

 

Популярні новини

Війна

В.Гвоздій розповів фінським колегам про досвід діяльності…

Фінляндія, яка має близько 1300 км сухопутного кордону з Росією, у квітні 2023 року вступила до НАТО. Втім межування з агресивним сусідом очевидно залишає актуальними ризики конфлікту і навіть війни. Тому фінські адвокати цікавляться досвідом українських колег з організації роботи в умовах воєнного стану.

20:16 Пт 11.10.24 336

Доступ до професії

Освітянам і студентам розповіли про становлення та традиції…

Науково-методичний Центр досліджень адвокатури і права НААУ розпочав співпрацю з Національною академією педагогічних наук України. Першим спільним заходом двох інституцій став вебінар для викладачів та студентів.

11:26 Пт 11.10.24 903

Самоврядування

Як має діяти КДКА, якщо суд скасував її рішення у дисциплінарній…

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури регіону продовжує розглядати дисциплінарну скаргу після скасування судом рішення КДКА по суті дисциплінарної справи, якщо рішення про порушення дисциплінарної справи стосовно адвоката є діючим.

14:56 Чт 10.10.24 2155

Дискусія

Інструменти розшуку активів у цифрову епоху обговорили експерти

Іноді фото улюбленого собаки, розміщене у соцмережі, може дати зачіпку для виявлення прихованих активів недобросовісного боржника. А для ефективного стягнення необхідний доступ до відповідних реєстрів та баз даних країн ЄС.

12:09 Чт 10.10.24 2125

Cудова практика

За подачу однотипних заяв суд може накласти штраф – нагадали у ГСК

Синхронна подача однотипних заяв як однією особою, так і від імені різних осіб, можуть визнаватися зловживанням процесуальними правами, із притягненням винних осіб до відповідальності у вигляді штрафу.

18:17 Ср 09.10.24 3084

За кордоном

Як українському адвокату почати практику у Чехії

Аби почати практикувати міжнародне право та право рідної країни у Чеській Республіці, українському адвокату необхідно набути статус іноземного адвоката в цій країні і потрапити до реєстру Асоціації адвокатів Чехії.

13:32 Ср 09.10.24 2868

Війна

Захист прав осіб з інвалідністю під час мобілізації: адвокати…

Мобілізація осіб з інвалідністю проти їх волі та з порушенням установленого порядку звісно неприпустима. І хоча подальше звернення до суду забезпечує поновлення прав, утім це завжди зайві витрати часу, додатковий стрес та моральна шкода.

12:23 Ср 09.10.24 2905

Дискусія

Чому українці побоюються штучного інтелекту пояснив експерт…

Попри швидкоплинність процесу розповсюдження штучного інтелекту в світі, в Україні більшість людей побоюються використовувати новітні технології на практиці. Це пов’язано необізнаністю та відсутністю правового регулювання використання ШІ.

11:36 Ср 09.10.24 1812

Вестник:№ 9 вересень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл