Вирішення питань реформування адвокатури без адвокатури є неприпустимим Лідія Ізовітова | НААУ

Вирішення питань реформування адвокатури без адвокатури є неприпустимим Лідія Ізовітова

Різне
13:22 Вт 24.05.16 746 Переглядів
Версія для друку

Зміни до закону “Про адвокатуру та адвокатську діяльність”, які напрацьовані в робочій групі Ради з питань судової реформи при Президенті України, несуть загрозу незалежному статусу адвокатури та ефективному функціюванню адвокатського самоврядування.

Про це заявила під час позачергово засідання Ради адвокатів України 20 травня Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова.

“Нове реформування завдасть шкоди адвокатурі і знищить адвокатуру як таку. Якщо ми будемо всі питання вирішувати з'їздом адвокатів, то ми вже можемо гарантувати, що мало що ми приймемо, і, таким чином, саморегулювання професії не відбудеться. Ми просто не будемо здатні приймати рішення”, - наголосила Лідія Ізовітова.

Зокрема, розбалансовані повноваження з”їзду, ради адвокатів, не прийнятний порядок формування цих органів, нереалістичну модель фінансування, а реальний досвід роботи цих органів взагалі не врахований.

“В робочій групі бачать віртуальну власну модель і вони стоять на цій позиції — хай буде інша, але не та що зараз є”, - сказала Лідія Ізовітова.

Так, деякі новели законопроекту приведуть до знищення як такого самоврядного інституту, буде знищена саморегуляція, яка дуже цінна для адвокатури.

Голова НААУ нагадала, що створення системи органів адвокатського самоврядування відповідно до закону 2012 року було умовою для підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом і відповідно робота незалежної адвокатури є вимогою європейською сторони.

Водночас, ініційована зараз реформа через внесення змін до закону відбувається без реальної участі представниців НААУ у цьому процесі. Так, робоча група проводить обговорення законопроекту в схвальному режимі, а критику, яка лунає з боку адвокатів, не враховують.

Сама робоча група сформована без реального представництва адвокатури — воно по суті підмінене участю членів Асоціації правників України, яка є громадською організацією не лише адвокатів, але і суддів, прокурорів, слідчих, юристів, студентів.

“Таким чином, зміни до закону про адвокатуру лобіюються людьми, які стоять з адвокатами по різні сторони барикад. Їм не зрозуміла позиція самоврядних організацій і самоврядності адвокатури”, - констатувала Лідія Ізовітова. Пропоновані кандидатури від НААУ не були включені до складу робочої групи під різними приводами.

За словами Голови НААУ, окремі спроби долучення НААУ до широкого публічного обговорення мали на меті легітимізацію того доробку, який має робоча група. “Ми почали вимагати, що будь-яке втручання держави в діяльність самоврядування адвокатури неприпустиме, тому що розділ самоврядних організацій повністю перекреслив наше чинне адвокатське самоврядування.”, - заявила Лідія Ізовітова.

У відповідь на створення перешкод до участі адвокатури в робочій групі Ради судової реформи 20 травня було зібрано позачергове засідання Ради адвокатів України.

Популярні новини

Підтримка

Опікунська рада НААУ підтримала родини ще 7 адвокатів

Опікунська рада НААУ підтримала родини двох загиблих на війні адвокатів, а також надала матеріальну допомогу колегам, що втратили житло через бойові дії в Україні.

10:12 Пт 26.04.24 1458

Анонс

РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД

Тлумачення центром безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, протиставило інтереси адвоката інтересам його підзахисного у кримінальній справі.

16:58 Чт 25.04.24 2600

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 2873

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 3262

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 3124

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 2154

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3152

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3479

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл