НААУ реагує на порушення прав адвокатів | НААУ

НААУ реагує на порушення прав адвокатів

Різне
11:23 Ср 27.01.16 6271 Переглядів
Версія для друку

НААУ стурбована зростанням кількості звернень адвокатів про порушення прав та гарантій адвокатської діяльності на підставі неправомірних дій з боку правоохоронних органів.

Так, 25 січня 2016 року на адресу Асоціації надійшло звернення трьох адвокатів щодо порушення їхніх професійних прав та неправомірного втручання в їхню адвокатську діяльність з боку працівників прокуратури міста Києва. У зверненні, зокрема, повідомлялося, що слідчий прокуратури міста Києва викликав зазначених адвокатів як свідків в рамках кримінального провадження щодо їхнього клієнта – українського бізнесмена та політика.

Наразі НААУ вже звернулася до Генерального прокурора України з проханням невідкладно відреагувати, здійснити перевірку наведених фактів та вжити всіх можливих заходів щодо недопущення порушення прав адвокатів.

НААУ вважає неправомірними вказані дії слідчого прокуратури міста Києва та такими, що спрямовані на здійснення тиску на адвокатів, які надають правову допомогу своєму клієнту. Наголошуємо на тому, що органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їхні посадові і службові особи у відносинах з адвокатами зобов’язані дотримуватися вимог Конституції України та законів України, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року та протоколів до неї, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України, зобов’язань України перед ПАРЄ щодо незалежної професії адвоката,  практики Європейського суду з прав людини.  «Коли окремі держави ігнорують свої зобов'язання, або коли намагаються вибирати, яких правил необхідно дотримуватися, а яких – ні, то це висмикує з'єднувальні елементи з тканини Конвенції», - це слушне застереження державам-членам від генерального секретаря Ради Європи Турбйорна Ягланда.

Дії правоохоронних органів, про які повідомлено НААУ, ставлять під загрозу один з фундаментальних принципів адвокатської діяльності у правовій державі – гарантії адвокатської таємниці. Так, за законодавством України будь-яка інформація, що стала відома адвокату про клієнта, а також питання з яких клієнт звертався до адвоката, зміст порад, консультацій, роз’яснень адвоката, складені ним документи, інформація, що зберігається на електронних носіях, та інші документи і відомості, одержані адвокатом під час здійснення адвокатської діяльності, відносяться до адвокатської таємниці, яку адвокат зобов’язаний зберігати. Особи, винні в доступі сторонніх осіб до адвокатської  таємниці або її розголошенні, несуть відповідальність згідно із законом. Забороняється вимагати від адвоката надання відомостей, що є адвокатською таємницею. З цих питань адвокати не можуть бути допитані як свідки.

Окрім того, проведення оперативно-розшукових та слідчих дій працівниками правоохоронних органів стосовно адвокатів може проводитися лише у визначеному в законодавстві особливому порядку. Підставою для таких дій є судове рішення, ухвалене за клопотанням Генерального прокурора України, його заступників, прокурора Автономної Республіки Крим, області, міста Києва та міста Севастополя.
Дії правоохоронних органів у таких випадках мають відбуватися виключно в межах чинного законодавства.

Наголошуємо також, що закон також встановлює заборону ототожнювати адвоката зі своїм клієнтом; втручатися в правову позицію адвоката; притягати до кримінальної чи іншої відповідальності або погрожувати застосуванням відповідальності у зв’язку із здійсненням адвокатської діяльності згідно із законом. Не можуть бути підставою для притягнення адвоката до відповідальності його висловлювання у справі, у тому числі ті, що відображують позицію клієнта, заяви у засобах масової інформації, якщо при цьому не порушуються професійні обов’язки адвоката тощо.

Прецеденти, про які повідомлено Асоціацію, підривають професійні засади діяльності адвокатури, дискредитують українське правосуддя та державу Україну як члена європейських та міжнародних правозахисних організацій.

Враховуючи те, що одним із пріоритетних завдань самоврядної адвокатської асоціації є захист професійних прав адвокатів та забезпечення гарантій адвокатської діяльності, НААУ вбачає необхідним привернути міжнародну увагу до фактів порушення професійних прав та гарантій професійної діяльності адвокатів в Україні та сподівається на підтримку в утвердженні в Україні дійсно незалежної адвокатури, вільної від будь-якого тиску чи втручання з боку держави. Зокрема, відкритий лист НААУ буде направлено до Міжнародної асоціації адвокатів та Ради адвокатських асоціацій та правничих товариств Європи для інформування, реагування та усунення можливих причин та умов, що сприяють створенню подібних ситуацій.

НААУ пильно відстежуватиме перебіг подальших подій та докладе усіх зусиль для повернення ситуації у правове поле. Дотримання гарантій адвокатської діяльності є основою складової незалежної та професійної діяльності адвоката щодо здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги.

Виджет Перегляд файлу

Виджет Перегляд файлу

Популярні новини

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 534

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 553

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 1106

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 964

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 1019

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 2343

Дискусія

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили…

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

12:49 Чт 18.04.24 2932

Гарантії діяльності

Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники…

Однією із тем, що сьогодні обговорюються професійною юридичною спільнотою, залишається проблема діяльності українських адвокатів на тимчасово окупованих територіях. Наскільки правомірними є ініціативи її криміналізації?

9:41 Чт 18.04.24 2690

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл