Адвокатура України з 2012 року не здійснює правових функцій держави, а є саморегулівним інститутом, - експерт-конституціоналіст | НААУ

Адвокатура України з 2012 року не здійснює правових функцій держави, а є саморегулівним інститутом, - експерт-конституціоналіст

Самоврядування
12:11 Пт 05.04.24 6723 Переглядів
Версія для друку

За час свого існування українська адвокатура пройшла шлях від повної підпорядкованості державі за радянських часів, через делегування державою публічних функцій у 1990-х, і до повної інституційної незалежності, професійності і самоврядності після 2012 року.

На це звернула увагу експерт-конституціоналіст Марина Ставнійчук у статті «Адвокатура України: європейське майбутнє чи знову у радянщину?!», оприлюдненій виданням New Vioce (колишнє «Новое время»), передають «Українські новини».

Вона нагадала, що наприкінці існування СРСР прагнення адвокатського середовища полягали у здоланні тотального державного контролю та забезпеченні вільного та рівного доступу до професії. І з ухваленням у незалежній Україні Закону «Про адвокатуру» (№2887-XII від 19.12.92) спільнота домоглася припинення підпорядкованості і залежності від Міністерства юстиції.

Саме тоді утворилася система кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури. Указом Президента від 05.05.93 № 155 були затверджені Положення про кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури та Положення про Вищу кваліфікаційну комісію адвокатури. А на їх підставі - зареєстровані комісії як юридичні особи публічного права, яким делегували публічні повноваження.

Втім, за наполяганням і неодноразовим нагадуванням європейських партнерів українська адвокатура у 2012 році стала самоврядною. За новим Законом № 5076-VI «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» інститут вже сам мав затверджувати основні регулюючі документи. І фактично інститут адвокатури повністю втратив функції, як такі, що були делеговані державою.

Рішення та інші акти Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури при Кабміні та обласних КДКА визнавалися чинними до прийняття відповідних актів новими органами адвокатського самоврядування. Також старі комісії (юридичні особи публічного права) мали продовжувати роботу лише до першого засідання нових.

На думку Марини Ставнійчук, інститут адвокатури у цілому є специфічним. Хоча сьогодні він і не здійснює правових функцій держави, водночас, у сфері професійної складової громадянського суспільства діє публічно.

Публічно-правові функції, делеговані державою у правовідносинах, що пов’язані із правосуддям, здійснюють інші суб'єкти: суд та прокуратура, що є суб'єктами, реально уповноваженими на виконання функцій держави. Водночас органи адвокатського самоврядування, хоча в силу закону і виконують низку регулятивних, кваліфікаційних і дисциплінарних функцій, за колом осіб вони обмежені лише своїми членами. Відтак, говорити про уповноваження на виконання функцій держави тут недоречно.

Окремі висновки Верховного Суду щодо того, що деякі органи адвокатського самоврядування, зокрема КДКА та ВКДКА, є уповноваженими суб'єктами на виконання функцій держави, експерт-конституціоналіст називає досить спірними. На її погляд такі висновки не повною мірою відповідають букві Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» та свідчать скоріше про досі радянський підхід окремих високих суддів до розуміння функцій держави, яка раніше охоплювала усі відносини, в тому числі громадянське суспільство.

Марина Ставнійчук резюмує, що саме завдяки реформі 2012 року адвокатура України, яка стала самоврядною, саморегулівною, позбулася усіх державних функцій. Органи адвокатського самоврядування більше не уповноважувалися на виконання функцій держави, що забезпечило реальну незалежність професійної діяльності адвокатів щодо здійснення захисту, представництва та надання інших видів правничої допомоги.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Навчання

Успіх у бізнесі: 5 порад молодим юристам дав Валентин Гвоздій

Успіх юридичного бізнесу, як і будь-якого іншого, вимірюється фінансовими показниками. Але багато хто, особливо на початку карʼєри, відчуває труднощі, які зумовлені практичними аспектами організації роботи: управлінням відносинами з клієнтами, розумінням судових процедур або навичками складання юридичних документів. Як їх долати?

15:51 Пт 03.05.24 1811

Дискусія

Як приватизація впливає на сферу конкуренції - думка експерта

Вдосконаливши законодавство про захист економічної конкуренції та діяльність Антимонопольного комітету України, влада фактично розпочала новий етап реформи конкурентного середовища в Україні.

12:23 Пт 03.05.24 1750

БПД

Методику обрахунку епізодів при оплаті послуг адвоката БПД слід…

Рада адвокатів України ініціює зміни до постанови Кабінету Міністрів про оплату послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правничу допомогу.

10:42 Пт 03.05.24 1954

Навчання

Судові виклики та повідомлення: про що має знати адвокат?

З моменту внесення змін до процесуального законодавства в частині обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів у Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі (ЄСІТС) або її окремих підсистемах (модулях), що забезпечують обмін документами, змінилися підходи щодо визначення перебігу строків при отриманні процесуальних документів від суду.

17:08 Чт 02.05.24 3403

Дискусія

Як заявити відвід, щоб його не відхилили, розбиралися адвокати

Сутність відводу полягає в можливості усунення окремих учасників від участі у кримінальному провадженні за наявності обґрунтованих сумнівів в їх неупередженості. Проте практика застосування відводів у кримінальному процесі свідчать про недотримання послідовності, вичерпності та однозначності тлумачення відповідних норм КПК.

16:12 Чт 02.05.24 3340

Анонс

Адвокатів закликають долучитися до допомоги українським біженцям

Адвокати, які відчувають соціальну відповідальність і мають бажання та змогу надавати правничу допомогу українським біженцям, можуть долучитися до реалізації спільної ініціативи Данської ради з питань біженців та НААУ на цифровій платформі PravoVsim.

14:18 Чт 02.05.24 3353

Дискусія

Релокований бізнес: з якими проблемами стикаються підприємства?

В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення релокувалися майже 19 тис. підприємств. Найпопулярнішими напрямками, куди рухається бізнес, виявилися Київська та Закарпатська області. Серед усіх компаній найчастіше релокуються оптові компанії.

13:26 Чт 02.05.24 3180

Видання

Опубліковано черговий номер Вісника НААУ за квітень 2024 року

Вісник НААУ за квітень 2024 року доступний на сайті.

16:57 Ср 01.05.24 129

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл