Принцип інституційної безперервності влади в Україні розтлумачать адвокати | НААУ

Принцип інституційної безперервності влади в Україні розтлумачать адвокати

Анонс
16:21 Ср 03.04.24 7835 Переглядів
Версія для друку

16 квітня 2024 року у НААУ відбудеться круглий стіл на тему «Принцип інституційної безперервності влади в Україні: виклики в умовах воєнного стану та післявоєнного періоду».

Організаторами заходу виступили комітети НААУ з питань виборчого права та з питань верховенства права.

Захід розпочнеться об 11.00 у режимі онлайн і транслюватиметься на платформі Zoom та Facebook-сторінці НААУ.

На сьогодні в Україні наявна потреба у дослідженні законодавства, в тому числі, міжнародного досвіду, правозастосовної практики та практики органів конституційного контролю з питань безперервності влади. Обговорення зазначених проблем надасть можливість сформувати уніфіковане розуміння інституту безперервності влади в умовах воєнного стану та післявоєнного періоду у контексті єдності підходів у правотворчій та правозастосовчій діяльності. Особливо актуальною є характеристика зазначених питань щодо Верховної Ради України та Президента України.

Питання для обговорення:

  • законодавче регулювання інституту безперервності влади у розрізі національних і міжнародних стандартів: парламентський і президентський виміри;
  • роль органів конституційного контролю з погляду офіційного тлумачення питань безперервності влади;
  • правозастосовча практика з питань інституційних основ безперервності влади: висновки судів, практика ЦВК тощо.

Спікерами на заході будуть представники обох комітетів НААУ та запрошені гості: перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович, голова Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Качура, член Центральної виборчої комісії України Сергій Постівий, заступник голови Центральної виборчої комісії України Сергій Дубовик, член Центральної виборчої комісії України та член Ради Комітету НААУ з питань виборчого права Андрій Євстігнєєв, завідувачка кафедри конституційного права Київського національного університету імені Тараса Шевченка Ольга Лотюк. Модеруватимуть захід голови комітетів НААУ Алла Басалаєва та Марина Ставнійчук.

Взяти участь у заході можна за посиланням.

За більш детальною інформацією можна звертатися до члена команди координатора комітетів НААУ Віталія Федірка (v.fedirko@unba.org.ua).

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Навчання

Успіх у бізнесі: 5 порад молодим юристам дав Валентин Гвоздій

Успіх юридичного бізнесу, як і будь-якого іншого, вимірюється фінансовими показниками. Але багато хто, особливо на початку карʼєри, відчуває труднощі, які зумовлені практичними аспектами організації роботи: управлінням відносинами з клієнтами, розумінням судових процедур або навичками складання юридичних документів. Як їх долати?

15:51 Пт 03.05.24 3361

Дискусія

Як приватизація впливає на сферу конкуренції - думка експерта

Вдосконаливши законодавство про захист економічної конкуренції та діяльність Антимонопольного комітету України, влада фактично розпочала новий етап реформи конкурентного середовища в Україні.

12:23 Пт 03.05.24 3236

БПД

Методику обрахунку епізодів при оплаті послуг адвоката БПД слід…

Рада адвокатів України ініціює зміни до постанови Кабінету Міністрів про оплату послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правничу допомогу.

10:42 Пт 03.05.24 3440

Навчання

Судові виклики та повідомлення: про що має знати адвокат?

З моменту внесення змін до процесуального законодавства в частині обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів у Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі (ЄСІТС) або її окремих підсистемах (модулях), що забезпечують обмін документами, змінилися підходи щодо визначення перебігу строків при отриманні процесуальних документів від суду.

17:08 Чт 02.05.24 4917

Дискусія

Як заявити відвід, щоб його не відхилили, розбиралися адвокати

Сутність відводу полягає в можливості усунення окремих учасників від участі у кримінальному провадженні за наявності обґрунтованих сумнівів в їх неупередженості. Проте практика застосування відводів у кримінальному процесі свідчать про недотримання послідовності, вичерпності та однозначності тлумачення відповідних норм КПК.

16:12 Чт 02.05.24 4838

Анонс

Адвокатів закликають долучитися до допомоги українським біженцям

Адвокати, які відчувають соціальну відповідальність і мають бажання та змогу надавати правничу допомогу українським біженцям, можуть долучитися до реалізації спільної ініціативи Данської ради з питань біженців та НААУ на цифровій платформі PravoVsim.

14:18 Чт 02.05.24 4858

Дискусія

Релокований бізнес: з якими проблемами стикаються підприємства?

В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення релокувалися майже 19 тис. підприємств. Найпопулярнішими напрямками, куди рухається бізнес, виявилися Київська та Закарпатська області. Серед усіх компаній найчастіше релокуються оптові компанії.

13:26 Чт 02.05.24 4666

Видання

Опубліковано черговий номер Вісника НААУ за квітень 2024 року

Вісник НААУ за квітень 2024 року доступний на сайті.

16:57 Ср 01.05.24 176

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл