РАУ оцінила роз’яснення НАЗК щодо адвокатів як суб’єктів декларування | НААУ

РАУ оцінила роз’яснення НАЗК щодо адвокатів як суб’єктів декларування

Самоврядування
14:05 Пт 26.01.24 13947 Переглядів
Версія для друку

Роз’яснення НАЗК щодо декларування мають лише роз’яснювальний характер і не встановлюють нових правових норм. Агентство не є законодавчим органом, не може встановлювати нові правові норми, змінювати, підміняти чи тлумачити їх.

На це звернула увагу Рада адвокатів України, оцінюючи роз’яснення НАЗК від 13 листопада 2023 року про те, що суб’єктами, на яких поширюється дія Закону «Про запобігання корупції» є  члени Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури, дисциплінарних палат КДКА (рішення РАУ від 15 – 16 грудня 2023 р. № 134 оприлюднене на сайті НААУ).

Нагадаємо, згідно з пп.«в» п.2 ст. 3 Закону, його дія (зокрема і щодо обов’язку подавати декларації) поширюється на «представників громадських об’єднань, наукових установ, навчальних закладів, експертів відповідної кваліфікації, інших осіб, які входять до складу конкурсних та дисциплінарних комісій, утворених відповідно до… законів». У НАЗК переконані, що цю норму слід застосовувати і до дисциплінарних ораганів інституту адвокатури.

Але інформація, викладена у згаданому роз’ясненні, лише відображає позицію державного органу у численних спорах. Кінцевим результатом було винесення постанови Великої Палати Верховного Суду від 02.02.2023 (справа № 260/3380/21), якою не було встановлено обов’язку подання декларацій адвокатами.

У свою чергу РАУ не погодилася з позицією НАЗК та зауважила, що розширене тлумачення Закону суперечить принципу правової визначеності, який є складовою принципу верховенства права.

Адвокатура є незалежним самоврядним професійним правозахисним інститутом громадянського суспільства, тобто недержавним інститутом, діяльність якого не пов’язана з виконанням функції держави або місцевого самоврядування. Органи державної влади і органи місцевого самоврядування не вправі втручатись в діяльність адвокатури та органів адвокатського самоврядування.

Також РАУ послалася на позицію Конституційного Суду (рішення № 5-рп/2005 від 22.09.2005) про те, що юридичні конструкції норм права (дефініції, диспозиції), які не дають змоги їх адресатам – фізичними особам, що здійснюють діяльність, пов’язану із запобіганням, протидією корупції, чітко з’ясовувати свої обов’язки щодо подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, повною мірою визначати свою поведінку та передбачати наслідки своїх дій, в окремих випадках можуть призвести до довільного тлумачення положень законів спеціально уповноваженими суб’єктами (органами державної влади) у сфері протидії корупції, що може призвести до сваволі у притягненні фізичних осіб до юридичної відповідальності, обумовлювати настання для них інших негативних правових наслідків.

Отже, розширене свавільне тлумачення НАЗК закону є втручанням органу виконавчої влади в діяльність незалежного інституту адвокатури. У свою чергу, не подання декларацій членами ВКДКА та дисциплінарних палат КДКА є правомірним у зв’язку з відсутністю правової визначеності у цьому питанні в діючому законодавстві.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Навчання

Успіх у бізнесі: 5 порад молодим юристам дав Валентин Гвоздій

Успіх юридичного бізнесу, як і будь-якого іншого, вимірюється фінансовими показниками. Але багато хто, особливо на початку карʼєри, відчуває труднощі, які зумовлені практичними аспектами організації роботи: управлінням відносинами з клієнтами, розумінням судових процедур або навичками складання юридичних документів. Як їх долати?

15:51 Пт 03.05.24 2197

Дискусія

Як приватизація впливає на сферу конкуренції - думка експерта

Вдосконаливши законодавство про захист економічної конкуренції та діяльність Антимонопольного комітету України, влада фактично розпочала новий етап реформи конкурентного середовища в Україні.

12:23 Пт 03.05.24 2112

БПД

Методику обрахунку епізодів при оплаті послуг адвоката БПД слід…

Рада адвокатів України ініціює зміни до постанови Кабінету Міністрів про оплату послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правничу допомогу.

10:42 Пт 03.05.24 2309

Навчання

Судові виклики та повідомлення: про що має знати адвокат?

З моменту внесення змін до процесуального законодавства в частині обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів у Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі (ЄСІТС) або її окремих підсистемах (модулях), що забезпечують обмін документами, змінилися підходи щодо визначення перебігу строків при отриманні процесуальних документів від суду.

17:08 Чт 02.05.24 3774

Дискусія

Як заявити відвід, щоб його не відхилили, розбиралися адвокати

Сутність відводу полягає в можливості усунення окремих учасників від участі у кримінальному провадженні за наявності обґрунтованих сумнівів в їх неупередженості. Проте практика застосування відводів у кримінальному процесі свідчать про недотримання послідовності, вичерпності та однозначності тлумачення відповідних норм КПК.

16:12 Чт 02.05.24 3699

Анонс

Адвокатів закликають долучитися до допомоги українським біженцям

Адвокати, які відчувають соціальну відповідальність і мають бажання та змогу надавати правничу допомогу українським біженцям, можуть долучитися до реалізації спільної ініціативи Данської ради з питань біженців та НААУ на цифровій платформі PravoVsim.

14:18 Чт 02.05.24 3722

Дискусія

Релокований бізнес: з якими проблемами стикаються підприємства?

В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення релокувалися майже 19 тис. підприємств. Найпопулярнішими напрямками, куди рухається бізнес, виявилися Київська та Закарпатська області. Серед усіх компаній найчастіше релокуються оптові компанії.

13:26 Чт 02.05.24 3539

Видання

Опубліковано черговий номер Вісника НААУ за квітень 2024 року

Вісник НААУ за квітень 2024 року доступний на сайті.

16:57 Ср 01.05.24 142

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл