Холодний прийом у холодному Хмельницькому міському районному суді - рейд “Судового монітору” | НААУ

Холодний прийом у холодному Хмельницькому міському районному суді - рейд “Судового монітору”

Різне
14:31 Ср 18.11.15 3013 Переглядів
Версія для друку

Хмельницький міський районний суд має три приміщення. Делегація “Судового монітору” у складі національного експерта проекту ЄС “Підтримка реформ у сфері юстиції в України” Оксани Цимбрівської, головного редактора журналу “Адвокат” Леоніда Лазебного та виконавчого директора Центру медіареформ Людмили Гуменюк мали намір оглянути те з них, що на Кременецькій, 117. Завітали 13-го жовтня 2015 року.

Ззовні будинок ошатний, що, зокрема, демонструється і на сайті суду. Але при ближчому знайомстві виявилося, що вхід до нього недоглянутий: розвалена ваза з чорнобривцями, які відчайдушно стараються не всохнути, відлуплена від помпезної колони в доричному стилі гранітна плитка, імітація пандуса для інвалідного візка. Одразу за дверима імітація завершується, бо продовження  пандуса немає – дорогу перекриває рамка металошукача. Як може потрапити до суду людина з обмеженими можливостями – невідомо.

Інформаційний стенд виконано у формі добірки аркушів, припасованих до вітрини “акваріума” охорони. Роздивитися що там написано можна лише ставши між рамкою та вітриною, але поміститися там можуть тільки двоє людей, яким доведеться вибирати: заходити до суду, пройшовши охорону, чи шукати потрібну інформацію. Отже інформування також радше імітується, аніж забезпечується. З усієї доступної інформації – лише схема “Переходи станів судової справи згідно з КАСУ”, розроблена проектом “Прозорість та ефективність судової системи в Україні” та напис “Пофарбовано”. Перелік справ, призначених до розгляду є лише на сайті суду.

Одразу після рамки відвідувачі наражаються на небезпеку дістати по голові залишками люстри, що тримається за високу стелю на “чесному слові”.

В суді на делегацію чекав вельми холодний прийом. Охоронець велів чекати біля рамки, а сам кудись пішов, тоді повернувся, ще раз передивися документи і знову відлучився. Повернувся не одразу і в супроводі судді Салоїд Надії Миколаївни, яка одразу спитала чого прийшли.

Знайомство відбулося досить коротко: “…судді - зайняті люди, я працюю до опівночі, а зараз маю йти додому…” - цитата зі слів судді, час розмови: 10:45 ранку.  На візитки суддя подивилася, але брати не стала, як відмовилася і від матеріалів, які на думку членів делегації могли відповісти на запитання судді щодо мети візиту.

Пояснення про адвокатську ініціативу не зустріли розуміння і від делегації, - зажадали більш докладного обґрунтування. На спробу дати ширше пояснення про ініціативу відповіла: “Не треба вести зі мною агітацію”. Таку мету, як моніторинг дотримання прав громадян в судах України суддя не прийняла і запропонувала на огляд суду 5-10 хвилин. Учасники рейду спитали чи не обмежують їх перебування в суді у такий спосіб, але суддя повторила, що не має більше часу.

Врешті жодного часу Н.М. Салоїд учасникам рейду не приділила, на що, власне ніхто і не розраховував і про це не просив. Після чекання у просторому коридорі без лав чи стільців, гостям було відкрито для огляду один із залів судових засідань (виявилося, що судових, бо на дверях написано просто “Зал засідань”). Зал цілком сучасно обладнаний, хоча залізна огорожа якась дивна і виглядає, наче зроблена аматорами. Високій людині випростатися на повний зріст у ній, мабуть, складно.

Як зазначила суддя при нашій короткій зустрічі, в приміщенні йде ремонт і негараздів не уникнути. Це правда. Не уникнути й прохолоди в коридорах, коли ще не ввімкнули опалення.

Але навіть під час ремонту слід виконувати вимоги закону, зокрема тримати інформаційний стенд в актуальному стані, чи як мінімум він має бути присутній і доступний. Ніщо не заважає також поставити кілька лав у коридорах, бо до суду приходять люди і їм треба чекати засідань, часом тривалий час.

Коли учасники рейду від’їжджали, проз вікно автомобіля побачили, що суддя Н.М. Салоїд енергійно вийшла на поріг суду і разом з охоронцем звідти пильно вдивлялася в автомобілі довкола суду.  Може хотіла щось додати чи остаточно з’ясувати мету візиту? Повертатися і питати не стали – чекав інший суд.

Учасники рейду не розраховували на особистий прийом когось із суддів чи працівників апарату, але зустріти такий спротив й нерозуміння не очікували, тим більше, що пояснити його складно. Ні норм прав, ні документів внутрішнього розпорядку, що забороняли б громадянам (а представилися гості саме як громадська ініціатива) не існує. Ймовірно причина в с особистій інтерпретації норм права конкретними суддями.

Популярні новини

БПД

В Омбудсмана занепокоєні станом системи БПД

Секретаріат Уповноваженого ВР з прав людини готовий долучитися до опрацювання розроблених у Національній асоціації адвокатів України пропозицій змін до нормативно-правових актів, які покращать стан функціонування системи безоплатної правничої допомоги.

18:54 Чт 28.03.24 469

Анонс

Українських адвокатів запрошують на стажування до Німеччини

Молоді українські адвокати, які спеціалізуються у сфері цивільного, комерційного та економічного права, мають змогу взяти участь у програмі стажування в Німеччині. Її проводить Фонд міжнародної правової співпраці (IRZ) спільно з Федеральною палатою адвокатів та Німецькою спілкою адвокатів.

13:42 Чт 28.03.24 904

БПД

Зупинення кримінального провадження блокує виплати адвокатам БПД…

В разі зупинення кримінального провадження надання правничої допомоги підозрюваному фактично припиняється, оскільки в ній немає безпосередньої потреби. Втім, у Законі «Про безоплатну правничу допомогу» відповідна підстава для припинення надання безоплатної вторинної правничої допомоги відсутня.

17:34 Ср 27.03.24 2186

Гарантії діяльності

Коли суди ігнорують гарантію вільного вибору захисника

Якщо захист в кримінальному провадженні є успішним, сторона обвинувачення інколи намагається за підтримки суду «підмінити» захисника в окремих процесуальних діях. Для цього призначаються адвокати системи БПД.

14:23 Вт 26.03.24 3806

За кордоном

Оформлення паспортів за кордоном: про що варто знати українцям?

Через воєнні дії в Україні понад 180 тисяч українських громадян перебувають на території Великої Британії. Консульства України в цій країні надають всіляку підтримку українцям, в тому числі, і в оформленні паспортів.

13:08 Вт 26.03.24 4024

Взаємодія

Омбудсман за підтримки НААУ надаватиме правничу допомогу –…

Пілотний проект із надання професійної правничої допомоги громадянам п’яти регіонів України започаткували в Офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

10:17 Вт 26.03.24 4015

Гарантії діяльності

Адвокати знайшли порушення гарантій захисту у процедурі in absentia

З початком повномасштабного вторгнення істотно зросла кількість злочинів проти основ національної безпеки. Оскільки підозрювані частіше за все знаходяться за межами України, розслідування здійснюється in absentia із залученням адвокатів системи БПД.

15:42 Пн 25.03.24 4677

Сумна звістка

Помер відомий адвокат Сергій Гончаренко

На 61-му році перестало битися серце відомого адвоката, науковця та практика, Заслуженого юриста України Сергія Гончаренка.

15:45 Нд 24.03.24 6138

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл