Національна асоціація адвокатів України заявила свою позицію в Раді Європи про судову реформу | НААУ

Національна асоціація адвокатів України заявила свою позицію в Раді Європи про судову реформу

Законодавство
15:09 Чт 10.09.15 2498 Переглядів
Версія для друку

Сьогодні в Раді Європи (м. Страсбург) розпочала своє перше засідання Регіональна керівна група нового Проекту з розвитку регіонального діалогу про судову реформу в країнах Східного партнерства.

Заступник Голови Національної асоціації адвокатів України Валентин Гвоздій під час свого виступу на засіданні комітету  однією з найсерйозніших загроз реалізації судової реформи в Україні назвав існуючу модель безоплатної правової допомоги , що тотально контролюється Міністерством юстиції України і вже сьогодні є інструментом знищення незалежності української адвокатури.

Голова Європейського комітету з питань правової співпраці Франческо Кризафуллі в своєму виступі звернув особливу увагу на те, що Рада Європи має приділити особливу увагу розробці нових підходів до організації систем безоплатної правової допомоги –  незалежної від держави і, в той же час, ефективної для громадян.

Іншою загрозою реалізації судової реформи в країні, на думку пана Гвоздія, є неприпустимі факти тиску на Вищу раду юстиції, які мали місце сьогодні як зі сторони народних депутатів України,так і зі сторони посадових осіб Міністерства юстиції України. Також серйозною проблемою є повільне проведення самої судової реформи в Україні. 

Валентин Гвоздій у своєму виступі високо оцінив досягнення України в частині створення єдиної незалежної професійної, створеної на основі саморегуляціїї асоціації адвокатів, чого наша країна так чекала майже 20 років.  У той же час заступник голови НААУ різко засудив позицію посадовця Мінюсту Гії Гесадзе, який заявив, що Україні не потрібна Національна асоціація адвокатів України взагалі,  а членство в ній не має бути обов’язковим. На його переконання, «ліцензії» адвокатам в Україні має видавати Вища рада юстиції. Така непрофесійна позиція Міністерства юстиції свідчить про низький рівень підготовки посадовців Мінюсту та деструктивну позицію, яка не відповідає зобов’язанням України перед Радою Європи.  

Довідково: 10 вересня 2015 року  в офісі Ради Європи стартував новий проект з розвитку регіонального діалогу про судову реформу в країнах Східного партнерства.

Даний проект направлений на укріплення незалежності та ефективності судових органів відповідно до Європейський стандартів. Він має розширити можливості проведення судової реформи в нашій державі, а також надасть можливість виробити колективні рішення для сприяння проходженню судової реформи на національному рівні та для зміцнення зв’язків та діалогу з професійними юристами Європи на цю тему.

Країни учасники проекту будуть обмінюватись інформацією про проходження поточних судових реформ в своїх країнах, робити висновки з поточних реформ та розробляти практичні інструменти для успішного реформування систем правосуддя.

До роботи проекту шести країнам (Україна, Вірменія, Азербайджан, Білорусія, Грузія, Молдова) було запрошено представників високого рівня з відповідних міністерств юстиції, органів суддівського самоврядування, генеральних прокуратур та асоціацій адвокатів.

Від  адвокатури України в складі цього проекту працюватиме заступник Голови Ради адвокатів України  Валентин Гвоздій.

Популярні новини

Законодавство

Свідоцтво адвоката пропонують викладати у Дію - проект закону

Зважаючи на досвід розміщення документів у Єдиному державному веб порталі електронних послуг, у Верховній Раді пропонують закріпити можливість відображення свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю та посвідчення адвоката на порталі Дія.

17:14 Пн 15.04.24 1352

Привітання

У другому Турнірі із судових дебатів визначено переможців

Молодіжний Комітет НААУ – UNBA NextGen оголосив переможців другого Турніру із судових дебатів, участь у якому брали студенти юридичних вишів.

16:36 Пн 15.04.24 1382

Законодавство

Адвокати знайшли юридичний ляп в останніх змінах до КПК

Через помилки у юридичній техніці, що були допущені під час внесення чергових змін до Кримінального процесуального кодексу, можуть порушуватися права осіб, що тримаються в установах попереднього ув’язнення або виконання покарань.

13:32 Пн 15.04.24 1559

Законодавство

Якщо строк розслідування закінчився, справа має бути закрита, -…

Міністерство юстиції в рамках приведення законодавства до стандартів ЄС опрацьовує ідею скасування однієї з підстав закриття кримінального провадження, а саме - закінчення строку досудового розслідування. У НААУ попереджають про порушення прав підозрюваного.

15:52 Пт 12.04.24 6338

Дискусія

Підготовче судове засідання: поради адвокатам

Щодня відбуваються десятки підготовчих судових засідань у кримінальних справах, в абсолютній більшості яких беруть участь адвокати. Принципово важливим є те, щоб кожен захисник, який залучається до підготовчого судового засідання, усвідомлював значення такої стадії процесу та вмів ефективно підготувати себе та клієнта до участі в ньому.

16:41 Чт 11.04.24 8082

За кордоном

Як оформити паспорти українцям в Північній Ірландії? (вебінар)

Громадяни України, які через війну тимчасово перебувають в Північній Ірландії, можуть записатися на прийом до консульських установ в межах консульського округу в місті Единбург. Там надаються послуги з оформлення паспортного документа, реєстрації народження дитини, продовження дії паспорта та отримання проїзного документа для повернення в Україну.

13:26 Чт 11.04.24 7526

Законодавство

Місцеве самоврядування: огляд останніх законодавчих новел

З жовтня 2023 року по березень 2024 року розроблено та прийнято велику кількість законодавчих актів, що стосуються вирішення стратегічних завдань державних органів та органів місцевого самоврядування. Більшість з них пов’язані з подоланням наслідків воєнних дій в Україні.

11:34 Чт 11.04.24 6612

Дискусія

Усиновлення дітей за кордоном прокоментувала голова Комітету НААУ

Національне законодавство надає перевагу усиновлення українським громадянам. Разом із тим, коли вичерпано такі можливості, дітей можуть усиновити і іноземці. В умовах повномасштабного вторгнення, коли чимало дітей опинилися за кордоном, питання набуло особливого значення.

16:12 Ср 10.04.24 7610

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл