Міжнародна конференція «Ремісник чи професіонал? Представництво адвокатами в судових провадженнях» | НААУ

Міжнародна конференція «Ремісник чи професіонал? Представництво адвокатами в судових провадженнях»

Різне
18:09 Пн 08.06.15 2668 Переглядів
Версія для друку

05-06 червня 2015 року відбулася міжнародна конференція «Ремісник чи професіонал? Представництво адвокатами в судових провадженнях».

Конференція мала напрочуд символічну назву, оскільки основне питання, яке об’єднало у приміщенні українських адвокатів та їх закордонних колег, - це важливість впровадження в Україні виключного права адвокатів на представництво в судових провадженнях, а також аналіз досвіду існування даного інструменту в європейських країнах.

Захід організований Національною асоціацією адвокатів України за підтримки трьох потужних організацій – представників професійних юридичних європейських спільнот: Міжнародної асоціації адвокатів (IBA), Ради адвокатських та правових товариств Європи (CCBE) та Європейської фундації адвокатів (ELF).

Підтримати українську адвокатуру та надати якісні, професійні, важливі дієві поради на шляху до формування потужного незалежного інституту відгукнулися Мартін Шольц (Віце-президент Міжнародної асоціації адвокатів (IBA)), Марія Шлазак (Президент Ради адвокатських та правничих товариств Європи (CCBE)), Генрік Баллебай Окхольм (Копенгаген Економікс), Крістофер Декер (Оксфордський університет, Центр соціально-юридичних досліджень), Маттіас Кіліан (професор права, юридичний факультет, Кельнський університет / Директор, Інститут управління юридичною практикою ім. Солдана, Кельн), Петер Ковес (Заступник голови Комісії IBA з питань проблематики адвокатури), Ульріх Вессельс (Президент палати адвокатів в окрузі Хамм, Німеччина), Люсі Дюпонг (Колишня Голова Комітету CCBE з питань деонтології), Мерет Сміт (Генеральний секретар Асоціації адвокатів Норвегії), Рітіс Йокубаускас (Член Комітету ПЕКО CCBE). Українську адвокатуру на заході представляли керівники органів адвокатського самоврядування та ініціативні адвокати.

Захід відкрила Голова Національної асоціації адвокатів України Лідія Ізовітова, яка подякувала закордонним гостям за їх небайдужість, бажання відвідати Україну і надати допомогу українській адвокатурі на шляху до європейських стандартів. Також, пані Ізовітова виразила сподівання, що європейська думка та динаміка розвитку європейських адвокатських організацій стане частиною організаційної (конструктивної) логіки інституту адвокатури України в цілому.

З вітальним словом виступив також, Віктор Короленко, завідуючий Відділом представництва інтересів Президента України в судах Адміністрації Президента України, зазначивши, що питання, які представлені у порядку денному конференції є надзвичайно важливими та актуальними у сьогоднішніх реаліях адвокатського життя, а особливо питання впровадження адвокатської монополії на представництво в судах. «Зрозуміла необхідність такої зміни, особливо в судових справах. Мета впровадження адвокатської монополії націлена на підвищення ефективності судового процесу та доступу до правосуддя. Але, дане питання потребує широкого обговорення серед професійної спільноти із залученням західних експертів. Таким чином, можна буде побудувати правильну модель, поступовий порядок дії та запровадження адвокатської монополії» – відзначив пан Короленко.

Кожен із представників європейських адвокатських інституцій представив концепції роботи вищих органів адвокатського самоврядування у своїх країнах, надав інформацію з приводу їх внутрішньої роботи та зовнішньої комунікації з членами. Надзвичайно велика увага кожного з експертів приділялася питанням моралі і етики, що є невід’ємною та надважливою складовою професіоналізму адвоката та умовою для надання ним якісних послуг.

Мартін Шольц: «Єдина, ефективно саморегульована незалежна професія є основою для верховенства права». Більш того, відповідаючи на питання українських адвокатів західний експерт зауважив, що впровадження адвокатської монополії є надзвичайно необхідним та важливим кроком на шляху євроінтеграції нашої країни. Незважаючи на те, що дане питання є досить дискусійним більшість учасників конференції підтримали даний вектор розвитку адвокатури в Україні.

Також, жваво обговорювалися питання дисциплінарної відповідальності адвоката, видів дисциплінарних стягнень та практика їх застосування. Зокрема, Мартін Шольц, з яким залишилися солідарними інші закордонні експерти, повідомив про накладання штрафу на адвокатів, як одного з видів дисциплінарного стягнення. За їх словами, саме цей вид дисциплінарного стягнення є найбільш дієвим, оскільки розмір його в деяких випадках, залежно від виду дисциплінарного проступку, сягає непомірно великих масштабів, тому має превентивний характер для адвоката.

Питання щодо страхування цивільної відповідальності роз’яснював Рітіс Йокубаускас, який повідомив, що страхування професійної відповідальності для адвокатів є обов'язковим у переважній більшості європейських країн: Австрія, Бельгія, Кіпр, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Угорщина, Ісландія, Ірландія, Італія, Литва, Ліхтенштейн, Люксембург, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Швеція, Нідерланди, Великобританія.

Також, пан Рітіс звернув увагу, що країни, які мають обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності мають правила стосовно мінімального покриття. Так, сума мінімального покриття в країнах різниться, починаючи менш ніж € 30 000 (Литва) до більше ніж € 1 мільйона (Ірландія, Люксембург).

Поінформував про запровадження ССВЕ в 2004 році мінімальних стандартів для європейських адвокатів щодо страхування професійної відповідальності.

Рітіс Йокубаускас: «Так само, як правова освіта, професійна етика або професійна таємниця, страхування цивільної відповідальності є характерною ознакою професії адвоката. Воно необхідне для адвокатів, але навіть більше страхування необхідне клієнтам. Через особливий статус адвоката у правовій системі, невизначеність компенсації або ще гірше  нездатність компенсувати витрати клієнта у випадку професійної некомпетентності створюється недовіра до професії адвоката і навіть правової системи в цілому».

Дещо про відмінне та нове в напрямку підвищення кваліфікації європейських адвокатів поінформували Петер Ковес та Ульріх Вессельс. Так, серед іншого, кожен адвокат має прослухати 140 годин для підвищення рівня своєї професійної кваліфікації в рік, за результатами чого складається іспит та присвоюється спеціалізація. Дані про адвоката разом з відповідною спеціалізацією вносяться до спеціального реєстру.

Крістофер Декер у своїй доповіді надав ґрунтовні відповіді на важливі запитання. У цілому, Крістофер Декер, поінформував, що значний обсяг аналізу і даних свідчить про те, що добре функціонуючі закони та нормативні акти можуть мати прямий вплив на економічну ефективність. Через свої дії та поведінку юристи сприяють формуванню правової системи і тому, наскільки ефективно вона працює і функціонує.

Усі закордонні експерти без виключення у своїх доповідях акцентували увагу на незалежності адвокатської професії.

«Незалежність не є чимось, що можна передбачити в законі чи наказі; вона радше тісно пов'язана з професіоналізацією і домінуючою культурою норм юридичної професії», - переконані європейські гості.

Наслідки та результати дводенної зустрічі очевидні – українські адвокати заручилися потужною підтримкою представників найбільших європейських адвокатських організацій, в прагненнях яких стратегічне виведення адвокатури України на якісно новий європейський рівень.

Завершуючи захід, Марія Шлазак подякувала присутнім учасникам конференції за активну участь в обговоренні порушених питань, здорову конструктивну дискусію, вміння професійно апелювати, а також звернула увагу на велике прагнення українських адвокатів  рухатися у напрямку змін.

Лідія Ізовітова, у свою чергу, подякувала європейським колегам за підтримку та чудову професійну атмосферу, вручивши експертам сертифікати та подарунки.

Популярні новини

Підтримка

Опікунська рада НААУ підтримала родини ще 7 адвокатів

Опікунська рада НААУ підтримала родини двох загиблих на війні адвокатів, а також надала матеріальну допомогу колегам, що втратили житло через бойові дії в Україні.

10:12 Пт 26.04.24 958

Анонс

РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД

Тлумачення центром безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, протиставило інтереси адвоката інтересам його підзахисного у кримінальній справі.

16:58 Чт 25.04.24 2110

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 2382

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 3252

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 3116

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 2153

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3148

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3478

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл