25-та Доповідь ООН про ситуацію з правами людини в Україні містить факти порушень прав адвокатів | НААУ

25-та Доповідь ООН про ситуацію з правами людини в Україні містить факти порушень прав адвокатів

Різне
16:30 Чт 14.03.19 2884 Переглядів
Версія для друку

Доповідь Управління Верховного комісара ООН з прав людини про ситуацію в Україні, яка описує події з 16 листопада 2018 року до 15 лютого 2019 року, містить факти порушень прав адвокатів.

Документ опублікований на офіційному сайті.

«Уряд повинен ужити заходів із метою захисту простору для вираження громадянських поглядів напередодні президентських, парламентських і місцевих виборів, які відбудуться в Україні у 2019 та 2020 роках. Безкарність за напади на працівників засобів масової інформації, активістів громадянського суспільства, адвокатів і політичних опонентів послаблює демократичні інституції України та ще більше розпалює нетерпимість, дискримінацію та насильство, підриваючи довіру до чесності виборів, що наближаються», - ідеться  у доповіді.

УВКПЛ продовжило документували випадки втручання членів крайніх правих груп у кримінальні провадження у справах, пов’язаних із конфліктом, та резонансних кримінальних справах, шляхом залякування суддів, обвинувачених та їхніх адвокатів. У трьох задокументованих випадках члени крайніх правих груп зірвали судові засідання, словесно ображаючи суддів і обвинувачених. В одному випадку вони побили обвинуваченого у справі, пов’язаній з конфліктом, поряд із залою суду, але поліція не зупинила це побиття. В іншому випадку, не пов’язаному з вищезгаданим, був підпалений автомобіль Валентина Рибіна, адвоката, відомого тим, що він захищає осіб, затриманих у зв’язку з конфліктом. За словами Рибіна, поліція не поспішає із розслідуванням цього
нападу.

У доповіді згадується засудження адвоката Еміля Кубердінова до адміністративного арешту строком на п’ять діб за поширення екстремістських символів через соціальну мережу. Курбедінов вийшов на волю 11 грудня, повністю відбувши строк арешту. УВКПЛ зазначає, що засудження Курбедінова стало продовженням серії попередніх інцидентів, що свідчить про системний характер умисного залякування, перешкоджання, переслідувань або втручання російської влади в Криму в його професійну діяльність. У 2017 році його також було піддано судовому переслідуванню за пости у соціальних мережах. 6 листопада 2018 року поліція ввірвалася у його офіс у Сімферополі, щоб вручити йому «офіційне попередження» не займатися екстремістською діяльністю. УВКПЛ занепокоєне тим, що цього разу обвинувачення в екстремізмі можуть бути використані для формального позбавлення Курбедінова права займатися адвокатською практикою в Криму. 18 грудня Міністерство юстиції Криму пред’явило вимогу колегії адвокатів Сімферополя анулювати членство Курбедінова, що може призвести до позбавлення його права займатися адвокатською діяльністю. «Справа Еміля Курбедінова відображає загальне вороже ставлення влади Російської Федерації до правозахисників і громадянських активістів. Адвокати, які займаються захистом осіб у «делікатних» справах, обвинувачених в екстремізмі чи
тероризмі у Криму, ризикують самі стикнутися з аналогічними обвинуваченнями.

УВКПЛ ще раз повторює свої висновки щодо тиску, якому піддають членів «Кримської солідарності», незареєстрованого громадського об’єднання, яке тісно співпрацює з адвокатами на півострові.  Правоохоронці зривали зустрічі «Кримської солідарності» і надавали членам об’єднання офіційні попередження не вести незаконну діяльність, включно з несанкціонованими публічними зібраннями та екстремістськими актами.

Управління Верховного комісара з прав людини рекомендує Генеральній прокуратурі та правоохоронним органам вжити заходів для припинення будь-яких актів втручання у діяльність юристів, нападів на адвокатів і спроб здійснення тиску на суддів, а також для притягнення до відповідальності за ці дії; засудити всі акти насильства і невідкладно, неупереджено та ефективно розслідувати всі жорстокі напади на співробітників засобів масової інформації, громадянських і політичних активістів, правозахисників, політичні партії та адвокатів. Під час початкової кваліфікації правопорушень і розслідування цих нападів повинні враховуватися мотиви правопорушників та інші обтяжуючі обставини

Уряду РФ рекомендовано ужити всіх необхідних заходів для забезпечення незалежності юристів і надання адвокатам та правозахисникам у Криму, зокрема Емілю Курбедінову, можливості виконувати їхні професійні функції вільно та без будь-якого залякування, погроз, утисків або втручання. Окрім того, необхідно надати безперешкодний доступ адвокатів до військовополонених українських моряків, і затриманих Російською Федерацією після військово-морського інциденту в Керченській протоці 25 листопада 2018 року. У контексті ситуації в Криму Уряду України рекомендовано дотримуватись своїх зобов’язань щодо забезпечення прав людини мешканців Криму; для цих цілей використовувати всі можливі правові та дипломатичні засоби.

 

Популярні новини

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 1449

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 1457

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 2077

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 1865

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 1917

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 3257

Дискусія

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили…

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

12:49 Чт 18.04.24 3832

Гарантії діяльності

Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники…

Однією із тем, що сьогодні обговорюються професійною юридичною спільнотою, залишається проблема діяльності українських адвокатів на тимчасово окупованих територіях. Наскільки правомірними є ініціативи її криміналізації?

9:41 Чт 18.04.24 3591

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл