РАУ звернулася до Президента із закликом про прямий діалог щодо реформи адвокатури | НААУ

РАУ звернулася до Президента із закликом про прямий діалог щодо реформи адвокатури

Законодавство
18:36 Пн 03.12.18 3483 Переглядів
Версія для друку

Рада адвокатів України звернулася до Президента України із закликом започаткувати прямий діалог щодо реформи адвокатури.

Рішення РАУ ухвалено під час позачергового засідання РАУ 3 грудня.

«Просимо дати можливість у особистому діалозі донести позицію адвокатської спільноти на законопроект №9055 і намітити подальші кроки із реформування адвокатури України», - ідеться у зверненні РАУ.

Рада адвокатів України наполягає на тому, що законопроект «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» №9055 у нинішньому вигляді приймати не можна. Реформа адвокатури мала стати вінцем Великої Конституційної судової реформи за європейським зразком, але вже перетворюється на темну пляму на репутації української влади.

«Процес, який мав завершити формування європейської моделі правосуддя в Україні, перебігав здебільшого кулуарно, конституційні органи адвокатського самоврядування до публічного політичного діалогу не залучалися, а останнім часом супроводжується хвилею штучно викликаних «одобрямсів трудових колективів», - ідеться у рішенні РАУ.

Окрім кількох громадських організацій та юридичних осіб, особисто пов’язаних  із куратором №9055 у Адміністрації Президента, новий законопроект не знайшов підтримки у професійному середовищі.

«Особливо обурені адвокати, що практикують, а також ті, що працюють у кримінальній сфері. Як ніхто вони розуміють, наскільки важливо зберегти хиткий баланс між захистом і звинуваченням, який склався у нашій пост-радянській країні. Законопроект №9055 зламає баланс без вороття. Реальній змагальності у процесі буде покладено край. Долю людини, яку звинувачують, буде віддано на поталу Системі», - говориться в рішенні РАУ.

Законопроект передбачає радикальну перебудову адвокатського самоврядування. Замість єдиної централізованої системи передбачається створити «федерацію систем», яка призведе до хаосу і безладдя.

«Прихильники №9055 не приховують, що нинішнє керівництво органів адвокатського самоврядування їх не влаштовує і що реструктуризація має призвести до кадрових змін. Принаймні, чесно. Але навіщо заради ПРИВАТНИХ амбіцій руйнувати адвокатуру, підривати позитивні зрушення у всій системі правосуддя? Чому прогресивні, як стверджується, зміни, проштовхуються методами з радянського минулого? Чому це робиться іменем Президента?», - ідеться у рішенні РАУ.

Тільки сильний фаховий адвокат може дати відсіч свавіллю. Тільки потужна єдина система адвокатського самоврядування зможе захищати адвокатів від «ексцесів виконавців» та «перегібів на місцях», унеможливіть утворення поліцейської держави. А це - загроза не лише для кожної окремої людини, а й для всієї нової України, засадничими цінностями якої є права і свободи людини.

Популярні новини

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 453

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 2082

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 6771

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 6428

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 7477

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 6934

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 6543

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 7921

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл