НААУ досягла домовленості з Федеральною палатою адвокатів Німеччини про врегулювання процедур взаємного доступу до професії адвоката в Україні та Німеччині | НААУ

НААУ досягла домовленості з Федеральною палатою адвокатів Німеччини про врегулювання процедур взаємного доступу до професії адвоката в Україні та Німеччині

Різне
18:04 Ср 11.02.15 10632 Переглядів
Версія для друку

В результаті проведених переговорів, опираючись на положення національних законодавств та керуючись основним принципом міжнародного права – принципом взаємності, Національна асоціація адвокатів України досягла домовленості з Федеральною палатою адвокатів Німеччини про врегулювання процедур взаємного доступу до професії адвоката в Україні та Німеччині.

Нижче наводимо інформацію, яку буде корисно знати українським адвокатам претендентам на включення в німецький реєстр адвокатів.

Відповідно до § 206 Федерального Положення «Про адвокатуру» (зі змістом даного положення можна ознайомитись нижче) громадянин держави-члена Світової організації торгівлі, який здійснює свою професійну діяльність, яка за освітою та повноваженнями відповідає професії адвоката згідно цього Федерального Положення, має право із використанням найменування професії держави походження для реалізації права у відповідних галузях права держави походження та міжнародного права відкривати на території Німеччини філію, якщо його за заявою буде прийнято до палати адвокатів, яка є відповідальною за територію, на якій відкривається філія.

Спочатку адвокат повинен обрати необхідну регіональну колегію(раду) адвокатів Німеччини, до реєстру якої він планує бути включений. З переліком регіональних рад адвокатів можна ознайомитися на офіційному сайті Федеральної палати адвокатів Німеччини за посиланням.

Обравши необхідну раду, адвокат повинен подати до ради заяву та відповідні документи. Перелік документів, які необхідні для подання та вступу до реєстру адвокатів Німеччини визначено § 207  Федерального Положення «Про адвокатуру». З урахуванням особливостей українського права адвокат з України подає такі документи:

  1. Заява про намір бути включеним в реєстр та заповнений формуляр.Заява пишеться німецькою мовою у довільній формі. Формуляр, який додається повинен бути заповнений німецькою мовою та підписаний, до формуляру додається автобіографія (з вклеєною фотокарткою) і опитувальна анкета (заповнюється німецькою та додається до листа), згода на обробку даних. Приклад формуляру можна переглянути нижче.
  2. Свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю(видане у відповідності до законодавства України).
  3. Витяг з реєстру адвокатів України, завірений відповідним чином відповідною радою адвокатів регіону, або уповноваженим співробітником НААУ,РАУ.
  4. Документ щодо страхування відповідальності адвоката, який оформлений відповідним чином із страховою компанією Німеччини відповідно до § 51 Федерального Положення «Про адвокатуру».
  5. Документ про фактичну наявність адвокатського бюро або контори, мова йде про наявність фактичного робочого місця в Німеччині відповідно до § 27-29 Федерального Положення «Про адвокатуру» є обов’язковою (необхідно для прийняття кореспонденції і для визначення безпосередньої адреси адвоката).
  6. Документ, підтверджуючий відсутність у адвоката боргових зобов’язань. Таким документом може слугувати власноруч написана заява, яка буде гарантією відсутності боргових зобов’язань. Приклад заяви можна переглянути нижче.
  7. Довідка про несудимість.Отримується на загальних підставах в Україні.
  8. Свідоцтво про народження та паспорт (персональні документи). Надається в копіях. Якщо є в наявності – надається диплом про присвоєння академічного ступеня.
  9. Адвокат повинен сплатити внесок. Необхідно сплатити щорічний внесок до обраної колегії (відповідно до внутрішніх правил сплати внеску) та внесок у розмірі за обробку даних. Кожна рада адвокатів встановлює свій розмір внесу, який різниться по всій території Німеччини (приблизно 300 Євро).

1. N.B. Всі документи подаються в перекладі на німецьку мову, справжність якого засвідчується нотаріально з відповідним проставленням апостилю у відповідності до Конвенції, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів (Гаазька конвенція).

2. N.B. Адвокат іноземної держави має право практикувати на території Німеччини виключно з питань права України та міжнародного права. Такий адвокат не має права надавати правову допомогу Клієнтам на території Німеччини з питань німецького права.

3. N.B. Адвокат з України, який внесений в реєстр адвокатів Німеччини зобов’язаний називатись Advokat aus Ukraine і не має права називатись Rechtsanwalt.

Популярні новини

БПД

В Омбудсмана занепокоєні станом системи БПД

Секретаріат Уповноваженого ВР з прав людини готовий долучитися до опрацювання розроблених у Національній асоціації адвокатів України пропозицій змін до нормативно-правових актів, які покращать стан функціонування системи безоплатної правничої допомоги.

18:54 Чт 28.03.24 1246

Анонс

Українських адвокатів запрошують на стажування до Німеччини

Молоді українські адвокати, які спеціалізуються у сфері цивільного, комерційного та економічного права, мають змогу взяти участь у програмі стажування в Німеччині. Її проводить Фонд міжнародної правової співпраці (IRZ) спільно з Федеральною палатою адвокатів та Німецькою спілкою адвокатів.

13:42 Чт 28.03.24 1652

БПД

Зупинення кримінального провадження блокує виплати адвокатам БПД…

В разі зупинення кримінального провадження надання правничої допомоги підозрюваному фактично припиняється, оскільки в ній немає безпосередньої потреби. Втім, у Законі «Про безоплатну правничу допомогу» відповідна підстава для припинення надання безоплатної вторинної правничої допомоги відсутня.

17:34 Ср 27.03.24 2938

Гарантії діяльності

Коли суди ігнорують гарантію вільного вибору захисника

Якщо захист в кримінальному провадженні є успішним, сторона обвинувачення інколи намагається за підтримки суду «підмінити» захисника в окремих процесуальних діях. Для цього призначаються адвокати системи БПД.

14:23 Вт 26.03.24 4518

За кордоном

Оформлення паспортів за кордоном: про що варто знати українцям?

Через воєнні дії в Україні понад 180 тисяч українських громадян перебувають на території Великої Британії. Консульства України в цій країні надають всіляку підтримку українцям, в тому числі, і в оформленні паспортів.

13:08 Вт 26.03.24 4771

Взаємодія

Омбудсман за підтримки НААУ надаватиме правничу допомогу –…

Пілотний проект із надання професійної правничої допомоги громадянам п’яти регіонів України започаткували в Офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

10:17 Вт 26.03.24 4074

Гарантії діяльності

Адвокати знайшли порушення гарантій захисту у процедурі in absentia

З початком повномасштабного вторгнення істотно зросла кількість злочинів проти основ національної безпеки. Оскільки підозрювані частіше за все знаходяться за межами України, розслідування здійснюється in absentia із залученням адвокатів системи БПД.

15:42 Пн 25.03.24 4711

Сумна звістка

Помер відомий адвокат Сергій Гончаренко

На 61-му році перестало битися серце відомого адвоката, науковця та практика, Заслуженого юриста України Сергія Гончаренка.

15:45 Нд 24.03.24 6159

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл