РАУ, Рада суддів та Рада прокурорів домовилися про співпрацю | НААУ

РАУ, Рада суддів та Рада прокурорів домовилися про співпрацю

Взаємодія
13:14 Пн 01.10.18 4895 Переглядів
Версія для друку

Підписано Резолюцію “Професійна етика правосуддя”.

1 жовтня 2018 року Голова Ради адвокатів України Лідія Ізовітова, Голова Ради суддів Олег Ткачук та Голова Ради прокурорів України Михайло Місюра підписали резолюцію “Професійна етика правосуддя”.

Документ укладено з метою утвердження високих стандартів правосуддя, професійного навчання та підвищення рівня професійної етики судового процесу.

Однією з головних (ключових) умов зміцнення довіри та поваги суспільства до правосуддя є рівень захисту прав людини та основоположних свобод і етична та професійна поведінка судді, прокурора, адвоката та інших учасників у судовому процесі. Поведінка учасників судового процесу регулюється Кодексом суддівської етики, Кодексом професійної етики та поведінки прокурорів, Правилами адвокатської етики, що затверджені вищими органами професійного самоврядування. Однак не завжди цих стандартів дотримуються, що негативно позначається на якості здійснення правосуддя та призводить до порушення прав людини та основоположних свобод”, - ідеться у Резолюції.

Резолюція передбачає формування Координаційного комітету правосуддя у складі 3 осіб по одному представнику від кожного вищого органу самоврядуванння суддів, адвокатів та прокурорів.

Сторони визнали за доцільне формування єдиних стандартів професійної етики у сфері правосуддя. В зв”язку з цим, по 5 представників буде включено до складу Робочої групи для розробки Кодексу професійної етики та визначення спільних етичних принципів у сфері правосуддя.

До 1 листопада група має запропонувати Концепцію професійної етики в сфері правосуддя.

Резолюція передбачає запровадження на базі Національної школи суддів України, Національної академії прокуратури України та Вищої школи адвокатури НААУ періодичне спільне навчання суддів, прокурорів та адвокатів із тем захисту прав людини та основоположних свобод з урахуванням положень Конвенції і практики ССПЛ, з питань професійної етики та практики застосування правил професійної етики, відповідальності та забезпечення авторитету судової влади, а також й інших тем спільного інтересу.

Сторони резолюції мають забезпечити оперативний розгляд звернень Ради суддів України, Ради адвокатів України, Ради прокурорів України щодо фактів порушення стандартів захисту прав людини та основоположних свобод і професійної етики у сфері правосуддя.

Окрім питань етики та підвищення кваліфікації, Резолюція містить блок стосовно порушень незалежності органів правосуддя. Зокрема, визнано такими, що призводять до порушення гарантій незалежності судової влади, ставлять під сумнів утвердження принципу верховенства права в Україні та підривають основи правопорядку в державі випадки впливу, тиску, втручання будь-кого у будь-якій формі у здійснення правосуддя судами та суддями, зокрема, вплив на суддів з боку правоохоронних органів шляхом реєстрації кримінальних проваджень і подальшого тривалого нездійснення щодо них досудового розслідування, у тому числі незаконні дисциплінарні та кримінальні переслідування, зокрема, за завідомо неправосудні рішення.

Проте вищенаведене у цьому пункті Резолюції ніякою мірою не позбавляє захисту адвокатів з боку статті 10 Конвенції з урахуванням відповідної практики ЄСПЛ. Певною мірою ці положення стосуються й пункту 7 Резолюції, де ідеться про те, що випадки приниження авторитету судової влади та дискредитації суддів народними депутатами, посадовими особами органів державної влади, безпідставні публічні звинувачення судів та суддів (без наведення конкретних фактів) у протиправній діяльності є неприпустимими та такими, що порушують Конституцію України, підривають довіру до судової влади і державної влади загалом.

Як повідомлялося, 21 вересня 2018 року Голова Наау Лідія Ізовітова взяла участь у спільному засіданні Ради суддів України, Ради прокурорів України, НААУ, Уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини.

Резолюція "Професійна етика правосуддя"

Популярні новини

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 331

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 1589

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3172

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 7898

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 7440

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 8364

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 6989

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 6609

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл