НААУ вимагає спростування заяв Фейгіна про адвокатів у резонансних справах та адвокатуру України в цілому | НААУ

НААУ вимагає спростування заяв Фейгіна про адвокатів у резонансних справах та адвокатуру України в цілому

Етика
15:37 Вт 31.07.18 13258 Переглядів
Версія для друку

Заява Національної асоціації адвокатів України

НААУ як єдина незалежна професійна самоврядна організація адвокатів обурена змістом коментарів Марка Фейгіна стосовно підконтрольного статусу адвокатури України іноземній державі, які були поширені деякими ЗМІ 30 липня 2018 року.

Твердження Марка Фейгіна про негласну співпрацю адвокатів з правоохоронними органами у так званих «політичних» справах звучать шокуюче, непрофесійно та неетично. Із заяв про  те, що «загалом 90% адвокатів, які працюють у політичних справах українців – це «стукачі» треба розуміти, що до цієї категорій пан Фейгін відносить насамперед себе, а також велику кількість адвокатів, які самовіддано і часто з великими ризиками та під тиском з боку правоохоронних органів ефективно здійснюють захист прав громадян. У «політичних справах» працюють у тому числі і іноземні адвокати, які внесені до ЄРАУ та мають право на практику в Україні (загалом у ЄРАУ 14 іноземних адвокатів, з них 5 – адвокати РФ).

Єдиним мотивом для оголошення таких публічних звинувачень можна вважати претензії особистого характеру та бажання привернути до себе увагу ЗМІ.

Твердження Марка Фейгіна про іноземний вплив на українську адвокатуру абсурдні та легко спростовуються правовими основами регулювання статусу адвокатури в Україні. Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» ухвалений 2012 року у повній відповідності до рекомендацій Венеціанської комісії, резолюцій ПАРЄ та вимог Євросоюзу при укладанні Угоди про асоціацію Україна – ЄС. Прийнятий закон повністю відображає європейські принципи організації професії, що абсолютно виключає можливості буд-якого зовнішнього контролю над діяльністю самоврядного конституційного інституту захисту прав людини.

В цьому контексті необхідно звернути увагу на те, що статус іноземного адвоката в Україні визначений окремим розділом профільного закону та повністю відповідає рекомендаціям Венеціанської комісії, наданим 2011 року стосовно проекту закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Таким чином, в Україні впроваджено європейський стандарт щодо порядку надання адвокатам іноземних держав права на практику в Україні.

Повідомляємо, що адвокат Фейгін був включений до Єдиного реєстру адвокатів України як іноземний адвокат у передбаченому ст. 59 цього Закону порядку за його особистою заявою, поданою до кваліфікаційної палати Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії м. Києва у травні 2017 року (при цьому до КДКА було надано відповідь Адвокатської палати м. Москви про відсутність щодо нього дисциплінарних проваджень). Зміст цієї статті деталізовано у Положенні про перелік документу і порядок включення адвоката іноземної держави до Єдиного реєстру адвокатів України, який прийнятий Радою адвокатів України в рамках її законних повноважень.

Відповідно до п. 4.3. згаданого вище Положення, КДКА і рада адвокатів регіону можуть здійснювати регулярний зв’язок з відповідними іноземними органами адвокатського самоврядування для оперативного обміну інформацією про адвоката іноземної держави, який включений до ЄРАУ.

07.06.2018 року на адресу Національної асоціації адвокатів України надійшов лист від Голови КДКА міста Києва в якому зазначено, що рішенням Адвокатської палати м. Москва № 43 від 24 квітня 2018 року адвоката Фейгіна М.З. позбавлено статусу адвоката.

Згідно ст. 31, 32 Закону, відомості про зупинення/припинення права на заняття адвокатською діяльністю вносяться до ЄРАУ. Таким чином, на виконання вимог Закону та актів НААУ відомості стосовно позбавлення статусу адвоката іноземної держави Марка Фейгіна були внесені до Єдиного реєстру адвокатів України та стали активними і відкритими на офіційному веб-сайті НААУ для загального доступу з 08.06.2018 року (адміністратором Першого рівня Ради адвокатів міста Києва відомості внесено 07.06.2018 року), що виключає його можливість практикувати на території України як іноземному адвокату.

Наразі Марк Фейгін позбавлений статусу адвоката іноземної держави в Україні на підставі вимог законодавства та не має права на практику в Україні як адвокат України.

Зважаючи  на це, НААУ вимагає від Марка Фейгіна спростувати зроблені ним неправдиві заяви, які дискредитують не лише адвокатуру, але і Україну як державу, в тих ЗМІ, де вони були поширені. Вважаємо, що право вимагати спростування має кожний адвокат, який бере участь політичних справах, а таких адвокатів в Україні десятки.

В іншому разі НААУ позиватиметься до Марка Фейгіна та низки ЗМІ із позовом про захист честі, гідності та ділової репутації адвокатури України.

 

 

Популярні новини

Підтримка

Опікунська рада НААУ підтримала родини ще 7 адвокатів

Опікунська рада НААУ підтримала родини двох загиблих на війні адвокатів, а також надала матеріальну допомогу колегам, що втратили житло через бойові дії в Україні.

10:12 Пт 26.04.24 830

Анонс

РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД

Тлумачення центром безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, протиставило інтереси адвоката інтересам його підзахисного у кримінальній справі.

16:58 Чт 25.04.24 1980

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 2256

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 3248

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 3113

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 2151

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3148

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3478

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл