Ближчим часом уряд подасть законопроект про посилення захисту прав учасників кримінальних проваджень | НААУ

Ближчим часом уряд подасть законопроект про посилення захисту прав учасників кримінальних проваджень

Законодавство
10:57 Вт 12.06.18 4569 Переглядів
Версія для друку

11 червня відбулося засідання Міжвідомчої комісії з питань забезпечення дотримання правоохоронними органами прав та законних інтересів осіб під головуванням прем’єр-міністра Володимира Гройсмана.

До складу комісії входять Перший віце-прем’єр-міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів, в.о. Міністра фінансів, урядовий уповноважений  питань інвестицій Оксана Маркарова, представники асоціацій підприємців, роботодавців, керівник секретаріату НААУ Вадим Красник.

Під час засідання комісії була обговорена практична реалізація закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування.

Закон був ініційований Кабінетом міністрів і прийнятий парламентом у листопаді 2017 року. Метою цього закону було визначено вирішення проблемних питань,  що виникають під час здійснення досудового розслідування кримінальних проваджень правоохоронними органами за участі суб’єктів господарювання, які окреслені, зокрема у системному звіті «Зловживання повноваженнями з боку правоохоронних органів у їх стосунках з бізнесом», підготовленому Радою бізнес – омбудсмена. Закон передбачає, що судовий розгляд й досудове розслідування автоматично фіксується за допомогою аудіо- і відеозаписуючих засобів. Крім того, при проведенні обшуків обов'язково має бути присутній адвокат. За цим законом, докази, отримані правоохоронцями з порушенням цих норм, будуть визнані неприпустимими в суді. Крім того, новий закон вводить покарання у вигляді обмеження волі до 5 років за розголошення даних досудового слідства, що принижують людину. Наразі для удосконалення ефективності цього закону міжвідомча комісія готує пакет змін до Цивільного та Кримінального процесуального кодексів, а також Закону «Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду».

На засіданні комісії голова Державної судової адміністрації представив звіт про кількість винесених слідчих суддям ухвал про дозвіл на обшук без проведення повної технічної фіксації засідання. Бізнес-омбудсмен надав інформацію про результати розгляду скарг, які надійшли на адресу комісії. Було вирішено направити до Генеральної прокуратури та ДФС матеріали для проведення службового розслідування на предмет порушення правоохоронцями прав двох господарюючих суб’єктів на стадії досудового розслідування.

Фото прес-служби Кабінету міністрів України

Популярні новини

Навчання

Успіх у бізнесі: 5 порад молодим юристам дав Валентин Гвоздій

Успіх юридичного бізнесу, як і будь-якого іншого, вимірюється фінансовими показниками. Але багато хто, особливо на початку карʼєри, відчуває труднощі, які зумовлені практичними аспектами організації роботи: управлінням відносинами з клієнтами, розумінням судових процедур або навичками складання юридичних документів. Як їх долати?

15:51 Пт 03.05.24 2960

Дискусія

Як приватизація впливає на сферу конкуренції - думка експерта

Вдосконаливши законодавство про захист економічної конкуренції та діяльність Антимонопольного комітету України, влада фактично розпочала новий етап реформи конкурентного середовища в Україні.

12:23 Пт 03.05.24 2854

БПД

Методику обрахунку епізодів при оплаті послуг адвоката БПД слід…

Рада адвокатів України ініціює зміни до постанови Кабінету Міністрів про оплату послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правничу допомогу.

10:42 Пт 03.05.24 3059

Навчання

Судові виклики та повідомлення: про що має знати адвокат?

З моменту внесення змін до процесуального законодавства в частині обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів у Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі (ЄСІТС) або її окремих підсистемах (модулях), що забезпечують обмін документами, змінилися підходи щодо визначення перебігу строків при отриманні процесуальних документів від суду.

17:08 Чт 02.05.24 4527

Дискусія

Як заявити відвід, щоб його не відхилили, розбиралися адвокати

Сутність відводу полягає в можливості усунення окремих учасників від участі у кримінальному провадженні за наявності обґрунтованих сумнівів в їх неупередженості. Проте практика застосування відводів у кримінальному процесі свідчать про недотримання послідовності, вичерпності та однозначності тлумачення відповідних норм КПК.

16:12 Чт 02.05.24 4443

Анонс

Адвокатів закликають долучитися до допомоги українським біженцям

Адвокати, які відчувають соціальну відповідальність і мають бажання та змогу надавати правничу допомогу українським біженцям, можуть долучитися до реалізації спільної ініціативи Данської ради з питань біженців та НААУ на цифровій платформі PravoVsim.

14:18 Чт 02.05.24 4472

Дискусія

Релокований бізнес: з якими проблемами стикаються підприємства?

В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення релокувалися майже 19 тис. підприємств. Найпопулярнішими напрямками, куди рухається бізнес, виявилися Київська та Закарпатська області. Серед усіх компаній найчастіше релокуються оптові компанії.

13:26 Чт 02.05.24 4284

Видання

Опубліковано черговий номер Вісника НААУ за квітень 2024 року

Вісник НААУ за квітень 2024 року доступний на сайті.

16:57 Ср 01.05.24 162

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл