Відбулася нарада з керівниками органів адвокатського самоврядування західного регіону | НААУ

Відбулася нарада з керівниками органів адвокатського самоврядування західного регіону

Регіони
17:45 Пт 18.05.18 1807 Переглядів
Версія для друку

У Львові відбулася нарада з керівниками органів адвокатського самоврядування західного регіону під головуванням Голови НААУ, РАУ Лідії Ізовітової.

У нараді взяли участь голови рад адвокатів Хмельницької, Рівненської, Тернопільської, Закарпатської, Волинської та Львівської областей, голови кваліфікаційно-дисциплінарних комісій західних областей.

У своєму виступі Голова НААУ поінформувала про ключові проблеми, з якими стикається адвокатура на сьогоднішній день. Першим питанням наради стала кризова ситуація в бюджеті системи безоплатної правової допомоги. У всіх регіонах країни перед адвокатами виникла заборгованість за надані ними послуги на підставі доручень центрів БПД.

НААУ та профільний комітет з питань БПД консолідує інформацію про суми накопичених заборгованостей в розрізі областей та звернеться до Кабінету міністрів із вимогою розрахуватися з адвокатами за рахунок резервного фонду держбюджету. Також до цієї проблеми має бути привернуто увагу Президента країни як гаранта Конституції та Уповноваженого Верховної ради з прав людини, оскільки така ситуація ставить під ризики конституційні гарантії для кожної людини на отримання професійної правової допомоги.

У цьому контексті була обговорена і реформа системи БПД, яка, окрім прозорого стабільного фінансування, має бути націлена на закриття корупційних вікон та блокування можливостей для перешкоджання професійній діяльності адвокатів. За пропозицією НААУ, зміни мають бути системними і передбачати зменшення витрат на бюрократичну складову і передачу адміністративних повноважень радам адвокатів регіонів, безперешкодну реалізацію права громадян на вільний вибір захисника, точні критерії для тих соціальних груп, які мають право на безоплатну правову допомогу та гарантована державою компенсація за надану адвокатами правову допомогу. Прототипом такої моделі є Німеччина, з адвокатурою якої НААУ має конструктивні давні контакти та інтенсивний обмін досвідом.

Окремою темою розмови стала підготовка проекту змін до закону “Про адвокатуру та адвокатську діяльність” під егідою Ради з питань судової реформи та викликала спротив з боку адвокатської спільноти. Позиція регіонів стосовно законопроекту була висловлена у резолюції за підсумками спільної наради голів рад адвокатів регіонів та голів КДКА за участю представників регіонів у Раді адвокатів України. Серед ризиків законопроекту було згадано про виключне право адвокатів на представництво в судах. У законопроекті воно витлумачено у такий спосіб, що передбачає можливість для працівників державних органів, установ та організацій представляти їхні інтереси в судах без діючого адвокатського свідоцтва та необхідності дотримуватися прав та обов”язків адвокатів за Правилами адвокатської етики та профільним законом.

Під час наради була детально обговорена Концепція реформування процедури складення кваліфікаційного іспиту для отримання права на заняття адвокатською діяльністю. Документ схвалений Радою адвокатів України 30 березня 2018 року та наразі опрацьовується робочою групою, до складу якої Лідія Ізовітова запропонувала включити голів КДКА регіонів.

У ході наради були обговорені питання функціонування ЄРАУ, процедурні питання видачі ордерів, набуття статусу адвоката особами, стосовно яких існують обставини несумісності. Також йшлося про окремі питання складання адмінпротоколів за ненадання відповіді на адвокатський запит.

 

Популярні новини

Підтримка

Опікунська рада НААУ підтримала родини ще 7 адвокатів

Опікунська рада НААУ підтримала родини двох загиблих на війні адвокатів, а також надала матеріальну допомогу колегам, що втратили житло через бойові дії в Україні.

10:12 Пт 26.04.24 427

Анонс

РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД

Тлумачення центром безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, протиставило інтереси адвоката інтересам його підзахисного у кримінальній справі.

16:58 Чт 25.04.24 1590

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 1869

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 3113

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 3101

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 2141

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3145

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3477

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл